Καρδιοκτυπούν οι κοινοτάρχες για το ενδεχόμενο πλημμύρων

Καρδιοκτυπούν οι κοινοτάρχες για το ενδεχόμενο πλημμύρων

Καρδιοκτυπούν οι κοινοτάρχες για το ενδεχόμενο πλημμύρων

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1570 ΦΟΡΕΣ

Με το φόβο ενδεχόμενης πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι στα χωριά που βρίσκονται κοντά στις καμένες εκτάσεις από τη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου, οι οποίοι χωρίς υπερβολή ξαγρυπνούν κάθε φορά που ο καιρός χαλάει και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για βροχή.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής στις περισσότερες περιοχές δεν έχει ρίξει ούτε… σταγόνα και γι΄αυτό κάνουν κυριολεκτικά το σταυρό τους, αφού δέντρα και βλάστηση δεν υπάρχουν και είναι εύκολο να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε μία έντονη βροχή, όπως σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Για να προληφθεί ένα τέτοιο φαινόμενο υλοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό εργασίες καθαρισμού σε ρέματα, κοίτες και φρεάτια ώστε να βρει το ορμητικό νερό διέξοδο, και οι εργασίες αυτές προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε χωριού, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν και τα συρματοκιβώτια (ζαρζανέτια) το επόμενο διάστημα για τα επικίνδυνα σημεία των ποταμών.

Οι πρώτοι που εισπράττουν την αγωνία και το φόβο των κατοίκων είναι οι κοινοτάρχες των χωριών ορισμένοι από τους οποίους μιλώντας στη «Ροδιακή» δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το πως θα εξελιχθεί ο φετινός χειμώνας αν και ο Σεπτέμβριος θύμιζε περισσότερο κατακαλόκαιρο παρά φθινοπωρινό μήνα με βροχές.

Δεν θα αργήσει όμως να βρέξει και εκεί, γι΄αυτό έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες σε περίπτωση που… δουν τα δύσκολα και έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια για το πως θα αντιδράσουν.

Στη Μαλώνα
Στη Μαλώνα όπως εξηγεί ο πρόεδρος Νεκτάριος Μουστακέλλης ούτε σταγόνα δεν έριξε όλο αυτό το διάστημα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι κάτοικοι δε φοβούνται. Όπως λέει μέσα στο Σεπτέμβριο έβρεξε προχτές Πέμπτη τα ξημερώματα μόλις για δύο λεπτά!

«Γίνεται όμως καθαρισμός και μάλιστα σπουδαίο έργο από την περιφέρεια στα ρέματα του χωριού και ειδικά στον ποταμό Πλατανερό έχει γίνει ένα εξαιρετικό έργο με αναχώματα.

Περιμένουμε να δημοπρατηθεί το έργο που θα περιλαμβάνει τα ζαρζανέτια που θα ξεκινήσει από το Κόκκινο Νερό μέχρι το Χαράκι, άμεσα» εξηγεί ο πρόεδρος και προσθέτει:

«Θα κλείσει το χωριό μέχρι κάτω και από την αντίθετη πλευρά για να διασφαλίσουμε τους αγωγούς ύδρευσης και άρδευσης που περνούν , τις κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος τις δεξαμενές του νερού αλλά και πάνω από το χωριό στο σημείο που βρίσκεται η δεξαμενή της άρδευσης και είναι κοντά στον ποταμό ώστε να μην παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Λίγο πιο κάτω προς τον οικισμό θα γίνει έργο 100 μέτρων για να μην μπαίνει μέσα στους κήπους το νερό και μετά πάμε στο Χαράκι όπου το έργο θα γίνει από το γεφύρι του Μάκκαρη που έπεσε μέχρι κάτω στον οικισμό».

Πρόκειται για έργο κόστους περίπου 1,5 εκ ευρώ στην περιοχή Μαλώνα Μάσσαρη Χαράκι, το οποίο αν υλοποιηθεί θα προστατευτούν οι κάτοικοι μία για πάντα και δεν θα γίνει αυτό που γίνεται κάθε χρόνο με τα αναχώματα για τα οποία κάθε άνοιξη ξοδεύονται πολλά χρήματα αλλά οι κάτοικοι συνεχίζουν να ανησυχούν.

«Το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο και μας είπαν ότι θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Είχαμε κάνει σε συνεργασία με την περιφέρεια μία προεργασία πριν από 2,5 χρόνια και είμαστε σχεδόν έτοιμοι» αναφέρει ο κ. Μουστακέλλης.

«Θα εκκενώσωτο χωριό αν χρειαστεί»
Στην ερώτηση αν υπάρχει φόβος από τους κατοίκους για ενδεχόμενη πλημμύρα, ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί καθημερινά τον καιρό και αν διαπιστώσει ότι υπάρχει κίνδυνος θα ενημερώσει τους κατοίκους τουλάχιστον τους ηλικιωμένους που μένουν στις άκρες του χωριού για να φύγουν.

«Όπως είπα και στον πρωθυπουργό όταν ήρθε στη Ρόδο, τη φωτιά με 60 πυροσβεστικά που είχαμε την αντιμετωπίσαμε αλλά 6.000 πυροσβεστικά να βάλουμε στους ποταμούς το νερό δεν το σταματάμε.

Το παν είναι να εξασφαλίσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Κάθε μέρα βλέπω τον καιρό είμαι σε επιφυλακή και αν δω ότι μπορεί να έχουμε πρόβλημα θα ζητήσω να εκκενώσουμε ένα μεγάλο μέρος του χωριού.

Τις ζημιές του νερού δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, δεν μπορούμε να μείνουμε για να σώσουμε την περιουσία μας. Αν δω ότι ο καιρός είναι επικίνδυνος θα ζητήσω εκκένωση σε ένα μέρος του χωριού» κατέληξε ο κοινοτάρχης Μαλώνας.

Στο Γεννάδι
Λίγο πιο μακριά στο Γεννάδι, μία μικρή μπόρα που σημειώθηκε προχτές κατάφερε όπως επισημαίνει ο κοινοτάρχης Σταύρος Ακκούρης απλώς να χαλάσει τη γιορτή τουρισμού στην πλατεία Γενναδίου, αλλά τις προηγούμενες μέρες δεν έβρεξε καθόλου.

Πάντως, και στη δική του περιοχή έχουν γίνει προετοιμασίες ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα σε περίπτωση που σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Ήδη εμείς έχουμε προετοιμαστεί καθαρίσαμε τα ρέματά μας, ένα ρέμα που περνά μέσα από τον οικισμό καθώς και άλλα δύο που περνούν δεξιά και αριστερά του οικισμού και θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσουμε κάθε φαινόμενο αρκεί να μην είναι μεγάλες οι ποσότητες νερού και γίνουν ορμητικά ρέματα.

Η ευρύτερη περιοχή στα βουνά είναι καμένη και έτσι δεν συγκρατούνται τα νερά της βροχής στους θάμνους και κυλάνε στα ρέματα. Τα ρέματά μας είναι καθαρά και θεωρώ ότι αν δεν είναι τόσο ισχυρές οι βροχές θα τα καταφέρουμε.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε έντονες βροχές που να έχουν προκαλέσει πλημμύρες. Το Γεννάδι είναι χτισμένο σε λόφο οπότε οι πλημμύρες παρατηρούνται την ώρα της βροχόπτωσης. Δεν απειλείται ο οικισμός.

Όλα τα ρέματα τα καθαρίσαμε μόνο τα ποτάμια έμειναν και αυτό θα γίνει μέσα από μία μελέτη της περιφέρειας. Άλλο ένα κομμάτι στήριξης περιμένουμε και από τη δημοτική αρχή» αναφέρει ο κ. Ακκούρης και καταλήγει λέγοντας ότι και στην περιοχή του παρακολουθούν τον καιρό για να πράξουν ανάλογα εκφράζοντας την ελπίδα ο χειμώνας να είναι ήπιος και όχι καταστροφικός.

Στα Μάσσαρη
Καλοκαιρινός είναι ακόμα ο καιρός και στα Μάσσαρη όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της κοινότητας Τσαμπίκος Καμπαστάνας τονίζοντας ότι ο Σεπτέμβριος κύλησε ήπια και μάλιστα με καύσωνα, ενώ δεν έπεσε σταγόνα νερού.

Όπως έκανε γνωστό, αυτή τη στιγμή καθαρίζεται ο ποταμός Μάκκαρης και έχουν καθαριστεί στο χωριό όλα τα φαράγγια και τα ρυάκια που περνούν από τους δρόμους για να μπορεί να φεύγει το νερό. Το έργο είναι σε εξέλιξη και θα τελειώσει σύντομα.

«Μετά τις φωτιές που είχαμε, τα νερά δεν θα συγκρατηθούν από τα δέντρα αφού κάηκαν και θα γίνουν ποτάμια ορμητικά. Λογικό είναι να υπάρχει ανησυχία. Θα δούμε την κατάσταση και ανάλογα θα πράξουμε.

Εμείς εδώ στα Μάσσαρη επειδή έχουμε μεγάλους δρόμους δεν νομίζω να έχουμε πρόβλημα. Οι δρόμοι μας έχουν μεγάλο πλάτος, αλλά εξαρτάται και από το πως θα είναι το φαινόμενο αν έχουμε μεγάλη πλημμύρα θα βγάλουμε ανακοινώσεις και θα δράσουμε ανάλογα» αναφέρει ο κ. Καμπαστάνας και θυμάται τη χρονιά εκείνη που είχε πέσει το γεφύρι του ποταμού Μάκκαρη ενώ στο πάνω γεφύρι στη Μαλώνα το νερό σχεδόν έφτανε στο δρόμο. Αν το νερό περνούσε από εκεί θα κατέβαινε ορμητικό στα Μάσσαρη.

«Εμείς από τότε και μετά από αυτή τη βροχή κάναμε μεγάλα αναχώματα στο ποτάμι. Με τη φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε και ειδικά τώρα με τις φωτιές που τα βουνά είναι καμένα τα νερά θα γίνουν χείμαρροι, είναι ανησυχητικό πολύ.

Τρέμουμε μόνο με την ιδέα ότι μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσουμε χειμάρρους, θα γίνουν νέα ρυάκια καθώς το νερό δεν συγκρατείται πλέον και συναντιέται με άλλα και μετατρέπεται σε χείμαρρο και μέχρι να φτάσει στο χωριό έχει γίνει ποτάμι. Σε μία φυσιολογική βροχή θα τα καταφέρουμε αν βρέχει για μέρες θα έχουμε θέμα» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη