Επείγουσες παρεμβάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Επείγουσες παρεμβάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Επείγουσες παρεμβάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1413 ΦΟΡΕΣ

Έργα, με τον χαρακτηρισμό του επείγοντος κόστους άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ, θα εκτελέσει ο δήμος Ρόδου, αυτό το διάστημα, στις περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το νησί μας τον περασμένο Ιούλιο, με στόχο την καλύτερη δυνατή προστασία τους ενόψει του χειμώνα.

Συγκεκριμένα, οι επείγουσες αυτές εργασίες-όπως χαρακτηρίζονται, εγκρίθηκαν ομόφωνα στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και αφορούν τόσο στην αποκατάσταση ζημιών που άφησε πίσω της η φωτιά, όσο και σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.


Το συνολικό κόστος των έργων αυτών ανέρχεται στα 2.110.000 ευρώ και η χρηματοδότησή τους θα γίνει από ίδιους πόρους του δήμου και τη ΣΑΤΑ. Κατά την προχθεσινή συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τις μελέτες των έργων, την ανάθεσή τους καθώς και την προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους. Σημειώνεται ότι όλα εγκρίθηκαν ομόφωνα. Τα έργα είναι τα παρακάτω:


- «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2023 σε οικισμούς της Νότιας Ρόδου», προϋπολογισμού 870.000 ευρώ (με ΦΠΑ).


-«Άρση επικινδυνότητας, καθαρισμοί και επείγουσες αποκαταστάσεις του αγροτικού δικτύου στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2023», προϋπολογισμού 960.000 ευρώ (με ΦΠΑ).
-«Αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές της ΔΕ που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2023», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Αντικείμενο των εργασιών
Στη σχετική εισήγηση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το σκεπτικό για την εκτέλεση αυτών των επειγουσών εργασιών:


«Την κατεπείγουσα ανάγκη δεδομένου ότι με τις πρώτες βροχές, ενόψει του ερχόμενου χειμώνα: - Επαπειλείται άμεσα η πρόκληση πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων, καθώς, λόγω απογυμνώσεως του εδάφους, είναι αδύνατη η κατακράτηση του νερού με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας ροής του, στοιχείο που οδηγεί σε πλημμύρες και κατολισθήσεις.


- Ελλοχεύει ορατός κίνδυνος παράσυρσης της ξυλώδους καμένης μάζας (κορμοί, κλαδιά κλπ) με άμεση επίπτωση αφενός τη δημιουργία λειτουργικών και τεχνικών προβλημάτων στο αγροτικό οδικό δίκτυο και 3/14 αφετέρου στο κλείσιμο των ρεμάτων, λόγω των φερτών υλικών (κορμοί, κλαδιά, λάσπη, όγκοι χώματος κ.λπ.) που θα παρασυρθούν.


- Πέραν της ελαχιστοποιήσεως του πλημμυρικού – κατολισθητικού κινδύνου και αποτροπής παράσυρσης της καμένης μάζας, η κατεπείγουσα εκτέλεση των εργασιών, λόγω του επικείμενου χειμώνα, δημιουργεί προϋποθέσεις αμεσότερης έναρξης της διαδικασίας φυσικής αναγέννησης των καμένων περιοχών.


Υπό την έννοια αυτή και με δεδομένο ότι οι αρνητικές επιπτώσεις που ακολουθούν πάντοτε τις δασικές πυρκαγιές αφορούν στην αλλαγή του μικροκλίματος και την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, στον εκτοπισμό ή περιορισμό εμφάνισης ή διατήρησης ειδών χλωρίδας και πανίδας, στην υποβάθμιση της αισθητικής του τοπίου, στην ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης γης καθώς και στη διάβρωση του εδάφους που εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών, διότι καθίσταται αδύνατη η συγκράτηση

όγκων νερού και το ότι με την αποψίλωση των καμένων δασικών εκτάσεων επηρεάζεται η εν γένει υδρολογική συμπεριφορά της λεκάνης απορροής με αποτέλεσμα περισσότερη ξηρασία και υψηλές ταχύτητες απορροής του νερού που δημιουργούν ορατό κίνδυνο διάβρωσης, πλημμυρών και κατολισθήσεων προκειμένου να αποφευχθούν απρόβλεπτες περιστάσεις (πλημμύρες, κατολισθήσεις,

κλείσιμο αγροτικού δικτύου βασιζόμενες σε πραγματικά γεγονότα (επερχόμενος χειμώνας), υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία των υποδομών σε άμεσο χρόνο, έναντι φαινομένων πιθανολογούμενης πλημμύρας (έντονα καιρικά φαινόμενα). Επομένως δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση.


Πεδίο εφαρμογής της μελέτης είναι:
Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις βασίζονται στην αρχή διατήρησης του εδάφους, η οποία έχει κυρίαρχο ρόλο στη δυνατότητα αποθήκευσης και κατακράτησης του νερού, προκειμένου να προστατευτούν οι οικισμοί και οι γύρω από αυτούς περιοχές, με τα έργα υποδομής τους έναντι πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων. Με τα έργα αυτά εξασφαλίζεται η μη παράσυρση καμένου ξυλώδους υλικού και αποτρέπεται η αστοχία των ρεμάτων, των αγροτικών δρόμων καθώς επίσης και των εν γένει περί τους οικισμούς υποδομών. Επιπρόσθετα, με τους προβλεπόμενους μικρής κλίμακας καθαρισμούς επιτυγχάνεται η εν καιρώ φυσική αναγέννηση των καμένων εκτάσεων.


Προβλέπεται η υλοποίηση των παρακάτω παρεμβάσεων:
α) Καθαρισμός με τα χέρια ή με χρήση ελαφρών μηχανημάτων όλων των ξύλινων στοιχείων (κορμοί , κλαδιά, κλπ) όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά την πυρκαγιά.
β) Υλοτομία και ξύλευση υφισταμένων κορμών και κλαδιών.
γ) Θρυμματισμός της καμένης ξυλώδους βιομάζας που αφορά κλαδιά ή και κορμούς μικρής διατομής. Διασπορά των προϊόντων θρυμματισμού στην καμένη έκταση για φυσική λίπανση.


δ) Μεταφορά με τα χέρια και συγκέντρωση διαμορφωμένων κορμών ή κορμιδίων τμηματικά κατά μήκος των παρεμβάσεων για φόρτωση και αποκομιδή.
ε) Χωματουργικές εργασίες διανοίξεως και διαμορφώσεως τάφρων για την απορροή ομβρίων υδάτων. στ. Κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων με ελαφρώς οπλισμένο σκυρόδεμα και ανακατασκευή – υπερύψωση χαμηλών τοιχίων αντιστήριξης.


ζ) Κατασκευή σωληνωτών τεχνικών έργων ή ανακατασκευή υφισταμένων για την παροχέτευση ομβρίων υδάτων από λεκάνες απορροής προς τους κατάντι αποδέκτες.
η. Αποκαταστάσεις ζημιών ή και φθορών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο των οικισμών και ειδικότερα κατά μήκος των προβλεπομένων παρεμβάσεων.
θ. Αναπλαστικές εργασίες μικρής κλίμακας μέσα και γύρω από τους οικισμούς, για την επαναφορά των υποδομών στην προτέρα κατάστασή τους.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη