Επιστολή στον πρωθυπουργό για την απαγόρευση του κυνηγιού στη Ρόδο

Επιστολή στον πρωθυπουργό για την απαγόρευση του κυνηγιού στη Ρόδο

Επιστολή στον πρωθυπουργό για την απαγόρευση του κυνηγιού στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2500 ΦΟΡΕΣ

Την απαγόρευση του κυνηγιού λόγω πυρκαγιών ζητά με επιστολή της στον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.).

Η επιστολή στάλθηκε επίσης στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Θ. Σκυλακάκη και αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:
«Μαθαίνουμε από τοπικά μέσα και οργανώσεις, ότι υπάρχει αίτημα να ισχύσει κανονικά η κυνηγετική περίοδος στη Ρόδο, αν και το τοπικό Δασαρχείο εκφράζει αντίθετη άποψη.

Μετά την καταστροφή που έπληξε το νησί, που είχε ως συνέπεια ανυπολόγιστη ζημιά στα δάση και στα ζώα, θεωρούμε αδιανόητο να μην απαγορευτεί ολοσχερώς το κυνήγι τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στη φύση ν’ ανακάμψει.

Αντίστοιχη απαγόρευση θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει και για άλλες περιοχές που καίγονται όπως η Αττική, η Νότια Εύβοια, η Κέρκυρα κ.λπ., όχι μόνο εντός των αναδασωτέων περιοχών αλλά και σε σημαντική ακτίνα γύρω από αυτές, εκεί όπου καταφεύγουν τα ζώα για να τραφούν και να διαβιώσουν.

Οι πολύ συχνές και μεγάλες πυρκαγιές που καταστρέφουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, απειλούν σοβαρά τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία της φύσης, χωρίς την οποία, κανένα οικοσύστημα δεν μπορεί να ανακάμψει.

Θεωρούμε επιβεβλημένη μία νέα σύγχρονη νομοθεσία για το κυνήγι που να λαμβάνει υπόψη της τη νέα πραγματικότητα της οικολογικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη.

Το κυνήγι είναι μια αναχρονιστική, αιματηρή και βάρβαρη «ψυχαγωγία» με ανυπολόγιστους κινδύνους και συνέπειες για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Μέχρι την οριστική κατάργησή του, η Πολιτεία πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις του. Ας γίνει μία αρχή με την προστασία των ζώων στις περιοχές που καίγονται!

Με εκτίμηση,
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η πρόεδρος Άννα Τοσούνογλου, η γ. γραμματέας Μαρία Χουστουλάκη».

Διαχείριση ελαφιών (Πλατώνι Ρόδου) μετά τις πυρκαγιές
Με άλλη επιστολή, για το θέμα των ελαφιών, η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμοι/ες κ.κ.
Ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ότι το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε τον εγκλωβισμό (σε περιφραγμένο χώρο με ηλεκτροφόρες περιφράξεις(!))όλων των πλατωνιών που απέμειναν μετά τις φωτιές.

Η «λύση» αυτή είναι προφανώς μη αποδεκτή, για όλους τους λόγους που αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

-το πλατώνι της Ρόδου είναι μοναδικό είδος και γι’ αυτό είναι και προστατευόμενο

- αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού της Ρόδου

- δεν είναι δυνατόν να μαντρώσουμε ένα άγριο είδος και μάλιστα σε έναν περιορισμένο χώρο που δεν επαρκεί

- ακόμα κι αν ήταν εφικτός ο εγκλεισμός, κάτι που έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες (σύλληψη πλατωνιών (ελαφιών), κόστος περίφραξης, κ.λπ.), θα ήταν καταστροφή για τη χλωρίδα της περιοχής λόγω υπερβόσκησης.

Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω πυρκαγιών στο νησί, τα ελάφια αναγκάζονται να κατεβαίνουν πιο κοντά στους οικισμούς. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα πέρυσι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού του ελαφιού Dama dama ή Πλατώνι από προστατευόμενο είδος, σε επιβλαβές είδος με σκοπό το νόμιμο κυνήγι του. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις της Π.Φ.Π.Ο και άλλων φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και το αίτημα ευτυχώς δεν είχε γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο.

Είχαν γίνει όμως τοποθετήσεις ηλεκτροφόρων περιφράξεων για τον περιορισμό της πρόσβασης των πλατωνιών (ελαφιών) με αποτέλεσμα στις πρόσφατες πυρκαγιές να βρεθούν απανθρακωμένα πλατωνια (ελάφια) που έπεσαν επάνω στα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στην προσπάθεια τους να σωθούν.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για εγκλεισμό των πλατωνιών (ελαφιών) με ηλεκτροφόρους φράκτες.

Τα πλατώνια δεν είναι οικόσιτα και η σίτισή τους δεν πρέπει να γίνεται από τον άνθρωπο, παρά μόνο υποστηρικτικά μετά τις πυρκαγιές και έως ότου αναγεννηθούν τα ενδιαιτήματά τους.

Η πρότασή μας αφορά τη φύτευση νέων ενδημικών δέντρων και ενδημικών φυτών που προτιμούν ως τροφή τα πλατωνια (ελάφια) σε περιοχές που θα επιλεγούν από τη Δασική Υπηρεσία, η οποία γνωρίζει την περιοχή. Επίσης, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε νερό σ'αυτές τις περιοχές.

Σκοπός: να προσελκυστούν τα ζώα σε αυτές τις περιοχές και να απομακρυνθούν από τις αγροτικές/κατοικημένες περιοχές.

Τα ελάφια dama-dama ή Πλατώνια, είναι άγρια ζώα κι έτσι πρέπει να παραμείνουν.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία σε όφελος του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής της Ρόδου.

Με εκτίμηση, για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»