Αντ. Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Αντ. Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Αντ. Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 719 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Αντώνης Βενέτης

Ποικίλης φύσεως οι δημοσιευόμενες «ειδήσεις» του παρελθόντος. Μία επιδρομή λύκων σε χωριό της Γορτυνίας. Επιστροφή του Μητροπολίτη Ζακύνθου από Ιαπωνία και Ινδία.

Ο Άγιος Νεκτάριος αναλαμβάνει διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, γεννηθείς στη Συληβρία της Θράκης, ήτο ηπειρωτικής καταγωγής και θείος του Ελευθερίου Σταυρίδη, ο οποίος διετέλεσε Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. την δεκαετία του 1920.


Ένα στυγερό έγκλημα στην Ορεινή Ναυπακτία.
Ένας γιατρός εξ Αθηνών αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Νοσοκομείου της ελληνικής κοινότητος των Σερρών. Το ίδιο έτος 1894 ένας δαιμόνιος Λακεδαιμόνιος εξάγει πορτοκάλια στον Νέο Κόσμο.


Ένας νεαρός Αμερικανός εκδότης και δημοσιογράφος, ο πατέρας του οποίου φαίνεται να κατάγεται από την Άνδρο, επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα.
Και μία εκδρομή 500 περίπου Πατρέων, οι οποίοι επισκέπτονται τη «μακρινή» Ναύπακτο! Ο απαιτούμενος χρόνος πλέον δεν υπερβαίνει το ημίωρο». Όλα αυτά το σωτήριο έτος 1894.

Οι ειδήσεις
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ,3.3.1894 – Ομάδες λύκων πειναλέων επεσκέφθησαν προ μικρού την βόρειον Γορτυνίαν. Οι χωρικοί εξήλθον ένοπλοι προς καταδίωξιν των, αλλ’ οι λύκοι επέδειξαν λυσσώδη αντίστασιν και πολλούς εξ αυτών εδάγκασαν, θανατηφόρως δε τους εκ του χωρίου Αγριδίου Θεόδωρον Μπέτον και Κ.Π. Θεοδωρόπουλον.


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 6.3.1894 – Αφίκετο χθες την πρωίαν εκ της μακράς ανά τον νέον και παλαιόν κόσμον περιοδείας του ο αρχιεπίσκοπος Ζακύνθου κ. Λάτας του οποίου ο λόγος, ήχησεν από του άμβωνος της Ιαπωνικής Μητροπόλεως εν τη πρωτευούση του Μικάδου και εν Καλκούτα, ένθα και γεύματα εδόθησαν παρά του αντιβασιλέως Έλγιν προς τιμήν του. […]


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 10.3.1894 – Σήμερον αναλαμβάνει τα καθήκοντα αυτού ο νεωστί διορισθείς διευθυντής της Ριζαρίου Σχολής πρώην μητροπολίτης Πενταπόλεως (Νεκτάριος Κεφάλας).
Ο νέος διευθυντής της Σχολής είναι εις εκ των μάλλον μορφωμένων Κληρικών μας και διετελεί μέχρι τούδε Ιεροκήρυξ του Νομού Φθιωτιδοφωκίδος.


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 10.3.1894 – Ο εκ Ζαγορίου της Ηπείρου φιλόπονος φοιτητής της Ιατρικής κ. Γεωργ. Μ. Σάρρος εξετασθείς εν τοις γενικοίς μαθήμασι εγένετο δεκτός με βαθμόν άριστα. Τον συγχαίρομεν.


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 27.3.1894 – ΤΡΙΚΑΛΑ, 22.3. Προ ολίγων ημερών απεβίωσεν ο Εναρετώτατος Ιερεύς Παπά-Αρσένης, γέννημα θρέμμα των Τρικάλων. Ο Μαθουσάλας της Ελλάδος, ζήσας 120 όλα έτη, ως γεννηθείς το 1774! […]


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 5.4.1894 – Στυγερόν έγκλημα και διπλός φόνος αναγγέλθησαν χθες… παρά του αστυνόμου Προσχίου της επαρχίας Ναυπακτίας. Εν Αραχώβη ο Δημήτριος Τομπογιαννάκης κατόπιν οικογενειακής έριδος… εφόνευσε την μητέρα αυτού… και ετράπη εις φυγήν. Καταδιωκόμενος δε υπό χωροφυλάκων επυροβόλησε κατ’ αυτών και ετραυμάτισε τον Γεώργιον Λυκούδη, όστις… απεβίωσε.[…]


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21.4.1894 – Χθες ανεχώρησεν της πόλεώς μας ιατρός τελειοποιηθείς εν Παρισίοις και συνεργάτης του ιατρικού περιοδικού «Γαληνός» Χρήστος Καρατζάς, προσκληθείς παρά της εν Σέρραις ελληνικής κοινότητος, όπως διευθύνη το εκεί Νοσοκομείον. […]


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 26.4.1894 – Ιδού και εμπορική επιμιξία μεταξύ Ελλάδος και Νέου Κόσμου. […] ο εξ Αγίου Ιωάννου προαστείου της Σπάρτης επιχειρηματίας κ. Καλαμάς άνθρωπος ταχέως πλουτίσας εν Νέω Κόσμω ήρχισεν εφέτος μετά των δύο υιών του το εμπόριο των πορτοκαλίων. Τόση δε υπήρξεν η ζήτισις ώστε ολίγας ημέρας η τιμή αυτών ανήλθεν από 30-35 δραχμάς κατά χιλιάδα εις δραχμάς 55-60. Το παράδειγμα δε του ανωτέρω επιχειρηματίου, ήρχισαν να μιμώνται και άλλοι, καυχώμενοι δε ήδη οι Σπαρτιάται θα πωλώσιν προς τους Αμερικανούς τα χρυσά ταύτα μήλα της μεταξύ Ευρώτα και Ταΰγετου πατρίδος αυτών.


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 4.5.1894 – Οι λαβόντες αγγελίας περί της ερμηνείας των ψαλμών του Δαβίδ υπό του αρχιμανδρίτου Ιω. Μαρτίνου, ας σπεύσωσι να επιστρέψωσιν αυτάς, όπως καταχωρηθώσι τα ονόματα αυτών, καθόσον το έργον όσον ούπω εκτυπούται.


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21.5.1894 – Ο νεαρός Αμερικανός συνάδελφος κ. Τέλλο δ’ Απέρυ, ο ιδιοκτήτης της «Ηλιακής ώρας» αφικόμενος χθες εις Αθήνας, ανεχώρησεν αμέσως το απόγεμα διά Κωνσταντινούπολιν, οπόθεν θα επανέλθει μετά οκτώ ημέρας, ίνα διαμείνη ενταύθα επ’ αρκετόν χρόνον, ο Τέλλο δ’ Απέρ προενοικίασεν ήδη επι τούτου ίδιον διαμέρισμα εν τω ξενοδοχείω της Μεγάλης Βρετανίας.


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 17.5.1894 – ΠΑΤΡΙΝΑ ΝΕΑ. Συμπληρωματικώς προς όσα ετηλεγράφησα χθες περί της εις Ναύπακτον εκδρομής, προσθέτω σήμερον ότι η εκδρομή εγένετο διά του «Πηνειού» με υπερπεντακοσίους Πατρινούς… υπό συνθήκας αρίστας

. Μετά ώρας και πλέον πλούν έφθασαν εν Ναυπάκτω, όπου εις την προκυμαίαν υπεδέχθησαν αυτούς ο δήμαρχος Κ. Φαρμάκης μετά πολλών Ναυπακτίων και των πολιτευομένων κ.κ. Ιντζέ και Καναβή κ.λ.π. Μετά την απαβίβασιν αι απαραίτηται προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, όλοι οι εκδρομείς παρήλασαν διά της κεντρικής οδού, κατέληξαν δε εις τον Κεφαλόβρυσον, τοποθεσίαν μοναδικήν. […]

Οι Ναυπάκτιοι διεκρίθησαν χθες διά τα φιλόξενα αυτών αισθήματα και εδικαίωσαν το φιλόξενον των Ρουμελιωτών.
Την εσπέραν ολίγον προ της αναχωρήσεως η φιλαρμονική επαιάνισεν εν τη πλατεία πλήθους παρόντος κόσμου. Αι δεσποινίδες των Πατρών και τινές της Ναυπάκτου, κατ’ εξοχήν δε αι δεσποινίδες Κάναβη εκόσμουν την πλατείαν διά της ωραιότητος των και διά της απερίττου αμφιέσεώς των. […]

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους