Το ψάρεμα με τις πεζότρατες την 1η Οκτωβρίου

Το ψάρεμα με τις πεζότρατες την 1η Οκτωβρίου

Το ψάρεμα με τις πεζότρατες την 1η Οκτωβρίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3453 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Ζαχαριάδης

"Ψάρια, ψάρια, φρέσκα ψάρια" φώναζε ένας γραφικός Μουσουλμάνος ψαράς που με την τρίκυκλη μοτοσικλέτα του γύριζε τις γειτονιές της πόλης για να πουλήσει το εμπόρευμα του. Ήταν μαρίδες και γόπες που πριν και λίγη ώρα είχαν ψαρέψει οι πεζότρατες από τον (τότε) καθαρό κόλπο των Τριαντών.

Σαν σήμερα 1η Οκτωβρίου άνοιγε το ψάρεμα με τις πεζότρατες. Ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία στα παλιά χρόνια το ψάρεμα που το "έλεγχε" κυρίως ο χοντρός Χουσείνης(πρώτη φωτογραφία). Ο κόλπος των Τριαντών ήταν η κατ΄ εξοχήν περιοχή που οι πεζότρατες έριχναν τα δίκτυα τους .Και βέβαια δεν υπήρχαν τότε τα "βίντσια" για να καλάρουν τα δίκτυα, αλλά το καλάρισμα γινόταν με τα χέρια από το πλήρωμα της κωπήλατης βάρκας και τους εθελοντές που βοηθούσαν απέξω και σαν αμοιβή έπαιρναν μερικές χούφτες μαρίδες και γόπες μέσα σε εφημερίδες που μοίραζε ο Χουσείνης.

Η πεζότρατα του Χουσείνη έριχνε τα δίκτυα ανοιχτά του κόλπου και είχε πέντε σημαδούρες. Δύο σε κάθε σχοινί και όταν έφτανε η πέμπτη, ήταν ένα ψιλό δίκτυ με τα αφρόψαρα (κυρίως γόπες, μαρίδες και αθερινό) μαζί με φύκια ,αλλά υπήρχαν πάντα και "πρώτα" ψάρια (μπαρμπούνια, λιθρίνια, κουτσομούρες,σαργοί κ.α) που έμπαιναν στη "μπάντα" για να τα πουλήσει ο Χουσείνης σε ταβέρνες με ακριβότερη φυσικά τιμή από τα άλλα ψάρια.

Μόλις τελείωνε το καλάρισμα, ο χοντρός Χουσείνης φόρτωνε το εμπόρευμα στη μοτοσικλέτα με την καρότσα και γύριζε τις γειτονιές της πόλης που μύριζαν τα σπίτια από το τηγάνισμα των ψαριών και τις πίτες που έφτιαχναν οι νοικοκυρές με τον αθερινό. Και μόλις τα πουλούσε γύριζε στη Ψαροπούλα για να βοηθήσει στο τράβηγμα των δικτυών του επόμενου ψαρέματος. Σήμερα στη Ρόδο δεν υπάρχουν όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν πεζότρατες και στην παραλία της Ψαροπούλας, τον κόλπο των Τριαντών και της Ιξιάς υπάρχουν ομπρέλες και άθλιες παράνομες κατασκευές που δεν τολμά κανένας να ξηλώσει. 'Αλλες εποχές τότε !.. Σήμερα είναι όλα διαφορετικά , αλλά στη μνήμη μας θα παραμένει πάντα ζωντανή ο χοντρός Χουσείνης με την τρίκυκλη μοτοσικλέτα του και η βοήθεια στο καλάρισμα των διχτυών στη Ψαροπούλα για να πάρουμε μερικές γόπες και μαρίδες μέσα στην εφημερίδα !

(Οι φωτογραφίες Νίκος Κολλίγρης)

 

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους