Προφυλακίστηκε ο 32χρονος Σύριος για το ναυάγιο στη Σύμη

Προφυλακίστηκε ο 32χρονος Σύριος για το ναυάγιο στη Σύμη

Προφυλακίστηκε ο 32χρονος Σύριος για το ναυάγιο στη Σύμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 856 ΦΟΡΕΣ

Αρνείται ότι ήταν αυτός ο κυβερνήτης

«Είμαι κι εγώ μεταφερόμενος»!

Αυτό ισχυρίστηκε χθες, κατά την απολογία του ο 32χρονος Σύριος που συνελήφθη ως ο κυβερνήτης του σκάφους που ναυάγησε κοντά στη Σύμη και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τρία άτομα, ενώ διασώθηκαν οχτώ!


Ο αλλοδαπός αν και αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Όπως είναι γνωστό σε βάρος του 32χρονου έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για:

• Μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών από το εξωτερικό στην Ελλάδα που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από κυβερνήτη πλωτού μέσου από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία επήλθε θάνατος κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας.

• Παράνομη είσοδο στη χώρα.
Χθες το πρωί, ο αλλοδαπός συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κα Ελπίδα Κυρμπάση προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος είπε ότι είναι από τη Συρία, διέμενε στη Τουρκία και πως ήθελε να έρθει στη χώρα μας και εν συνεχεία να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είναι διακινητής και είπε πως άλλος κυβερνούσε το σκάφος, αλλά όταν μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα επέστρεψε στην Τουρκία και τους άφησε μόνους, αβοήθητους και ακυβέρνητους. Ο 32χρονος είπε, πως έτσι βούλιαξε το σκάφος και πως εκείνος απλώς προσπάθησε να το κουμαντάρει για να μην πνιγούν.

Παρά τους ισχυρισμούς του αυτούς, οι οποίοι δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, ο 32χρονος Σύριος ομόφωνα πήρε τον δρόμο για τη φυλακή.

Σύμφωνα με όσα έχουν επίσημα ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 το βράδυ, όταν ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Σύμης, από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για τη βύθιση βάρκας με δεκατρείς (13) επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της νησίδας Νίμου, βόρεια της Σύμης.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στην περιοχή έσπευσαν ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ.), ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ν/Γ), τέσσερα (04) ιδιωτικά σκάφη και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από τη θάλασσα και από βραχώδη περιοχή της νησίδας Νίμου συνολικά οκτώ (08) άτομα (07 άνδρες και 01 γυναίκα) από το Π.Λ.Σ. και το Ν/Γ, ενώ ανασύρθηκαν και τρία (03) άτομα (02 άνδρες και 01 γυναίκα) χωρίς τις αισθήσεις τους.

Όλοι οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν στη Σύμη, όπου ιατροί του Κέντρου Υγείας Σύμης διαπίστωσαν τον θάνατο των τριών ατόμων που είχαν ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις τους, ενώ δύο (02) διασωθέντες μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη Ρόδο και από εκεί με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, για ιατρικές εξετάσεις και περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

Κατά δήλωση των αλλοδαπών επιβαινόντων είχαν ξεκινήσει βραδινές ώρες στις 15 Οκτωβρίου 2023 από την περιοχή «ΝΤΑΤΣΑ» Τουρκίας με ταχύπλοο πλαστικό σκάφος, συνολικά δώδεκα (12) άτομα και ένας (01) διακινητής, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000€) έκαστος, για τη μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα και κατά την πλεύση τους το σκάφος παρουσίασε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα την πτώση όλων στη θάλασσα και τη βύθιση του σκάφους.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και κλιμάκιο της Λιμενικής Αρχής Σύμης, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών εντόπισε δύο (02) άτομα στην περιοχή Νημποριού της Σύμης, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν στο ανωτέρω σκάφος, ενώ ένας εξ αυτών (ο 32χρονος από τη Συρία), αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής και συνελήφθη.

Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Σύμης, ενώ οι σοροί μεταφέρθηκαν στη Ρόδο για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω