Φίλιππος Ζάχαρης: Η θρησκοληψία και το Φως της Γνώσης

Φίλιππος Ζάχαρης: Η θρησκοληψία και το Φως της Γνώσης

Φίλιππος Ζάχαρης: Η θρησκοληψία και το Φως της Γνώσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 776 ΦΟΡΕΣ

Του
Φίλιππου Ζάχαρη

 

Διανθίζοντας τις εικόνες του σήμερα, προσπαθώντας να φιλοτεχνήσουμε έναν κόσμο διαφορετικό αλλά πάνω απ΄όλα μη συμβατό με τις εξαναγκαστικές υποχρεώσεις που αν μη τι άλλο δεν βοηθούν στο να κάνουμε την δέουσα ενδοσκόπηση που θα μας βοηθήσει στο να ταξινομήσουμε τις σκέψεις αλλά πάνω απ΄όλα να εξερευνήσουμε άγραφους κανόνες δίκαιης και αποδοτικής σε πολλά πράγματα συμπεριφοράς, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά κενά του χαρακτήρα μας που δημιουργήθηκαν από εσφαλμένες προσεγγίσεις με πράγματα που είχαν απωλέσει τη σημασία τους από νωρίς αλλά που δεν κάναμε το παραμικρό να τ’ αντιληφθούμε.


Τα λάθη που οδηγούν σε άγνωστα μονοπάτια, οι πράξεις που μας έκαναν να είμαστε η σκιά του εαυτού μας, όλη αυτή η διολίσθηση σε ανούσιες περιπέτειες μέσα σε έναν κόσμο που ήταν πάντα σε επιφυλακή και αρνητικά διακείμενος σε κάθε τι το ποιοτικό και ουσιώδες, η πίστη πως μέχρι την ωρίμανση πολλά πράγματα θα αλλάξουν, όλες αυτές οι φρούδες ελπίδες για έναν κόσμο που θέλει να σπάσει τις αλυσίδες της στατικότητάς του, όλα αυτά κατέρρευσαν με το πέρασμα του χρόνου.

Επιτακτική λοιπόν πια είναι η ανάγκη για αυτοκριτική και προετοιμασία για το επόμενο βήμα σε έναν κόσμο που αλλάζει αλλά δεν ανανεώνεται, έναν κόσμο που μάλλον κρύβει μία σκοτεινή πλευρά στο όνομα μιας ακόμη εγωιστικής παρθενογένεσης, που τελείται στο πέρας του χρόνου.

Καμία αιωνιότητα δεν κατακτήθηκε και ούτε πρόκειται να κατακτηθεί αν το πρώτο και κύριο μέλημα των ανθρώπων είναι να απαλλαγούν από την στενή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους, αν οι ξύλινοι σταυροί ορθωθούν και τα συνθήματα για την ορθοδοξία δονήσουν για μια ακόμη φορά την ατμόσφαιρα, για τον απλούστατο λόγο πως ο Σκοταδισμός και η Ιερά Εξέταση δεν έχουν θέση στην σημερινή εποχή.


Πρέπει λοιπόν όλοι τους να καταθέσουν επί της Γης τα διαπιστευτήρια στον Ύψιστο, να πάψουν τις θρησκοληψίες και τις προσευχές για πράγματα που δεν έχουν ακόμη σιμώσει και πολύ περισσότερο να τερματίσουν τα λογύδρια για την εξαναγκαστική ηθική και τους αφορισμούς στην επιστήμη αν θέλουν να εισέλθουν στον κόσμο της κριτικής ικανότητας και όχι σε αυτόν τον εκ αγνώστου Θεού εντολών.


Η ενδοσκόπηση βοηθά λοιπόν πολύ και τον περιθωριακό και τον θρησκευόμενο, μιας και η βοήθεια αυτή που δεν εδράζεται σε κολασμένες αποφάσεις και ντιρεκτίβες, λειτουργεί προστατευτικά και αν μη τι άλλο δημιουργικά. Στην πορεία του χρόνου υποπέσαμε σε πολλά σφάλματα και ατοπήματα, δεν απωλέσαμε όμως ποτέ τη δυνατότητα της αυτοκριτικής.


Οι εποχές περνούν, οι απόψεις αλλάζουν το ίδιο και όπως οι νοοτροπίες. Ο δρόμος δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα και στα σίγουρα κανείς δεν ενδιαφέρεται αν έχεις αυτή ή την άλλη συνήθεια στην καθημερινότητα. Το λέω αυτό για τους αναθεματισμούς για τις νέες ταυτότητες και τους αφορισμούς του τυφλού θρησκευτικού οπαδισμού. Σύμπτωμα των καιρών και αυτός, απόρροια μιας κοινωνίας σε πνευματική ύπνωση ή καλύτερα ερημιά.


Μπορεί όμως ένας φανατικός του Παράδεισου και της Κολάσεως να κάνει την αυτοκριτική του; Μπορεί ο κήρυκας του μίσους κατά της διαφορετικότητας να απαλλαγεί από την θρησκοληψία και την Θεοφοβία; Είναι περίπου το ίδιο σα να λες σε έναν σταλινικό να απαλλαγεί από την ιδεοληψία του και το Γκουλάγκ ή έναν νεοναζί να πιστέψει στα Ολοκαυτώματα των Εβραίων.


Υπάρχει όμως ακόμη χρόνος. Και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Αν οι άνθρωποι θελήσουν να αλλάξουν τις εικόνες, θα φιλοτεχνήσουν έναν άλλο κόσμο προς όφελός τους, έναν κόσμο που δεν θα δουλεύει για τους λίγους αλλά τους πολλούς. Στις εποχές που ζούμε δεν υφίσταται καν θέμα υποταγής γιατί οι ίδιοι οι άνθρωποι ενέιοτε είναι δέσμιοι μεσαιωνικών αντιλήψεων και αυτό διότι δεν υπάρχει Παιδεία και φιλοσοφική Ηθική

. Και όταν αυτό συμβαίνει, ο κόσμος το ρίχνει στη Θρησκεία. Και όταν γίνεται δούλος της, πρεσβεύει απλά ένα δόγμα. Ότι πάντα κάποια ανώτερη δύναμη διαφεντεύει την Οικουμένη ολόκληρη. Και με αυτό παύουν οι εικόνες για τη μεταμόρφωση του κόσμου. Σβήνει για πάντα το φως της Γνώσης

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες