Αλλεργία ή δυσανεξία; Κατανοώντας τη διαφορά στα βρέφη

Αλλεργία ή δυσανεξία; Κατανοώντας τη διαφορά στα βρέφη

Αλλεργία ή δυσανεξία; Κατανοώντας τη διαφορά στα βρέφη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 984 ΦΟΡΕΣ

Στον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού σας, καταλαβαίνετε τι το ενοχλεί - και τι όχι. Αυτοί οι πρώτοι μήνες και τα πρώτα χρόνια είναι όταν τα παιδιά είναι πιθανό να παρουσιάσουν σημάδια ότι έχουν τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, επειδή το ανοσοποιητικό και το πεπτικό τους σύστημα εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Παρόλο που και τα δύο προκαλούν προβλήματα υγείας στο μωρό σας, η τροφική αλλεργία και η τροφική δυσανεξία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά, ώστε να ξέρετε πώς να προσεγγίσετε τη διατροφή του μωρού σας.

Τροφική δυσανεξία
Η δυσανεξία σε μια τροφή επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Σημαίνει ότι το μωρό σας δυσκολεύεται να χωνέψει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή μια ομάδα τροφίμων. Το μωρό σας μπορεί να έχει τροφική δυσανεξία εάν ο οργανισμός του δεν διαθέτει καθόλου ή αρκετή ποσότητα από ένα συγκεκριμένο ένζυμο για να χωνέψει πλήρως μια τροφή.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  1. Δυσανεξία στη λακτόζη, που σημαίνει ότι δυσκολεύεται να χωνέψει τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  2. Δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία προκαλεί δυσφορία μετά από τροφές με σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι
  3. Δυσανεξία στη φρουκτόζη, η οποία δυσκολεύει την πλήρη απορρόφηση της ζάχαρης στα φρούτα και τα λαχανικά

Μια αντίδραση δυσανεξίας στα τρόφιμα συνήθως δεν συμβαίνει αμέσως. Τα συμπτώματα είναι δυσάρεστα, αλλά δεν είναι απειλητικά για τη ζωή.

Συνήθως, μια τροφική δυσανεξία προκαλεί:

-Διάρροια
-Πόνο στην κοιλιά
-Ήπια δερματικά εξανθήματα και κνησμό
-Αέρια
-Φούσκωμα
Δοκιμές για τροφική δυσανεξία
Ο παιδίατρός σας θα θελήσει να αποκλείσει μια τροφική αλλεργία πριν από τις εξετάσεις για τροφική δυσανεξία για να είναι σίγουρος ότι δεν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό γαστρεντερολόγο ή διατροφολόγο για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τι προκαλεί την αντίδραση.

Ένα χρήσιμο εργαλείο για να ανακαλύψετε τι προκαλεί μια δυσανεξία είναι το ημερολόγιο τροφίμων. Θα καταγράφετε ό,τι τρώει το παιδί σας (ή/και ό,τι τρώτε εσείς, αν θηλάζετε το παιδί σας) μαζί με τυχόν συμπτώματα που εμφανίζονται. Καθώς εντοπίζετε τους πιθανούς εκλυτικούς παράγοντες, μπορείτε να αρχίσετε να εξαλείφετε αυτές τις τροφές και να δείτε αν τα συμπτώματα βελτιώνονται.

Δεν μπορείτε να "θεραπεύσετε" μια τροφική δυσανεξία, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Ζητήστε από τον παιδίατρό σας να δοκιμάσει τις μη συνταγογραφούμενες σταγόνες ενζύμου λακτάσης που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα ενοχλήματα που προκαλούνται από τη δυσανεξία στη λακτόζη.

Τροφική αλλεργία
Όταν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε ένα τρόφιμο ή μια ομάδα τροφίμων, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιμετωπίζει το τρόφιμο ως ξένο εισβολέα. Το σώμα του μωρού σας παράγει αντισώματα για το συγκεκριμένο τρόφιμο. Την επόμενη φορά που η τροφή αυτή εισέρχεται στον οργανισμό του μωρού σας, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει αυτά τα αντισώματα μαζί με μια χημική ουσία που ονομάζεται ισταμίνη.

Μόλις η ισταμίνη βρεθεί στο σώμα του παιδιού σας, μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες, μπορεί να παρουσιάσει μερικές ή πολλές από τις ακόλουθες αντιδράσεις:

- Εμετός
- Διάρροια
- Κράμπες

Καθώς και σοβαρά, μερικές φορές απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα:

-Κνίδωση
-Πρήξιμο
-Έκζεμα
-Κνησμός ή πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας ή του στόματος
-Κνησμός ή σφίξιμο στο λαιμό
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Συριγμός
-Μειωμένη αρτηριακή πίεση


Αυτά τα συμπτώματα ονομάζονται αναφυλαξία και απαιτούν ιατρική φροντίδα αμέσως με μια ένεση επινεφρίνης (EpiPen) και ένα επόμενο ταξίδι στα επείγοντα περιστατικά. Εάν η αναφυλαξία δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα τροφίμων περιλαμβάνουν:

Φιστίκια
Ξηροί καρποί
Αυγά
Οστρακοειδή
Ψάρια
Γάλα
Σόγια
Σιτάρι

Ορισμένα μωρά μπορούν να ξεπεράσουν τις τροφικές τους αλλεργίες, αλλά αυτό εξαρτάται από τα αλλεργιογόνα που τα επηρεάζουν. Είναι πιο συνηθισμένο για τα παιδιά να ξεπερνούν τις αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα, το αυγό, τη σόγια και το σιτάρι. Είναι λιγότερο πιθανό να ξεπεράσουν την αλλεργία στα φιστίκια, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Δοκιμές για τροφικές αλλεργίες
Ο παιδίατρος του μωρού σας θα εξετάσει μαζί σας τα συμπτώματα και το ιστορικό του μωρού σας πριν από τις εξετάσεις. Στη συνέχεια, το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί μια εξέταση αίματος και/ή μια δερματική εξέταση με τσίμπημα για να διαπιστώσει αν ο οργανισμός του παράγει αντισώματα για ορισμένες τροφές.

Εξέταση αίματος

Ένας γιατρός, νοσηλευτής ή τεχνικός θα πάρει ένα φιαλίδιο αίματος από το μωρό σας χρησιμοποιώντας μια σύριγγα και θα το στείλει σε ένα εργαστήριο για να εξεταστούν τα αντισώματα.
Δοκιμασία με τσίμπημα στο δέρμα

 Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα μικροσκοπικό, αιχμηρό χειρουργικό εργαλείο γεμάτο με μικρή ποσότητα του αλλεργιογόνου για να τρυπήσει το δέρμα του παιδιού σας. Εάν εμφανιστεί ένα εξόγκωμα σε 15-30 λεπτά, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το παιδί σας πιθανώς έχει αλλεργία.

Πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Το μητρικό γάλα συνήθως δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση στα βρέφη που θηλάζουν. Αν το μωρό που θηλάζει έχει αλλεργική αντίδραση, αυτό πιθανότατα οφείλεται στο αγελαδινό γάλα που περιέχει η διατροφή της μητέρας του. Αυτό συμβαίνει σε περίπου δύο έως τρία στα 100 μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά.

Στα σημάδια μιας αλλεργίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνονται:

Σοβαροί κολικοί
Δυσφορία στην κοιλιά
Δερματικό εξάνθημα (όπως έκζεμα ή κνίδωση)
Εμετός
Σοβαρή διάρροια, μερικές φορές με αίμα
Προβλήματα στην αναπνοή μετά το θηλασμό
Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας.

Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να παρουσιάσουν δυσφορία μετά το θηλασμό, εάν η διατροφή της μητέρας τους περιλαμβάνει πικάντικες τροφές που προκαλούν αέρια, όπως τροφές γεμάτες φυτικές ίνες. Αυτό δεν αποτελεί αλλεργία ή δυσανεξία. Οι μητέρες μπορούν να αποφεύγουν προσωρινά αυτές τις τροφές για να δουν αν αυτό σταματά το πρόβλημα. Εάν δεν το κάνει, μιλήστε με το γιατρό σας για το αν το μωρό σας μπορεί να έχει κολικούς.

Τι κάνουμε με το γάλα σε σκόνη;
Τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα δυσανεξίας ή αλλεργίας στο γάλα ή τη σόγια που περιέχεται στη σκόνη. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για καθοδήγηση σχετικά με το ποιο προϊόν είναι το καλύτερο.

Τα περισσότερα βρέφη που τρέφονται με γάλα σε σκόνη και έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να ανεχθούν προϊόντα με την ένδειξη "υποαλλεργική".

Υπάρχουν τρία είδη:

Μερικώς υδρολυμένο γάλα σε σκόνη 

Αυτή η φόρμουλα παρασκευάζεται με πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος που έχουν ήδη διασπαστεί σε μικρά κομμάτια, καθιστώντας τις πιο εύπεπτες. Αυτή η επιλογή δεν είναι για μωρά με αλλεργία στο γάλα, επειδή οι πρωτεΐνες δεν είναι αρκετά μικρές για να αποτρέψουν μια αντίδραση. Αυτή μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τα μωρά που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Εκτενώς υδρολυμένο γάλα σε σκόνη

Η διαδικασία για αυτό το σκεύασμα περιλαμβάνει την ακόμη μικρότερη διάσπαση της πρωτεΐνης του γάλακτος ακόμη από ό,τι είναι στο μερικώς υδρολυμένο σκεύασμα. Τα μωρά με αλλεργίες στο γάλα μπορούν να δοκιμάσουν αυτή την επιλογή.

Με βάση τα αμινοξέα

Αυτή η επιλογή γάλακτος σε σκόνη περιέχει μόνο πρωτεΐνες γάλακτος που έχουν διασπαστεί πλήρως στη μορφή αμινοξέων τους. Αυτό παρέχει στα μωρά όλη τη θρέψη που χρειάζονται χωρίς να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Με πληροφορίες από WebMD

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις