Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις ενδιαφερομένων για τη Σχολή Ξεναγών

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις ενδιαφερομένων για τη Σχολή Ξεναγών

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις ενδιαφερομένων για τη Σχολή Ξεναγών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3199 ΦΟΡΕΣ

Τι περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ξεκινούν από αύριο Δευτέρα 28 Αυγούστου οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την είσοδό τους στη Σχολή Ξεναγών της Ρόδου, με τις θέσεις των σπουδαστών να ανέρχονται σε 20 για την εκπαιδευτική περίοδο 2023-2025.

Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά με είσοδο στον ειδικό σύνδεσμο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr του υπουργείου Τουρισμού και θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.


Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη στις Σχολές Ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, θα φοιτήσουν συνολικά 72 άτομα καθώς 26 θα είναι οι σπουδαστές για τη Σχολή Ξεναγών Αθήνας και 26 για τη σχολή της Θεσσαλονίκης καθώς και 20 για τη Σχολή Ξεναγών Ρόδου.


Οι σχολές ξεναγών είναι μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διάρκειας δύο εκπαιδευτικών ετών. Η φοίτηση στη σχολή ξεναγών παρέχεται δωρεάν και είναι υποχρεωτική για το σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η πραγματοποίηση μαθημάτων και το Σάββατο, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κατά την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, κατόπιν έγκρισης από τον/ την προϊστάμενο/προϊσταμένη της σχολής.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολών ξεναγών περιλαμβάνει:
α) 945 διδακτικές ώρες θεωρητικής διδασκαλίας και επισκέψεων στα μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, και ιστορικούς τόπους της έδρας της Σχολής
β) 35 ημέρες εκπαιδευτικών εκδρομών,
γ) πρόχειρες γραπτές ασκήσεις και ατομικές ή ομαδικές εργασίες (κατά την κρίση του διδάσκοντα),


δ) εργασίες-ξεναγήσεις,
ε) τις γραπτές ή προφορικές εξετάσεις,
στ) τις τελικές προφορικές διπλωματικές εξετάσεις.
Οι σπουδαστές υποχρεούνται στην πιστή τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού (Β ΄2532), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.


Οι σπουδαστές που έχουν εισαχθεί σε σχολή ξεναγών ως πτυχιούχοι των τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής, απαλλάσσονται εάν το επιθυμούν από την παρακολούθηση μαθημάτων που έχουν διδαχτεί, όπως αυτό προκύπτει από την αναλυτική βαθμολογία του πτυχίου τους, με απόφαση του προϊσταμένου της σχολής, μετά από γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 4 του Κανονισμού Λειτουργίας των σχολών ξεναγών. Είναι όμως υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις επισκέψεις στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις εκπαιδευτικές εκδρομές και να εκπονούν τις εργασίες ξενάγησης.


Οι απόφοιτοι των σχολών ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού μπορούν να αποκτήσουν Βεβαίωση Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού σε όλη την ελληνική επικράτεια σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 710/1977.


Οι υποψήφιοι προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής υποβάλλουν από 28.08.2023 μέχρι και 10.09.2023 στον ειδικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr αίτηση συμμετοχής (ξεχωριστή αίτηση για κάθε σχολή που επιθυμούν), η οποία επέχει θέση δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και περιλαμβάνει τα προσωπικά τους στοιχεία (ενδεικτικά ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Α.Δ.Τ., Α.Μ.Κ.Α.), τη διεύθυνση κατοικίας, στοιχεία επικοινωνίας και την κατηγορία εκπαίδευσης (ΔΕ ή ΠΕ), με βάση την οποία θα μοριοδοτηθούν.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη