Κ. Σπανός: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η φετινή σεζόν για τον εμπορικό κόσμο

Κ. Σπανός: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι  η φετινή σεζόν για τον εμπορικό κόσμο

Κ. Σπανός: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η φετινή σεζόν για τον εμπορικό κόσμο

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1507 ΦΟΡΕΣ

Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κλείσει η φετινή σεζόν για τον εμπορικό κόσμο της Ρόδου καθώς τις απώλειες των «χρυσών δεκαημέρων» λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί μας, αναμένεται να αντισταθμίσει η γρήγορη και καλή επάνοδος της τουριστικής κίνησης που ακολούθησε, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου (ΕΣΡ), κ. Κώστα Σπανό.

Σε δηλώσεις που προέβη χθες ο κ. Σπανός, καταρχάς έκανε μία ανασκόπηση της κίνησης στην αγορά και αναφερόμενος στις εκπτώσεις είπε ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα φέτος και λόγω πληθωρισμού και λόγω έλλειψης διαθέσιμου εισοδήματος αλλά υπήρξε και η περίοδος των πυρκαγιών που πραγματικά «γονάτισαν» για δεκαπέντε ημέρες την αγορά.

Είπε, μάλιστα, ότι υπήρξαν αναφορές, και πιστοποιημένες, εκτός από τις περιοχές στα καμένα που η κίνηση ήταν μηδενική για δέκα ημέρες και τα καταστήματα είχαν κλείσει. Μάλιστα στα καταστήματα της πόλης παρατήρησαν μία μείωση της κίνησης από 30% έως 40% στις καθημερινές πωλήσεις εκείνη την περίοδο, που είναι μία από τις μεγαλύτερες σε κίνηση που έχουμε και θα επηρεάσει και τα γενικά αποτελέσματα του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου.

Αυτό, σε συνδυασμό με την πτώση της κίνησης-άσχετα αν μετά επανήλθε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στα φυσιολογικά επίπεδα-θα επηρεάσει γενικότερα τα αποτελέσματα του έτους καθώς χάθηκαν «χρυσά δεκαήμερα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την περίοδο μετά τις φωτιές, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου, η ανάκαμψη ήταν αρκετά γρήγορη αφού μέσα σε ένα εικοσαήμερο περίπου το βόρειο τρίγωνο της Ρόδου παρουσίασε πάλι πληρότητες οι οποίες κυμαίνονταν κοντά στο 95% η νότια Ρόδος ακολουθεί αλλά με αρκετά μεγάλη υστέρηση αφού οι πληρότητες των ξενοδοχείων εκεί κυμαίνονται γύρω στο 50%-60%.

Το διάστημα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, 25 Αυγούστου με 5 Σεπτεμβρίου δηλαδή, καταγράφηκε η «καθιερωμένη βύθιση» λόγω της αλλαγής του πληθυσμού των τουριστών, μιας και ως γνωστόν αναχωρούν οι οικογένειες και καταφθάνουν οι μεγαλύτερης ηλικίας επισκέπτες μας και ζευγάρια κατά κύριο λόγο. Αυτοί έχουν μεγαλύτερο εισοδηματικό περιθώριο, οπότε ξοδεύουν λίγο παραπάνω στην αγορά, κι έτσι αρχίζει και ισοσταθμίζει η κατάσταση.

Συνοψίζοντας ο κ. Σπανός, είπε ότι η γενική άποψη η οποία υπάρχει είναι ότι θα κλείσουμε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, άρα η διαπίστωση που έκαναν στα μέσα του καλοκαιριού, ότι δηλαδή η αύξηση του τουρισμού ποσοστιαία που θα είναι περίπου στο 7%-8% στο σύνολο της σεζόν δεν ακολουθεί γραμμικά την αύξηση των εισπράξεων στα καταστήματα.

Έρχεται ακόμα μία φορά να επαληθευτεί και θα πρέπει να δουν πώς αυτό το τουριστικό προϊόν θα έχει μία καλύτερη διάχυση στην αγορά.
«Νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαστε πάρα πολύ δυσαρεστημένοι ούτε όμως και εξαιρετικά ευχαριστημένοι.

Η κατάσταση είναι φυσιολογική. Θέλουμε πάντα παραπάνω…», είπε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε να έχουμε μία καλή συνέχεια της σεζόν και να “τραβήξει” όσο πιο πολύ γίνεται με όσο καλύτερες πληρότητες είναι δυνατόν ώστε να έχουμε μία αναπλήρωση των ζημιών.

Επίσης, επέστησε την προσοχή στους εμπόρους αυτή την περίοδο καθώς, στο νησί, υπάρχει κλιμάκιο που διενεργεί ελέγχους και όσοι αναγράφουν εκπτώσεις στις βιτρίνες και θέλουν να συνεχίσουν, τους συμβουλεύουν να το αλλάξουν σε “προσφορές” διότι έχουν “πέσει” και κάποια πρόστιμα.

Τέλος, αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο, απηύθυνε πρόσκληση στους υποψηφίους να έρθουν και να κάνουν συναντήσεις μαζί τους και να συζητήσουν το πλάνο τους όσον αφορά την αγορά, το πάρκινγκ, την κίνηση και πολλά άλλα θέματα που έχουν στην ατζέντα τους.

Όσον αφορά στο Qr code που δημιούργησε ο ΕΣΡ για να ενημερώνει σχετικά με το πάρκινγκ στην Ακαντιά, ενδεικτικό είναι ότι από τον περασμένο Μάιο που ξεκίνησαν να το εφαρμόζουν μέχρι τώρα είχε πάνω από 10.000 αναζητήσεις και πάνω από 4.000 χρήστες!

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη