Στη Ρόδο θα βρίσκεται την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Ρόδο θα βρίσκεται την Παρασκευή  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Ρόδο θα βρίσκεται την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7524 ΦΟΡΕΣ

Για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφτεί τη Ρόδο την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο νησί μας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες το μεσημέρι, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, και το απόγευμα της ίδιας μέρας ο πρωθυπουργός θα έρθει στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές ενώ θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και εκπροσώπους του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.


Μία μέρα πριν, δηλαδή την Πέμπτη 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και σε προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. «Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας καθώς και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.


Σημειώνεται ότι σήμερα, ημέρα Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.


Παράλληλα, ο κ Μαρινάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες των πυρκαγιών, υπογραμμίζοντας πως ήδη από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν οι πρώτες καταβολές.


Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό πως την προηγούμενη Παρασκευή καταβλήθηκαν περίπου 876.000 ευρώ σε 167 δικαιούχους – πληγέντες από τις πυρκαγιές στο διάστημα 15 έως 31 Ιουλίου. Μάλιστα έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών, τονίζοντας πως παραμένει υψηλός και πως οι Αρχές και ο κρατικός μηχανισμός παραμένουν σε επιφυλακή.


«Πρόκειται για το δυσκολότερο καλοκαίρι από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, κάτι που δυσχεραίνει πολύ το έργο των Αρχών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξεσπούν είτε λόγω των συνθηκών είτε κάποιες εξαιτίας εγκληματικών ενεργειών εμπρησμού.


Η πολιτεία βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των εστιών πυρκαγιάς, αλλά και της αποκατάστασης των ζημιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, με στόχο την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος. Η διασφάλιση των υπέρτατων αυτών αγαθών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια μαζί με όλα τα σώματα ασφαλείας για την προστασία τους».

Η αποκατάσταση και τα έργα
Όπως έχει ήδη αναφερθεί , η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο νησί μας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του προηγούμενου μήνα θα γίνει με ταχείς ρυθμούς ενώ ταυτόχρονα θα κινηθούν άμεσα και οι διαδικασίες για τη σύνταξη των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών μελετών που χρειάζονται ώστε να εκτελεστούν έργα στις καμένες εκτάσεις.

 


Για τον σκοπό αυτό σχεδιάστηκαν μέτρα τριών ειδών, και συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ενώ τέθηκε και ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα ώστε περίπου στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου να έχουμε τους αναδόχους και να ξεκινήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα στο νησί.


Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφεραν ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας καθώς και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών Σταύρος Τσιλίκουνας, που βρέθηκαν για ένα τριήμερο στη Ρόδο και συνεργάστηκαν με επιστήμονες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, θα συνταχθούν 11 μελέτες ( 6 για τα αντιδιαβρωτικά και 5 για τα αντιπλημμυρικά έργα) ενώ θα εκπονηθεί και μία μελέτη τεχνητής αναδάσωσης ως άμεσο μέτρο για τις περιοχές-ζώνες γύρω από τους πληγέντες οικισμούς.

Δωρεάν διακοπές στη Ρόδο για τουρίστες
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πριν μερικές μέρες στο βρετανικό κανάλι ITV και στους δημοσιογράφους Ed Balls και Kate Garraway της εκπομπής Good morning Britain, όσοι έχασαν τις διακοπές τους στο νησί μας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, θα κάνουν μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές.

Όπως είπε, τόσο στους υπόλοιπους προορισμούς όσο και στη Ρόδο, οι Βρετανοί είναι καλοδεχούμενοι ενώ επισήμανε ότι έγινε με μεγάλη ασφάλεια μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης περίπου 20.000 ανθρώπων από τη Ρόδο και μόνο το 15% του νησιού επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές.


«Αν θα ήθελε κάποιος να ανταποδώσει τη βοήθεια που δόθηκε στους Βρετανούς από τους Ροδίτες και ως ένδειξη γενναιοδωρίας, μπορεί να κλείσει ένα πακέτο διακοπών της τελευταίας στιγμής. Θα ήταν καλό να ψάξει για πακέτα στη Ρόδο, και όσοι έχουν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί να μην έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»