Μαρία Καρίκη: Δυσάρεστες ειδήσεις από παντού...

Μαρία Καρίκη: Δυσάρεστες ειδήσεις από παντού...

Μαρία Καρίκη: Δυσάρεστες ειδήσεις από παντού...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2007 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαρία Καρίκη
Ψυχολόγος, Msc

Ο σύγχρονος κόσμος δοκιμάζεται συνεχώς. Τόσες ανατροπές, τόσες αλλαγές, τόσες δυσάρεστες ειδήσεις που είναι σχεδόν αδύνατο πια να τα παρακολουθήσεις όλα. Αισθάνεται κανείς, ακούγοντας τα όσα συμβαίνουν, ότι επικρατεί το χάος και η αταξία.

Η συναισθηματική αβεβαιότητα και ανασφάλεια κυριαρχούν στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να νιώθει μέσα του μια διαρκή αγωνία και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Κανείς δεν θέλει να είναι απαισιόδοξος. Τα γεγονότα, ωστόσο, όλο και επιδεινώνονται.

Ανάμεσα σε έναν καταιγισμό από αρνητικές πληροφορίες, το άτομο δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Πώς μπορεί να βοηθήσει όπου αυτό είναι εφικτό; Πώς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του; Με ποιον τρόπο μπορεί να οχυρωθεί ψυχικά μπροστά στον βομβαρδισμό απανωτών καταστροφικών ειδήσεων, χωρίς να επηρεάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό;

Συνηθίζει άραγε κανείς όταν βρίσκεται συνεχώς υπό ένα τέτοιο καθεστώς; Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες; Περαιτέρω άγχος; Περαιτέρω φόβοι; Περισσότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Ο άνθρωπος μοιάζει να νιώθει έρμαιο των συνθηκών και των εξελίξεων, χωρίς να μπορεί να κάνει και πολλά για αυτό. Νιώθει μόνος, ανήμπορος, ανυπεράσπιστος μπροστά σε τόσους κινδύνους και απειλές.

Η ψυχολογία του επηρεάζεται κατά πολύ και δεν ξέρει πώς να το σταματήσει. Να καταφύγει στα φάρμακα; Να σταματήσει να ακούει και να ενημερώνεται; Να επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο ζωής μακριά από μαζικές τάσεις και φαινόμενα;

Ν' ακολουθήσει μία πιο ολιστική προσέγγιση, διώχνοντας από τη ζωή του τοξικά πρόσωπα, καταστάσεις και ειδήσεις; Η αναζήτηση μιας επιλογής με τη λιγότερη φθορά είναι πλέον η μόνη οδός.

Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν συνηθίσει, ότι δεν τους αγγίζουν και τόσο τα κακώς κείμενα των καιρών. Πόσο αληθεύει κάτι τέτοιο άραγε; Πόσο υπόδηλα μπορεί να τους επηρεάζουν τελικά αυτά που πιστεύουν ότι δεν τους ακουμπούν;

Πρόκειται για μία αυταπάτη και μια ψευδαίσθηση αν νομίζουν ότι παραμένουν οι ίδιοι... Όλα γύρω μας ασκούν επιρροή -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.

Αντί να εθελοτυφλούμε και να πείθουμε τον εαυτό μας ότι όλα είναι καλά, θα έπρεπε να έχουμε περισσότερο το νου μας στα όσα συμβαίνουν γύρω μας και να παρατηρούμε το πώς αποτυπώνονται μέσα μας με μεγαλύτερη προσοχή! Τι κόστος, τι αντίκτυπο στη ζωή και στον ψυχισμό μας έχει η κάθε είδηση και τι χρειάζεται να κάνουμε γι’ αυτό.

Δεν είναι μόνο όσα ακούγονται γύρω γύρω. Είναι και αυτά που συμβαίνουν σε ατομικό επίπεδο. Ο καθένας στον μικρόκοσμό του καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις και διλήμματα.

Πολλές φορές, μάλιστα, μπορεί να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδιέξοδα ή φαύλους κύκλους από τους οποίους δεν μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Ο σύγχρονος άνθρωπος νιώθει ότι βάλλεται από παντού.

Θέλει τόσο πολύ να ορθοποδήσει και τόσο να βρει την ισορροπία μέσα του που απογοητεύεται όταν υπάρχουν τόσα που τον εμποδίζουν. Ίσως, ήρθε η ώρα να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε έννοιες όπως η αυτοπροστασία, η αυτοφροντίδα, ο αυτοσεβασμός, η αποσυμπίεση, η εκτόνωση, η αναζήτηση ψυχικής ισορροπίας.

Έννοιες που μπορούν να προσφέρουν προστασία, ανακούφιση, πρόληψη και προνόηση, ώστε να θωρακιστεί ο άνθρωπος της σύγχρονης εποχής απέναντι στην τοξικότητα, στην αρνητικότητα και στην αβεβαιότητα. Η ψυχική υγεία για να διατηρηθεί χρειάζεται «φίλτρα» και «ασπίδες προστασίας».

Τίποτα δεν θεωρείται πια αυτονόητο ή δεδομένο. Χωρίς κάποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας απέναντι στις δυσάρεστες ειδήσεις κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε από τον πανικό και τον τρόμο.

Η έκθεση ή η υπερέκθεσή μας απέναντι στα μέσα ενημέρωσης είναι ένα ζήτημα υπό συζήτηση. Προτείνεται να αναζητάμε έγκυρες πηγές πληροφόρησης. Δεν χρειάζεται να παθαίνουμε κάποιου είδους υπερβολή ή εμμονή με τα όσα διαβάζουμε ή ακούμε. Καλο είναι να ακολουθούμε το μέτρο.

Να ακούμε τις αντοχές μας και τα ψυχικά περιθώριά μας. Να μην υπερφορτώνουμε το «σύστημά» μας. Η αναγνώριση και ο σεβασμός απέναντι στα συναισθηματικά μας αποθέματα είναι επιτακτικά, προκειμένου να αποφύγουμε την κατάρρευση.

Οι δυσάρεστες ειδήσεις πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Ωστόσο, τη σημερινή εποχή γίνονται όλο και πιο καταιγιστικές, όλο και πιο «τρομακτικές». Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ή να αποφύγουμε την πληροφόρηση.

Δεν είναι άλλωστε λύση κάτι τέτοιο. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή στην ποσότητα εισροής των πληροφοριών και στον βαθμό συναισθηματικής εμπλοκής. Το σύνθημα στη σύγχρονη εποχή της ταχύτητας, της πίεσης και της φθοράς θα μπορούσε να είναι η προτροπή να κάνουμε όσο το δύνατό «οικονομία δυνάμεων» και να προστατευόμαστε πιο ενσυνείδητα απ’ ό,τι μπορεί να μας βλάψει: είδηση, πρόσωπο, κατάσταση, συνθήκη, γεγονός. Χωρίς υγιείς άμυνες, αντιστάσεις και «φίλτρα» ο σύχρονος άνθρωπος θα δυσκολευτεί πολύ να διατηρήσει την ψυχική υγεία του!

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους