Φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή στον 76χρονο για τη φωτιά στο Φαληράκι

Φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή  στον 76χρονο για τη φωτιά στο Φαληράκι

Φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή στον 76χρονο για τη φωτιά στο Φαληράκι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 11215 ΦΟΡΕΣ

Ένοχος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο 76χρονος που συνελήφθη για τη φωτιά που έβαλε στο Φαληράκι προχθές το απόγευμα για να καθαρίσει το χωράφι του!

Η φωτιά ξέφυγε προχθές το απόγευμα και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα, καθώς στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες. Χθες το μεσημέρι, ο 76χρονος κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενος για εμπρησμό από αμέλεια από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ξένα πράγματα και κρίθηκε ένοχος χωρίς να του αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό. Στον 76χρονο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή, ενώ συνήγορος υπεράσπισής του διορίστηκε από το δικαστήριο ο κ. Κώστας Αβδελλής.

Πάντως κατά την ακροαματική διαδικασία, ο 76χρονος παραδέχτηκε ότι έβαλε τη φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα όμως καθώς φύσαγε αέρας, η φωτιά φούντωσε και παρά την προσπάθεια που έκανε με τα πόδια του να σβήσει λόγω των ανέμων στάθηκε αδύνατο. Έτσι κάλεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου η οποία και κατάσβησε τη φωτιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από την ποινή που του επέβαλε χθες το δικαστήριο, στον 76χρονο έχει ήδη επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα προχθές, στο Φαληράκι.

Εκεί, σε οικοπεδικό χώρο ο 76χρονος έκανε εργασίες και στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να έβαζε φωτιά διαδοχικά, σε διάφορα σημεία για να καθαριστεί το χωράφι.

Ένα από αυτά τα σημεία αυτά ξέφυγε με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης διαπιστώθηκε πως υπαίτιος για την πρόκληση της φωτιάς είναι ο 76χρονος ο οποίος συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παραπέμφθηκε αρμοδίως.

Αξίζει να σημειωθεί πως βρισκόμαστε σε αντιπυρική περίοδο έως και τις 31 Οκτωβρίου και απαγορεύεται η καύση όχι μόνο σε δασικές και αγροτικές περιοχές αλλά ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους όπως αυλές, οικόπεδα κ.α. Οι παραβάτες τιμωρούνται αυστηρά με την επιβολή προστίμων αλλά και τον σχηματισμό ποινικής δικογραφίας σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας ως προς:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά

• Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.

• Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

• Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες.

Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

• Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για: - την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε - το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς - την ένταση του ανέμου στην περιοχή και - το είδος της βλάστησης που καίγεται.

• Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

• Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων Τονίζουμε ότι, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου