Σάββας Καραταπάνης: Οι θέσεις μου για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου για την μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδο

Σάββας Καραταπάνης: Οι θέσεις μου για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου για την μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδο

Σάββας Καραταπάνης: Οι θέσεις μου για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου για την μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1986 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωσή του, ο γνωστός γιατρός της περιοχής μας και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ρόδου κος Σάββας Καραταπάνης, επισημαίνει αναφορικά με την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρόδου:

« Η πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου( 25/8/2023), ήταν η πρώτη με θέμα τη Πολιτική Προστασία του νησιού μας μετά από τέσσερα χρόνια θητείας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Είναι τραγικό αφού έγινε με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τη Ρόδο το φετινό Ιούλιο!

Η καταστροφή του νησιού μας (κάηκαν 170.000-200.000 στρέμματα κατά διάφορες εκτιμήσεις), είναι τεράστια και αναλογικά μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Βόρειας Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021 όπου κάηκαν 500.000 στρέμματα. Ήταν δηλαδή από τις μεγαλύτερες στον Ελλαδικό χώρο. Ξεκίνησε από τα Απόλλωνα και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για τον έλεγχό της, διέτρεξε τη ραχοκοκαλιά του νησιού και κατάληξε στο Ασκληπειό και το Γεννάδι κατακαίοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Ενώ στην Εύβοια υπήρξε οδύνη και οι πολίτες εκεί εξέφρασαν την απόγνωσή τους, εδώ στη Ρόδο οι τοπικοί άρχοντες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα να αποδείξουν ¨ πόσο καλά τα έκαναν όλᨨ χωρίς καμιά διάθεση αυτοκριτικής!...Αντιδήμαρχος δήλωσε με έπαρση «γιατί να ζητήσω συγνώμη αφού ήμουν τόσες μέρες στη φωτιά?».Η αντίληψη που υπάρχει στο τόπο μας είναι ότι η Πολιτική Προστασία εξαντλείται με παρουσία στα μέτωπα της φωτιάς, που ακολουθείται με φωτογραφίες αναρτημένες στο διαδίκτυο. Η επέκταση της φωτιάς είχε τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στο τουρισμό αλλά και στο πρωτογενή τομέα. Οι συνέπειες εκεί θα είναι μακροπρόθεσμες και πρέπει να υπάρξει στήριξη στους παραγωγούς.

Ενδιαφέρον θα ήταν όμως να γινόταν μια ουσιαστική συζήτηση για τη προετοιμασία που υπήρξε από πλευράς Δήμου Ρόδου (κατ΄ επέκταση και για τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) στο πως χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια για δασοπροστασία (1.280.000 ευρώ το 2023 για το Δήμο αναφέρθηκε στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου).

Επίσης από πλευράς Δήμου δεν έγινε ουδεμία συνεδρίαση επί τέσσερα χρόνια του Σ.Τ.Ο.(Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) για θέματα Πολιτικής Προστασίας και έτσι δεν υπήρχαν σχέδια πρόληψης καταστροφών.

Με βάσει το Νόμο 4662/2020 ο Δήμος θα έπρεπε να έχει καταρτίσει εντός 18 μηνών τοπικό σχέδιο για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών από Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές. Σε ερώτησή μου στο Δήμαρχο και αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Φλοσκάκη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αν είχαν καταστρωθεί τέτοια σχέδια δεν έλαβα απάντηση.

Κατά τις ημέρες καταστροφής θα έπρεπε να συνεδριάζει διαρκώς το Σ.Ο.Π.Π. (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου .Στο όργανο αυτό καλούνται και οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας, Λιμενικού , Νοσοκομείου, Ε.Κ.Α.Β. και από αυτό εκδίδονται οδηγίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής. Δυστυχώς η έλλειψη επαρκούς συντονισμού σε τοπικό επίπεδο, έδινε το δικαίωμα σε φορείς από την Αθήνα να δίνουν εντολές. Μάλιστα κάποια στιγμή δόθηκε οδηγία για εκκένωση του Ιατρείου της Νοτίας Ρόδου (Γεννάδι) αλλά οι γιατροί προς τιμήν τους την αγνόησαν και παρέμειναν δίπλα στους ασθενείς τους, παρέχοντας στήριξη έτσι και σε όλους τους πολίτες.

Η γνώση της περιοχής της Νότιας Ρόδου μας βοήθησε για τις διαδρομές των ασθενοφόρων και την ασφαλή μεταφορά των ασθενών από το Ιατρείο. Το ίδιο έγινε και για τους πολίτες που ήταν κλινήρεις και έπρεπε να απομακρυνθούν από τα χωριά που εκκενώνονταν .

Η βλάβη της γεννήτριας στο Ιατρείο Γενναδίου για τη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε μετά από ώρες, αφού αναζητούσαμε εναγωνίως βοήθεια παντού χωρίς να υπάρχει κεντρικό όργανο που θα έδινε εντολές.

Νομίζω ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Πολιτική Προστασία τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε υποβάθμιση της σημασίας της για την ασφάλεια του νησιού μας. Τις δραματικές ώρες που κινδύνεψαν οι οικισμοί όπως τα Λάερμα , το Ασκληπειό , το Βάτι, και το Γεννάδι ,δίπλα στους πυροσβέστες υπήρχε και μια δύναμη από εθελοντές κατοίκους των χωριών , που έδωσε πραγματική μάχη για να σωθούν τα σπίτια και οι περιουσίες των ανθρώπων. Η μάχη αυτή δόθηκε αν και μετά τη διακοπή ρεύματος στη περιοχή δεν υπήρχε παροχή νερού στα χωριά. Ακόμα δεν υπήρχαν εναλλακτικά σχέδια με γεννήτριες ώστε να μην διακοπεί η υδροδότηση, πράγμα που δυσκόλεψε τους κατοίκους που παρέμειναν στα σπίτια τους (παρά την εντολή εκκένωσης) για να τα προφυλάξουν.

Η εμπειρία αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί από εδώ και πέρα!!

Σε κάθε χωριό πρέπει να συσταθεί μια ομάδα με έναν απαραίτητο εξοπλισμό (φορτηγάκι με αντλία νερού), που θα επεμβαίνει άμεσα στα πρώτα λεπτά μιας φωτιάς.

Στη Σάμο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές οργανώθηκαν τέτοιες εθελοντικές ομάδες και τα αποτελέσματα στη κατάσβεση είναι εξαιρετικά , αφού καταφέρνουν να επεμβαίνουν συνήθως πρίν από τη Πυροσβεστική. Οι καθαρισμοί των δρόμων που δεν γίνονταν επαρκώς , οι αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα χωριά πρέπει να καθιερωθούν .Άμεση προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα είναι σε άμεση προτεραιότητα τόσο για το Δήμο όσο και για τη Περιφέρεια.

Η Δασική υπηρεσία θα πρέπει να δει το ζήτημα της αραίωσης των δασών με στοχευμένη υλοτόμηση. Δεν έχει νόημα να είσαι αυστηρός στο να κόβεται ένα πεύκο και μετά να καίγονται χιλιάδες τα καλοκαίρια με τους καύσωνες που έρχονται.

Η φυσική αναγέννηση των δασών μας πρέπει να προστατευθεί , ελέγχοντας επίσης την ανεξέλεγκτη βόσκηση στις καμένες εκτάσεις του νησιού μας.»

 

Διαβάστε ακόμη

Στην Κάρπαθο η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου: Με υποδέχονται με ένα "καλώς το παιδί μου"!

Αντ. Γιαννικουρής: «Η πρωτιά της ΔΚΜ στα Δωδεκάνησα, σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο μας γεμίζει ευθύνη»

Γ. Σάββενας, επικεφαλής ΔΚΜ: Από σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν για όλους μας

Γ.Νικητιάδης : «Η Κυβέρνηση αντί να προστατεύει τους καταναλωτές, προστατεύει αυτούς που τους παραπλανούν»

Έσπασε πυροσβεστικός κρουνός στην πόλη της Ρόδου - Σε ποτάμι μετετράπησαν οι δρόμοι

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Εγκαίνια στο ανακαινισμένο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Λειψών

Απεργούν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στις 21 Μαΐου

Κινητοποιούνται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά