Επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες Γ. Κωσταρίδη και Μ. Βρούχο

Επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες  Γ. Κωσταρίδη και Μ. Βρούχο

Επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες Γ. Κωσταρίδη και Μ. Βρούχο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3541 ΦΟΡΕΣ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 79 χρόνων από την εκτέλεση του Γιώργου Κωσταρίδη και του Μιχάλη Βρούχου, οι οικογένειές τους τέλεσαν χθες το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο των δύο ηρώων στο παλαιό νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε, όπως κάθε χρόνο, σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.

Ρεπορτάζ:

Γιώργος Ζαχαριάδης

Όπως είναι γνωστό, οι δύο Ροδίτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 20 Σεπτεμβρίου 1944, αφού προηγήθηκε δύο μέρες νωρίτερα η δίκη τους από το Γερμανικό Στρατοδικείο της Μεραρχίας Εφόδου «Ρόδος».

Οι δύο πατριώτες καταδικάστηκαν σε θάνατο μαζί με τρεις Ιταλούς στρατιώτες με την κατηγορία της «συνδρομής προς την Υπηρεσία Πληροφοριών του εχθρού».

Ο Μιχάλης Βρούχος και ο Γιώργος Κωσταρίδης ανήκαν σε κατασκοπευτικό κλιμάκιο το οποίο συγκέντρωνε πληροφορίες για τις κινήσεις των Γερμανών και των Ιταλών στη Ρόδο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Είχαν μάλιστα κατορθώσει να εισχωρήσουν στις εχθρικές γραμμές και τις σχετικές πληροφορίες μετέφεραν-με τρομερές και επικίνδυνες συνθήκες -στο Λημέρι της Μονολίθου όπου ήταν εγκαταστημένο το κατασκοπευτικό κλιμάκιο, το οποίο στη συνέχεια ενημέρωνε τις Συμμαχικές Δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Και με βάση τις πληροφορίες αυτές, τα συμμαχικά αεροπλάνα πραγματοποιούσαν τις επιθέσεις στα νησιά εναντίον του εχθρού.

Οι δύο ήρωες παρά τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τους Γερμανούς, αρνήθηκαν να καταδώσουν τους συνεργάτες τους και εκτελέστηκαν στην περιοχή Κάζα Ντε Πίνι, ζητωκραυγάζοντας υπέρ της Ελλάδος.

Υ.Γ. Κάθε τέτοια μέρα πριν μερικά χρόνια, το Βενετόκλειο (που οι δύο εκτελεσθέντες ήταν μαθητές του) φρόντιζε να κάνει ένα τρισάγιο στον τάφο τους στο νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου ή στο ηρώο αργότερα.

Τώρα πια το ξέχασε κι αυτό. Είναι άλλωστε φυσικό αφού στα σχολεία (πλην εξαιρέσεων)δεν διδάσκεται πλέον η τοπική Ιστορία, τόσο δε οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί στην πλειονότητά τους, δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για τους αγώνες των Δωδεκανησίων για την Πατρίδα και τη Λευτεριά.

(Η φωτογραφία είναι από τη χθεσινή επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν οι δύο οικογένειες στον τάφο των ηρώων).

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη