Ιάκωβος Γρύλλης: Με τον Αλέξανδρο, καθαρά και ξάστερα, δίλημμα δεν υπάρχει

Ιάκωβος Γρύλλης: Με τον Αλέξανδρο, καθαρά και ξάστερα, δίλημμα δεν υπάρχει

Ιάκωβος Γρύλλης: Με τον Αλέξανδρο, καθαρά και ξάστερα, δίλημμα δεν υπάρχει

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8224 ΦΟΡΕΣ

Ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να είναι, με τον Νίκο (Γερονικόλα) καθαρά και ξάστερα, με τον Τάκη (Πότσο) καθαρά και ξάστερα, ανάλογα με το ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 8 Οκτωβρίου για τον Δήμο Ρόδου. Το κείμενο δεν θα είχε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις.

Υπάρχουν χρονικές συγκυρίες, όπως αυτή που διανύουμε μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές για τον Δήμο Ρόδου, που η επιλογή μας με ποιον είμαστε αντάμα και σε ποιον θα σταθούμε απέναντι, οφείλουμε να είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να επιλέξουμε την όχθη του ποταμού που θα βρεθούμε. Μέση λύση, ουδετερότητα και ισορροπίες δεν υπάρχουν.

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, στο νησί της Ρόδου βιώσαμε όλοι μας, με οδυνηρό δυστυχώς τρόπο, τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από την αναποτελεσματική λειτουργία μίας δημοτικής αρχής στη ζωή μας. Η δημοτική αρχή είναι αυτή που μεταξύ άλλων έχει αρμοδιότητα για την καθαριότητα, την καθημερινότητα του πολίτη, την εικόνα που αντικρύζουμε στην πόλη και τα χωριά μας, τον σχεδιασμό και την κατασκευή υποδομών και αναπτυξιακών έργων. Έχει ουσιαστικό ρόλο ως προς την πολιτική προστασία, όπως η πρόληψη από τις πυρκαγιές αλλά και το δικαίωμά μας για ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες. Αποτελεί ευθύνη της η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η άσκηση ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, η μέριμνα για το περιβάλλον με γνώμονα την αειφορική ανάπτυξη του τόπου μας.

Σε όλους τους παραπάνω αλλά και σε άλλους τομείς αρμοδιότητάς της, η αποτυχία και οι ευθύνες της σημερινής δημοτικές αρχής, όχι μόνο δεν αμφισβητούνται, αλλά συχνά εκφράζονται ακόμη και από συνοδοιπόρους της.

Δεν υπάρχει λοιπόν το παραμικρό περιθώριο για δεύτερη ευκαιρία. Η σημερινή δημοτική αρχή ξεκίνησε την πορεία της με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Είχε την απόλυτη πολιτική στήριξη και την πρόσβαση σε κυβέρνηση και περιφέρεια. Είχε πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις για αναπτυξιακά έργα. Όχι μόνο δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, σταδιακά μετακόμισαν στο άρμα της. Άρα, δικαιολογίες για την αποτυχία δεν υπάρχουν.

Η δήλωση κάναμε λάθη, μάθαμε και θα τα διορθώσουμε, δεν πείθει. Μία αυτοκριτική για να είναι ειλικρινής, δεν αρκεί να λέει κάναμε λάθη, θα πρέπει να προσδιορίσει επακριβώς ποια είναι αυτά, τα αίτιά τους και κυρίως να ειπωθεί με ποιον τρόπο θα διορθωθούν. Τίποτε από αυτά δεν έγινε.

Αντίθετα σε περίπτωση επανεκλογής, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αλαζονείας. Να επικαλείται δηλαδή ο εκλεγμένος δήμαρχος το ποσοστό της εκλογής του και εν ονόματι αυτού να θεωρεί ανούσιες τις όποιες αντιδράσεις σε κακώς κείμενα του δήμου. Οι προεκλογικές δηλώσεις περί τοξικότητας των υπολοίπων παρατάξεων (αναφορά γενική, χωρίς εξαιρέσεις) μετατράπηκε, λόγω ανάγκης μετεκλογικά, σε «συγχαρητήρια για τους κκ Γερονικόλα και Πότσο γιατί έκαναν τις προεκλογικές εκστρατείες τους με ήθος και υπευθυνότητα».

Κατά την γνώμη μου και αφού διευκρινίσω ότι δεν προϋφίσταται οποιαδήποτε σχέση ή συνεργασία με τον κο Κολιάδη, σε περίπτωση εκλογής της παράταξης Κολιάδη, τα δεδομένα συγκριτικά με την υφιστάμενη κατάσταση είναι τελείως διαφορετικά. Υπάρχει μία τεράστια προσωπική πρόκληση για αυτόν, να συνδέσει το όνομά του με την αλλαγή πορείας πλεύσης

του τόπου. Έχει επιτύχει ήδη να εμπνεύσει για συμμετοχή στα κοινά πολλούς νέους ανθρώπους με ευρεία κοινωνική και επαγγελματική διαστρωμάτωση, με ικανότητες και διάθεσης προσφοράς, κάποιοι από τους οποίους θα έχουν και συμμετοχή στη νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν θα θέλει να τους απογοητεύσει.

Πολιτικός χρόνος για ανοχή σε πρακτικές που μας έχουν πληγώσει στο παρελθόν, δεν υπάρχει πλέον. Σε περίπτωση επανάληψης τέτοιων πρακτικών, οι αντιδράσεις τόσο εντός του νέου δημοτικού συμβουλίου όσο και σε όλη την κοινωνία θα είναι μεγάλες.

Επίσης, ο κος Κολιάδης, σε συνέντευξή του προεκλογικά, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το σενάριο η παράταξή του να μην είναι στον δεύτερο γύρο, δεσμεύτηκε κατηγορηματικά ότι σε αυτή την περίπτωση θα στήριζε την παράταξη του κου Γερονικόλα.

Και κάποιες σκέψεις για τη συνέχεια:

- Ανεξάρτητα του ότι το εκλογικό σύστημα δίνει αυξημένη πλειοψηφία στη δημοτική αρχή, επειδή την προσεχή περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις και ενδεχόμενες ρήξεις με οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον τόπο, θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια σύγκλισης και ευρύτερης συμπόρευσης, τουλάχιστον με την παράταξη του κυρίου Γερονικόλα. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη μία αρχική σύσκεψη για κοινούς άξονες δράσεων μεταξύ τους, υλοποιώντας και στην πράξη το ενωμένοι αλλάζουμε, ακόμη και πριν τις εκλογές του δευτέρου γύρου.

- Υπάρχουν άτομα εκλεγμένα και μη από όλους τους συνδιασμούς, που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις-δεξιότητες και μπορούν να αξιοποιηθούν για ουσιαστική προσφορά στα κοινά. Η ενεργοποίησή τους θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο επιτυχίας της επόμενης δημοτικής αρχής.

Ας μην θεωρείται δεδομένο ότι όσοι στήριξαν το ψηφοδέλτιο της σημερινής δημοτικής αρχής στον πρώτο γύρο, θα το κάνουν εκ νέου και την επόμενη Κυριακή. Οι λόγοι πολλοί:

- Η υποχρέωση για σταυρό απέναντι σε συγγενείς, κουμπάρους, φίλους, που αποτέλεσε ενδεχομένως και τον κυρίαρχο λόγο επιλογής ψηφοδελτίου, τελείωσε. Τώρα επιλέγουμε Δήμαρχο. Επιλέγουμε μεταξύ Καμπουράκη και Κολιάδη.

- Ορισμένοι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της σημερινής δημοτικής αρχής που δεν εκλέγονται, ακόμη και εάν κερδηθούν οι εκλογές, με δεδομένη την απογοήτευσή τους δεν θα προξενούσε εντύπωση η μη ενεργός συμμετοχή τους στον προεκλογικό αγώνα της τρέχουσας εβδομάδας.

- Το σύνολο των μεταφερόμενων ψηφοφόρων, που δεν ήταν και λίγοι, δεν είναι εύκολο να ξανάρθει.

Η αυτοοργάνωση και η αυτοθυσία των πολιτών στο μέτωπο των φωτιών, η συγκινητική κοινωνική αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους κατοίκους και επισκέπτες, η διεκδίκηση του δικαιώματος για ελεύθερες παραλίες είναι σημάδια μίας κοινωνίας, που παρά την γενικότερη δυστοπική περίοδο που διανύουμε, αντιστέκεται, εξακολουθεί να είναι ζωντανή. Δίνει αισιοδοξία για το μέλλον.

Δεν είναι ώρα κατάλληλη για παραλληλισμούς με Βόλο και Μπέο, ούτε για προσωπικές απογοητεύσεις. Είναι ώρα μάχης, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Μην ξεχνάμε, το 57% στον πρώτο γύρο αποδοκίμασε τη δημοτική αρχή. Το διακύβευμα είναι κρίσιμο, δεν είναι μόνο η εκλογή δημάρχου. Δίνουμε μάχη για την αξιοπρέπειά μας, για την ποιότητα της ζωής μας, για το μέλλον του τόπου μας.

Με τον Αλέξανδρο λοιπόν, καθαρά και ξάστερα, Κυριακή 15 Οκτωβρίου πάμε όλοι στις κάλπες.

 

Ιάκωβος Γρύλλης Πολιτικός Μηχανικός

Πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου (2010-2016)

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου