Μυωπία: Παροτρύνοντας τα παιδιά να εμπλακούν στη φροντίδα της όρασής τους

Μυωπία: Παροτρύνοντας τα παιδιά να εμπλακούν στη φροντίδα της όρασής τους

Μυωπία: Παροτρύνοντας τα παιδιά να εμπλακούν στη φροντίδα της όρασής τους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 786 ΦΟΡΕΣ

Όταν τα παιδιά σας είναι μικρά, πιθανότατα θα αναλάβετε εσείς τη φροντίδα της όρασής τους, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής φροντίδας που χρειάζονται για μυωπία. Καθώς μεγαλώνουν, αυτό μπορεί να γίνει μια ομαδική προσπάθεια ανάμεσα σε εσάς και στο παιδί σας. Αναθέτοντας στο παιδί σας την ευθύνη, το βοηθάτε να υιοθετήσει καλές συνήθειες και το προετοιμάζετε να διαχειριστεί την οφθαλμολογική του φροντίδα ως ενήλικας.

Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για να εμπλέξετε τα παιδιά σας στη φροντίδα της όρασής τους:

  1. Εκπαιδεύστε το παιδί σας σχετικά με τη μυωπία
  2. Ενημερώστε το παιδί σας για το τι σημαίνει να έχει μυωπία.
  3. Ξεκινήστε με έναν απλό ορισμό: Τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται καθαρά, ενώ τα μακρινά αντικείμενα μπορεί να φαίνονται θολά.
  4. Εξηγήστε τους ότι πολλοί άνθρωποι, νέοι και ηλικιωμένοι, έχουν αυτή την πάθηση και ότι η κόπωση των ματιών, οι πονοκέφαλοι και το αλληθώρισμα στην προσπάθειά τους να δουν καλύτερα είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν με τη μυωπία.
  5. Μιλήστε για το πώς οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις θα βοηθήσουν και θυμήστε τους ότι είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο για να προγραμματίσετε αυτές τις επισκέψεις στον οφθαλμίατρο.

Ξεκινώντας όταν το παιδί σας είναι περίπου 12 ετών, μπορείτε να του διδάξετε πώς να έχει πρόσβαση στα αρχεία υγείας του, και στη διαδικασία που ακολουθείτε ώστε να προμηθευτείτε ιατρικές συνταγές, να κλείσετε ραντεβού με γιατρό κ.λπ

Αποκτώντας μεγαλύτερη άνεση στα ραντεβού με τον γιατρό

Είναι φυσικό τα παιδιά να νιώθουν νευρικότητα ή ανησυχία για μια επίσκεψη στο γιατρό. Για να διευκολύνετε τα παιδιά σας να νιώσουν λιγότερο άγχος πριν από ένα ραντεβού, ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Κάντε μια συζήτηση σχετικά με την επίσκεψη.
  • Να είστε θετικοί και φροντίστε να αντιμετωπίσετε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχουν τα παιδιά σας σχετικά με το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο γιατρό.
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας εκ των προτέρων για την επίσκεψη.
  • Εξηγήστε στα παιδιά σας τον λόγο της επίσκεψης. Πείτε τους ότι το να πηγαίνετε στο γιατρό είναι μέρος της αυτοφροντίδας και ότι και εσείς κάνετε εξετάσεις.
  • Ενημερώστε τα ότι ο γιατρός θα ελέγξει τα μάτια τους με διάφορα μηχανήματα.
  • Διαβάστε μαζί βιβλία σχετικά με την επίσκεψη στο γιατρό.
  • Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, μπορεί να είναι κατάλληλο το παιχνίδι ρόλων, ώστε να εξοικειωθούν περισσότερο με το τι θα συμβεί την ημέρα της επίσκεψης.
  • Ενθαρρύνετέ τα να μιλήσουν στον γιατρό. Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι θα είστε μαζί τους στο δωμάτιο και ότι είναι φυσικό να κάνουν ερωτήσεις και να μιλήσουν στον γιατρό για τυχόν φόβους ή ανησυχίες που μπορεί να έχουν.

Εξισορροπήστε τον χρόνο οθόνης με άλλες δραστηριότητες

Ο περιορισμός του χρόνου στην οθόνη μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας στα παιδιά. Μπορεί να είναι μια δύσκολη ισορροπία, δεδομένου ότι κάνουμε τις περισσότερες σχολικές και προσωπικές δραστηριότητες σε μια ψηφιακή συσκευή. Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να ορίσετε κάποιους κανόνες που να λειτουργούν και για τους δυο σας. Μιλήστε για τα παρακάτω και αφήστε το παιδί σας να εκφράσει τη γνώμη του:

  • Πού μπορεί το παιδί σας να χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία; Φροντίστε να ορίσετε ορισμένους χώρους ως απαγορευμένους για τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το αυτοκίνητο ή το δωμάτιό του κατά την ώρα του ύπνου.
  • Πότε μπορεί το παιδί σας να χρησιμοποιεί την τεχνολογία; Αφήστε το παιδί σας να αποφασίσει πότε θέλει να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή το tablet του. Αφήστε τα να εκφράσουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να χειρίζονται τις ώρες που έχουν ελεύθερες για τη χρήση ψηφιακών συσκευών. Αν διαπραγματευτείτε αυτούς τους κανόνες με το παιδί σας, είναι πιθανό να αναλάβει την ευθύνη για αυτούς.
  • Ποιες άλλες δραστηριότητες αρέσουν στο παιδί σας; Κάντε μια συζήτηση για άλλες δραστηριότητες που του αρέσουν: να συμμετέχει σε κάποιο άθλημα, να παίζει κάποιο μουσικό όργανο, να μαγειρεύει ή να ασχολείται με μια χειροτεχνία. Το να αφιερώνετε χρόνο σε άλλα ενδιαφέροντα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσει το παιδί σας με φυσικό τρόπο το χρόνο που περνάει στην οθόνη.
  • Έχετε ορίσει κάποιες ώρες που να μπορείτε να τις περνάτε έξω; Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξισορροπήσετε τον χρόνο της οθόνης είναι να βγαίνετε έξω. Ξεκαθαρίστε ότι ο χρόνος έξω είναι απαραίτητος και αφήστε το παιδί σας να αποφασίσει πώς θέλει να τον περάσει.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να κατανοήσουν τη σωστή φροντίδα των γυαλιών οράσεως

Τα γυαλιά είναι συνήθως η πρώτη θεραπεία για τη μυωπία στα παιδιά. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να τα συνηθίσει, αφήστε το παιδί σας να διαλέξει τους σκελετούς του. Εάν το παιδί σας επιλέγει τα γυαλιά του, μπορεί να έχει μεγαλύτερη όρεξη να τα φροντίζει.

Ακολουθούν μερικές άλλες συμβουλές:

  • Βάλτε τα να εξασκηθούν στο να βάζουν και να βγάζουν τα γυαλιά τους.
  • Όταν βγάζουν τα γυαλιά τους, διδάξτε τους να επιστρέφουν τα γυαλιά σε έναν ενήλικα ή να τα βάζουν σε μια θήκη. Όταν σας τα επιστρέψουν, πείτε τους ένα μπράβο για την υπεύθυνη συμπεριφορά τους.
  • Επιβραβεύστε τα όσο φοράνε τα γυαλιά.
  • Διδάξτε τους πώς να αποθηκεύουν τα γυαλιά τους στην προστατευτική τους θήκη.
  • Εμπλέξτε τα παιδιά σας στη ρουτίνα των φακών επαφής τους
  • Τα περισσότερα παιδιά με μυωπία μπορούν να αρχίσουν να φορούν φακούς επαφής στην ηλικία των 8 ετών.
  • Η γνώση του τρόπου με τον οποίο χειρίζονται άλλες ευθύνες -ιδιαίτερα την προσωπική υγιεινή- είναι το κλειδί για να καταλάβετε αν είναι έτοιμα να φορέσουν φακούς επαφής.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συντήρηση και φροντίδα των φακών επαφής του:

  • Δώστε τους οδηγίες να πλένουν τα χέρια τους και να τα στεγνώνουν καλά.
  • Δείξτε τους πώς να τρίβουν, να ξεπλένουν και να απολυμαίνουν τους φακούς επαφής τους.
  • Παρακολουθήστε το παιδί σας κάνει αυτά τα βήματα, ώστε να είστε σίγουροι ότι ακολουθεί τις οδηγίες.
  • Υπενθυμίστε τους να μη χρησιμοποιούν νερό ή σάλιο για να βρέξουν τους φακούς επαφής τους.
  • Προειδοποιήστε τα να μην φορούν τους φακούς επαφής τους εάν τα μάτια τους είναι κόκκινα ή ερεθισμένα.
  • Ενθαρρύνετέ τα να σας κάνουν ερωτήσεις όταν δεν είναι σίγουρα αν πρέπει να φορούν τους φακούς επαφής τους.

Κάντε το διασκεδαστικό

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν ενεργά στην αυτοφροντίδα των ματιών τους αν τα επιβραβεύετε ανά διαστήματα. Μπορείτε να βρείτε κίνητρα όπως αυτοκόλλητα, μια δωροκάρτα ή επιπλέον χρόνο στην οθόνη κάποιες φορές τον μήνα. Οι ανταμοιβές μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να ενεργούν υπεύθυνα, ειδικά όταν η οφθαλμολογική φροντίδα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τα παιδιά.

Με πληροφορίες από webmd.com

Διαβάστε ακόμη

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις

Γιατί κάνουμε κακές πράξεις