Θα αλλάξουν πολλά στη λειτουργία του δήμου Ρόδου

Θα αλλάξουν πολλά στη λειτουργία του δήμου Ρόδου

Θα αλλάξουν πολλά στη λειτουργία του δήμου Ρόδου

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4980 ΦΟΡΕΣ

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών

Τα…πάνω-κάτω στη λειτουργία των δήμων, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, φέρνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κοινωφελών επιχειρήσεών τους, τη συγχώνευση των επιτροπών σε μία καθώς και την ανάληψη της αρμοδιότητας καθαρισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου, κάτι που για τον δήμο της Ρόδου σημαίνει ότι από τις αρχές του 2024 ενδέχεται ακόμη και η ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» να μεταφερθεί σ’ αυτόν... ως υπηρεσία!

«Βόμβα» στα θεμέλια της λειτουργίας των δήμων βάζει το ΥΠΕΣ από τα…ξημερώματα της νέας θητείας, με το νομοσχέδιό του το οποίο τίθεται σε διαβούλευση και έχει τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις».

Σκοπός αυτού του σχεδίου νόμου, όπως περιγράφεται, είναι «η βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης και της οργάνωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ και Β΄ βαθμού προς διασφάλιση της βέλτιστης οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας τους, με όρους διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας και επιβράβευσης των Ο.Τ.Α. που επιτυγχάνουν τις βέλτιστες επιδόσεις».

Για τον δήμο Ρόδου
Εφόσον, λοιπόν, αυτό το σχέδιο νόμου γίνει νόμος του κράτους, θα πρέπει…να ξεχάσουμε και τον δήμο Ρόδου έτσι όπως τον ξέραμε, από τον «Καποδίστρια» ακόμα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του!

Βάσει, λοιπόν, των μεγάλων αλλαγών που περιλαμβάνει σχετικά με τη δομή των δήμων, για τον δήμο της Ρόδου αυτό σημαίνει ότι τη νέα δημοτική θητεία…οδεύουν προς κατάργηση ο ΔΟΠΑΡ, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης αλλά και ο Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας (ΔΟΠ).

Όσον αφορά, μάλιστα, στον τελευταίο, για να διατηρηθεί θα πρέπει να βγει ένα καινούργιο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο να προβλέπει καινούργιο Οργανισμό με πόρους, την περιουσία του, τη λειτουργία του κ.λπ. Ξανά από την αρχή δηλαδή.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι σίγουρο εάν η κατάργηση θα «πιάσει» και τον ΔΟΠ. Επίσης, εφόσον διατηρηθεί τελικά δεν θα λέγεται «Δημοτικός» αλλά «Κοινοτικός».

Ο λόγος είναι ότι τα ιδρύματα στους δήμους έχουν προκύψει μετά από ένα κληροδότημα, όπως είναι μία δωρεά. Εάν, όμως, ένα ίδρυμα σήμερα, για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχει κληροδότημα, εξομοιώνεται με το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και κατά την εκτίμηση όσων γνωρίζουν θα καταργηθεί κι αυτό. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου αναφέρει συγκεκριμένες κατηγορίες ιδρυμάτων.

Προς κατάργηση, όμως, βαίνουν και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων και στην περίπτωση του δήμου Ρόδου αυτή είναι η ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» και μάλιστα λύεται αυτοδικαίως!

Τώρα στην πράξη, για την εκτέλεση του έργου της, ο δήμος θα αναγκαστεί να κάνει υπηρεσία συγκοινωνιών!

Όπως προβλέπεται, αυτά τα Νομικά Πρόσωπα που καταργούνται, ενσωματώνονται στον δήμο ως υπηρεσίες. Δηλαδή, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλο το προσωπικό, οι αρμοδιότητές τους, τα μέσα και η περιουσία τους μεταφέρονται στον δήμο!

Ως εκ τούτου, ο δήμος θα πρέπει ν’ αλλάξει και το οργανόγραμμά του, δηλαδή για να ενσωματώσει αυτές τις νέες υπηρεσίες στην ουσία θα πρέπει να τις αποτυπώσει στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) οπότε αυτός αναγκαστικά θα τροποποιηθεί γιατί μπαίνουν νέα πεδία.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι, βάσει του σχεδίου νόμου, καταργούνται η Α’ βάθμια και Β’ βάθμια Σχολική Επιτροπή του δήμου και όλες οι αρμοδιότητές τους, όπως για παράδειγμα η συντήρηση των σχολικών κτηρίων, που πλέον θα γίνονται από τον δήμο.

Επίσης, καταργούνται η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπως και η Εκτελεστική Επιτροπή. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, γίνεται μία ενιαία δημοτική επιτροπή, στην οποία την πλειοψηφία θα έχει βέβαια η παράταξη της δημοτικής αρχής εμώ θα μετέχουν και μέλη της μειοψηφίας και η οποία, όπως καταλαβαίνει κανείς, θα είναι παντοδύναμη αφού θα πάρει όλες τις αρμοδιότητες και των τριών παραπάνω επιτροπών.

Ακόμη, το σχέδιο νόμου αυξάνει τους αντιδημάρχους κατά έναν ανά Νομικό Πρόσωπο που καταργείται, εφόσον όμως ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του, τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Δηλαδή, εάν καταργηθεί ο ΔΟΠ, θα έχει έναν αντιδήμαρχο επιπλέον οι δήμος Ρόδου.

Δεν θα συμβεί το ίδιο, όμως, αν καταργηθεί ο ΔΟΠΑΡ. Θα έχει ακόμη έναν αντιδήμαρχο εάν καταργηθεί η ΡΟΔΑ. Άρα, εάν καταργηθούν η ΡΟΔΑ και ο ΔΟΠ, ο δήμος Ρόδου θα έχει δύο επιπλέον αντιδημάρχους.

Εννοείται ότι δεν επιτρέπεται καμία νέα έγκριση Νομικών Προσώπων. Σημειώνεται ότι συγχώνευση Νομικών Προσώπων είχε γίνει επί «Καλλικράτη» όπου στον ενιαίο δήμο Ρόδου συγχωνεύθηκαν γύρω στα 90 Ν.Π.

Διατηρούνται δημοτικά ιδρύματα, βρεφοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, μουσεία, αλλά και επιστημονικά ιδρύματα, φθάνει να είναι ιδρύματα. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης δεν είναι ίδρυμα. Ο ΔΟΠ είναι οργανισμός πρόνοιας και δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες, άρα πάλι θα καταργηθεί και θα έρθει στον δήμο.

Κάτι άλλο που προβλέπει το σχέδιο νόμου είναι ότι δίνει στους δήμους την αρμοδιότητα της καθαριότητας για όλο το οδικό δίκτυο των περιφερειών, καθώς και των διαχωριστικών νησίδων και των παράδρομων, η οποία τώρα είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, δίχως όμως και αυτή τη φορά να συνοδεύεται από τους απαιτούμενους πόρους, παρά μόνο με τα μηχανήματα που τυχόν έχουν οι περιφέρειες, αποδεδειγμένα για τον σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι στις περιφέρειες το σχέδιο νόμου καταργεί την Οικονομική Επιτροπή και συγκροτεί μία Περιφερειακή Επιτροπή, επίσης μεγάλη και μικτή.

Ακόμη, κάθε δύο μήνες, τόσο οι περιφέρειες όσο και οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συγκαλούν υποχρεωτικά ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας.

Παράλληλα, από το 2024 καταργούνται οι Δημοτικές Ενότητες όσο αφορά στις πιστώσεις αυτοτελώς που μπορούσαν και έκαναν προμήθειες για εξοπλισμό. Δηλαδή, οι δήμοι δαπανούσαν ξεχωριστά για προμήθειες σε κάθε ενότητα με απευθείας ανάθεση.

Τώρα, αυτό καταργείται και θα πρέπει να γίνονται με το όριο του συγκεντρωτικού, κάτι που σημαίνει διεθνείς διαγωνισμούς!

Επίσης, το σχέδιο νόμου δεν επιτρέπει τον ορισμό αντιδημάρχου συμβούλου από άλλη παράταξη ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί, κάτι που μέχρι τώρα επιτρεπόταν.

Δεν επηρεάζονται
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν επηρεάζεται η ΔΕΥΑΡ επειδή το αντικείμενό της είναι ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό. Επίσης, αντιμετωπίζονται όλες οι ΔΕΥΑ ενιαίως, δίχως πάλι αυτό να αποκλείει ότι μελλοντικά δεν θα έρθει κάτι που να αφορά όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και άρδευσης!

Εννοείται ότι το σχέδιο νόμου δεν αφορά τη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., την αναπτυξιακή του δήμου «Κολοσσός» επειδή είναι Α.Ε. και την ΑΜΚΕ που είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία καθώς δεν κάνει τέτοια αναφορά. Όμως, θα υπάρχει θέμα και για την τελευταία αφού θ’ αλλάξει ο κύριος μέτοχός της που είναι ο ΔΟΠ.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη