Συναυλία «Άγιος Θαλασσινός» στο Φρούριο του Αγίου Νικολάου

Συναυλία «Άγιος Θαλασσινός»  στο Φρούριο του Αγίου Νικολάου

Συναυλία «Άγιος Θαλασσινός» στο Φρούριο του Αγίου Νικολάου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1367 ΦΟΡΕΣ

Με την ευκαιρία των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου ανοίγουν στο κοινό το Φρούριο του Αγίου Νικολάου αύριο, Παρασκευή 22 και μεθαύριο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023.

Την Παρασκευή το φρούριο θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 10:00 ως τις 20:00 και το Σάββατο από τις 10:00 ως τις 15:00. Το Σάββατο, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκεί η συναυλία «ΑΓΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ», με τις χορωδίες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου «Ευάγγελος Μουτάφης».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ανωτέρω διοργανωτές της συναυλίας αναφέρουν τα εξής:
«Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, που είναι αφιερωμένη στον γιο Νικόλαο, παραδοσιακό προστάτη των θαλασσινών, η ανδρική Βυζαντινή Χορωδία θα ερμηνεύσει Βυζαντινούς ψαλμούς και, στο δεύτερο μέρος, η μικτή Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια της θάλασσας, συμπληρώνοντας το αφιέρωμα στον θαλασσινό Άγιο που έδωσε το όνομά του στο φρούριο.

Η Βυζαντινή ψαλτική παράδοση, παλαιότερη του Γρηγοριανού Μέλους, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ζωντανής κληρονομιάς, ενώ η ένταξη και της κοσμικής μουσικής παράδοσης στις δραστηριότητές των ιεροψαλτών της Ρόδου, με τη συμμετοχή των φίλων του Συλλόγου τους, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια διαφύλαξης της κληρονομιάς μας για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.

Η εκδήλωση αυτή εγκαινιάζει επίσημα τις εργασίες που πριν λίγο καιρό άρχισαν στο φρούριο με σκοπό σε δύο περίπου χρόνια να αποδοθεί το μνημείο στο κοινό ως κανονικά επισκέψιμο. Πρόκειται για την υλοποίηση του έργου του υπουργείου Πολιτισμού «SUB 1.16 - Επισκεψιμότητα και προβολή του Φρουρίου του Αγίου Νικολάου της πόλης της Ρόδου», που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα, που έχουν αναλάβει αντίστοιχα η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων (ΥΝΜΤΕ) Δωδεκανήσου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Δωδεκανήσου.

Το Υποέργο 1 της ΥΝΜΤΕ Δωδ/σου, με τίτλο «Στερέωση-Αποκατάσταση-Ανάδειξη του προμαχώνα D' Aubusson στο Φρούριο του Αγίου Νικολάου», είναι κυρίως κατασκευαστικό και αφορά εργασίες αποκατάστασης λιθοδομών και κατασκευή αναψυκτηρίου και χώρων υγιεινής, ενώ το αντίστοιχο Υποέργο 2 της ΕΦΑ Δωδ/σου, με τίτλο «Διαμόρφωση - Λειτουργία του επισκέψιμου χώρου του Φρουρίου του Αγίου Νικολάου», αφορά την εκπόνηση και εφαρμογή μελέτης επισκεψιμότητας προκειμένου το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο για το κοινό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με όλη τη δυνατή ασφάλεια.

Θυμίζουμε ότι το φρούριο του Αγίου Νικολάου χτίστηκε μεταξύ 1464 και 1467 από τον Καταλανό μεγάλο Μάγιστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών Πέτρο Ραϋμόνδο Ζακόστα, στη θέση βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Νικόλαο, για να προστατεύσει τα μεσαιωνικά λιμάνια της πόλης. Συμπληρώθηκε με ισχυρό εξωτερικό δακτυλιόσχημο προμαχώνα μετά τη μεγάλη πολιορκία της Ρόδου του 1480, από τον Γάλλο μεγάλο Μάγιστρο Πιερ Ντ' Ομπουσόν».

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας