Δύο συλλήψεις διακινητών για το ιστιοφόρο στην Τήλο

Δύο συλλήψεις διακινητών για το ιστιοφόρο στην Τήλο

Δύο συλλήψεις διακινητών για το ιστιοφόρο στην Τήλο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1582 ΦΟΡΕΣ

Δύο αλλοδαποί ηλικίας 53 και 39 ετών αντίστοιχα, φέρονται να είναι οι διακινητές των 32 αλλοδαπών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος και διασώθηκαν στις 15 του μήνα, μετά από επιχείρηση του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή 26 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Τήλου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από την προανάκριση που διενεργήθηκε αλλά και τις καταθέσεις μαρτύρων – μεταφερόμενων, προέκυψε ότι ο 53χρονος με βοηθό τον 39χρονο παρέλαβαν τους υπόλοιπους αλλοδαπούς από τις ακτές Μαρμαρίδας με προορισμό την Ιταλία.

Ως εκ τούτου οι δύο άνδρες, οι οποίοι και αυτοί είχαν διασωθεί μαζί με τους 32 μετανάστες, συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις) και άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη Είσοδος και Έξοδος από τη χώρα), καθώς και των άρθρων 187 Π.Κ. (Σύσταση Εγκληματικής Οργάνωσης) και 306 Π.Κ. (Έκθεση).

Ο 53χρονος και ο 39χρονος πρόκειται να προσαχθούν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Από τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων διερευνάται η συμμετοχή περαιτέρω εμπλεκομένων μελών του κυκλώματος και διενεργείται η εις βάθος επεξεργασία – ανάλυση όλων των στοιχείων, καθώς διαφαίνεται ότι δρούσαν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με σκοπό το παράνομο κέρδος, θέτοντας τη ζωή των μεταφερόμενων σε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν πρωινές ώρες στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, όταν ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης «112» για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους με σημαντικό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων σε δυσχερή θέση.

Άμεσα στην περιοχή δεσμεύτηκαν τρία (03) παραπλέοντα πλοία, ενώ μετέβησαν Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στη διάσωση 34 αλλοδαπών, καλά στην υγεία τους, και οι οποίοι είχαν μεταφερθεί με ασφάλεια στο λιμάνι της Κω και στη συνέχεια στο ΚΥΤ Κω για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Κω.

Διαβάστε ακόμη

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους