Εκτός σχεδίου: κλείδωσε η παράταση για μικρά, ανοιχτή η λύση για μεγάλα οικόπεδα

Εκτός σχεδίου: κλείδωσε η παράταση για μικρά, ανοιχτή η λύση για μεγάλα οικόπεδα

Εκτός σχεδίου: κλείδωσε η παράταση για μικρά, ανοιχτή η λύση για μεγάλα οικόπεδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2847 ΦΟΡΕΣ

«Κλείδωσε» η παράταση της προθεσμίας που λήγει τον Σεπτέμβριο για κατά παρέκκλιση δόμηση σε γήπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.

Εντός του Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για μεταβατική νομοθετική ρύθμιση δόμησης σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό.

Σε επίσημη επικοινωνία που έγινε με τον υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ Ευθύμιο Μπακογιάννη από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Χανίων γίνεται γνωστό ότι έλαβαν επίσημη κυβερνητική διαβεβαίωση ότι θα δοθεί παράταση της προθεσμίας που λήγει στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2023 για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκριση οικοδομικής άδειας για τους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου γηπέδου, που έκαναν χρήση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ και έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Αναμένονται οι αποφάσεις για νομοθετική ρύθμιση
Την παράταση για τις οικοδομικές άδειες στα εκτός σχεδίου λεγόμενα «μικρά οικόπεδα» έχει ανακοινώσει στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς και παράλληλα έχει δημοσιοποιήσει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά την απόφαση του ΣτΕ ακύρωσης οικοδομικής άδειας στην Πάτμο έχει έτοιμη διπλή νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, τόσο για μεταβατική λύση δόμησης σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό, όσο και για παράταση της προθεσμίας που λήγει τον Σεπτέμβριο για κατά παρέκκλιση δόμηση σε γήπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις «κλειδώνουν» σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο τον Σεπτέμβριο.


Με την «ηλικία» του οικοπέδου θα συνδέεται το δικαίωμα δόμησης για γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, που δεν διαθέτουν «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένες οδούς, με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανακοινώνει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς.

Η διαβεβαιώση για μικρά οικόπεδα
Συγκεκριμένα από αξιόπιστες πηγές της ΥΔΟΜ Χανίων ανακοινώθηκε ότι: «επειδή διαρκώς δεχόμαστε εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων που αφορούν τα κατά παρέκκλιση άρτια ακίνητα που έχουν προθεσμία 30/9, σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο υφυπουργό κύριο Ταγαρά λάβαμε προφορική διαβεβαίωση ότι θα δοθεί παράταση. Ο χρόνος παράτασης θα κυμαίνεται αρχικά μεταξύ 3-6 μηνών. Αντίστοιχη διαβεβαίωση είχαμε λάβει και σε σχετική επικοινωνία με τον γ.γ. κύριο Μπακογιάννη».

Οι δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ
Για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων γήπεδα ο κ. Ταγαράς έχει ανακοινώσει τη νομοθετική λύση παράτασης, εξηγώντας ότι:
– «Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 ήταν η καταληκτική ημερομηνία κατοχύρωσης δικαιώματος δόμησης κατά παρέκκλιση σε γήπεδα εκτός σχεδίου κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων ανάλογα με τον χρόνο δημιουργία τους. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, γιατί είναι δύο οι διαδρομές, η προέγκριση οικοδομικής άδειας αυτό υπήρχε κι αυτό που προσθέσαμε διευκολύνοντας με προϋπόθεση υποβολής έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 ήταν η βεβαίωση για όρους δόμησης με υποχρέωση υποβολής της αίτησης έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 και υποχρέωση συνολικά κατοχύρωσης του δικαιώματος μέχρι τον Σεπτέμβριο 2023 να έχει κατατεθεί η αίτηση είτε για προέγκριση είτε για έκδοση οικοδομικής άδειας».

Τα στοιχεία για οικοδομικές άδειες
Τα επίσημα στοιχεία, με την τελευταία επικαιροποίηση που παρουσίασε ο κ. Ταγαράς είναι ότι:
-Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για βεβαιώσεις ήταν 11.103, είναι αυτές που θεωρούνται νόμιμες και εξελίσσονται διότι ήταν και άλλες 1197 αιτήσεις, που για διαφόρους λόγους (αρχική υπαγωγή, ελλιπή στοιχεία κ.λπ.) είναι σαν να μην κατατέθηκαν. Και σε ό,τι αφορά τις προεγκρίσεις είναι 1803.

-Από τις 11.103 βεβαιώσεις έχουν εκδοθεί μόνον 1575, για δε τις προεγκρίσεις από τις 1803 έχουν εκδοθεί 524.

-«Και μόνο αυτά τα στοιχεία μας υποχρεώνουν να δούμε περαιτέρω και σε βάθος τους λόγους καθυστέρησης», υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΝ και τόνισε ότι:

-«Κάποιος ο οποίος έκανε αυτό που όφειλε στους χρόνους που όφειλε και η καθυστέρηση δεν είναι με υπαιτιότητά του, πρέπει να το δούμε σεβόμενοι ακριβώς αυτό που δώσαμε ως περιθώριο, να το δούμε ως περαιτέρω δυνατότητα να μην το χάσει», καταλήγοντας ότι κι αυτό το θέμα χρήζει και θα τύχει νομοθετικής ρύθμισης.

Πηγή: ecopress.gr

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου