Έρευνα: Οι αναμνήσεις παιδικής κακοποίησης μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία περισσότερο από την ίδια την κακοποίηση

Έρευνα: Οι αναμνήσεις παιδικής κακοποίησης μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία περισσότερο από την ίδια την κακοποίηση

Έρευνα: Οι αναμνήσεις παιδικής κακοποίησης μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία περισσότερο από την ίδια την κακοποίηση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 951 ΦΟΡΕΣ

Οι αναμνήσεις ενός ατόμου από παιδική κακοποίηση ή παραμέληση μπορεί να έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο στη μετέπειτα ψυχική υγεία από ό,τι η ίδια η εμπειρία, αναφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry.

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου και το City University της Νέας Υόρκης μελέτησαν 1.196 άτομα ηλικίας έως 40 ετών, ορισμένα από μια κομητεία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, τα οποία είχαν δικαστικά έγγραφα που έδειχναν ότι υπέστησαν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ 1967-71 και μια άλλη ομάδα που δεν είχε αναφέρει καμία εμπειρία κακοποίησης. Τους ρώτησαν για τις αναμνήσεις που ανέφεραν οι ίδιοι ότι κακοποιήθηκαν ως παιδιά και για την τρέχουσα και παλαιότερη ψυχική τους υγεία.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που, περίπου στην ηλικία των 29 ετών, ανέφεραν αναμνήσεις κακοποίησης που βίωσαν πριν από την ηλικία των 12 ετών είχαν μεγαλύτερο αριθμό καταθλιπτικών ή αγχωδών επεισοδίων κατά την επόμενη δεκαετία σε σχέση με τα άτομα που δεν θυμόντουσαν κακομεταχείριση, ακόμη και αν ένα επίσημο δικαστικό έγγραφο έδειχνε ότι κακοποιήθηκαν, αναφέρει η μελέτη.

Τα άτομα που είχαν δικαστικό φάκελο που έδειχνε ότι κακομεταχειρίστηκαν, αλλά δεν είχαν καμία ανάμνηση αυτής της κακομεταχείρισης, είχαν περίπου τον ίδιο αριθμό καταθλιπτικών ή αγχωδών επεισοδίων με τα άτομα που δεν κακομεταχειρίστηκαν ως παιδιά, ανέφερε η μελέτη.

"Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται και θυμάται τις εμπειρίες παιδικής κακοποίησης ή παραμέλησης έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις μελλοντικές συναισθηματικές διαταραχές από ό,τι η ίδια η εμπειρία", δήλωσε σε δελτίο τύπου η Andrea Danese του King's College και συν-συγγραφέας της μελέτης.

"Τα ευρήματα δείχνουν ότι, ακόμη και ελλείψει τεκμηριωμένων στοιχείων κακοποίησης στην παιδική ηλικία, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που παρέχουν οι πελάτες τους για να εντοπίσουν εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μεταγενέστερες δυσκολίες ψυχικής υγείας. Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι οι έγκαιρες παρεμβάσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση των αναμνήσεων κακοποίησης ή/και παραμέλησης μπορεί να αποτρέψουν τα συναισθηματικά προβλήματα αργότερα".

Με πληροφορίες από το webmd.com

Διαβάστε ακόμη

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις

Γιατί κάνουμε κακές πράξεις