Αντ. Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Αντ. Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Αντ. Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 853 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Αντώνης Ν. Βενέτης

Ας σχολιάσουμε ή διευκρινίσουμε κάποιες από τις δημοσιευόμενες «ειδήσεις» των ετών 1893, 1894 και δύο του 1895.

Δύο εξ αυτών αναφέρονται σε έναν έφηβο από την Ν. Υόρκη, ο οποίος από την παιδική ακόμα ηλικία των 12, έγινε ο νεώτερος εκδότης εφημερίδος στην Ν. Υόρκη. Επισκέπτεται την Ελλάδα και στην «είδηση» της 28.3.1893 αναφέρεται ως Ελληνοαμερικανός.

Αλλά και σε άλλες εφημερίδες, και όπως π.χ. στον ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, χαρακτηρίζεται επισης ως Έλληνοαμερικανός, με πατέρα από την Άvδρo. Παρά ταύτα όμως η ίδια η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ της 2.6.1894, ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του ήτo Γάλλος...

Εμφανίζεται επίσης και η περιώνυμος και πιο φημισμένη ηθοποιός του κόσμου, η Σάρα Μπερνάρ σύζυγος του Έλληνα ηθοποιού Αριστείδη Δαμαλά, να ετοιμάζεται να έλθει στην Ελλάδα για σειρά παραστάσεων.

Ένα τραγικό δυστύχημα στην Κεφαλονιά, κι ένας μάλλον άστοργος πατέρας. Ένας Έλληνας θεατρικός συγγραφέας εντυπωσιάζει τη Γαλλία. Μετανάστες από την Αρκαδία κατευθύνονται προς τις Η.Π.Α.

Το 1894 πεθαίνει ο Βασίλειος Οικονομίδης, από τους κορυφαίους νομικούς του 19ου αιώνα. Στην ελληνική, διασπορά, πεθαίνει ο Νικόλαος Ζαρίφης και αφήνει τεράστια ποσά, σε ελληνικά ιδρύματα, του εξωτερικού και του μικρού ελληνικού βασιλείου.

Δημοσιεύεται, όμως μεταγενέστερη διαθήκη με την οποία, καθιστά μοναδική κληρονόμον την σύζυγόν του, η οποία όμως δηλώνει ότι θα σεβαστεί τις επιθυμίες του συζύγου της, οι οποίες περιγράφονται στην πρώτη διαθήκη.

Οι ειδήσεις
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 28.3.1893, - Διά τους συμπαθούντας και θαυμάζοντας τον νεαρόν, ελληνοαμερικανόν δημοσιογράφων Τέλλον δ' Απερύ, αναγγέλλομεν, ότι κουρασθείς εκ της δημοσιογραφικής και της υπέρ των γυμνοπόδων φιλανθρωπικής του δράσεως ανεχώρησεν εξ Αμερικής δια λόγους υγείας, προτιθέμενος να περιοδευση την Ιταλίαν, εκείθεν δι' Αμερική, Ισπανίαν, Παρισίους και Λονδίνου. Δεν θα έλθη άραγε και εις την μισήν πατρίδα του;

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 1.4.1893 - Διά του εν Κωνσταντινουπόλει αυστριακού ατμοπλοίου αφίκετο χθες, ερχόμενος να κανονίση της παραστάσεις της διασήμου ηθοποιού Σάρας Βερνάρ, εργαλάβεις αυτής, δε Γλαγάρ. Η διάσημη ηθοποιός πρόκειται να δώση ενταύθα 4 παραστάσεις διδασκουσα την Φαίδραν, την φρού-φρού, την Τόσκαν και την Θεοδώραν.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 8.4.1893 - Εις καθηγητής του Παρθεναγωγείου Σερρών, ο κ. Τσικόπουλος, έκαμεν εργασίαν γλωσσολογικήν, ήτις τον αναδεικνύει ανώτερον πολλών καθηγητών του πανεπιστημίου.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 8.4.1893 - Μας γράφει, ο εν Αργοστολίω ανταποκριτής. Η «Ακρόπολις» ανέγραψεν προ δεκαπενθημέρου σπαρακτικόν πνιγμόν τριών κορασίων παρά την μονήν Κυπουραίων εν Κεφαλληνία. Θα έλεγε τις ότι δεν είναι δυνατόν ν' ακουσθή το τραγικόν εκείνο τέλος, άνευ βαθείας συγκινήσεως. Και όμως, ο πατήρ των ατυχών κορασίων μετέβη την επιούσαν εις την Μονήν εις αναζήτησαν του μο ναχού, όστις ολίγας ώρας προ του διατηχήματος είχαν ίδη της νεάνιδας.

-Ενθυμείσαι, άγιε καλόγερε -ηρώτησε τον μοναχόν- μία κοπέλα έτσι κι έτσι (και απαρίθμησε τα κυριώτερα χαρακτηριστικά).
- Ναί, πολύ καλά, απήντησεν ο μοναχός.
- Ενθυμείσαι αν είχε στη ζώνη της ένα κλαδευτήρι;
- Πολύ καλά ενθυμούμαι.
- Διάολε! έχασα και το κλαδευτήρι μου.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 29.4.1893 - Ως τηλεγραφεί εις το Υπουργείον, ο νομάρχης Αρκαδίας, ο διαβόητος ληστοφυγόδικος Ν. Τσανάκας, όστις διά των πολλών εγκληματικών πράξεων τους οποίας, εξετέλει είχε καταστή το φόβητρο ολοκλήρου του Νομού, συνελήφθη την πρωίαν της 23 Απριλίου υπό του δημάρχου Βαλτετσίου.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 3.5.1893 - Προχθές ανεβιβάσθη επί της σκηνής της Γαλλικής κωμωδίας, του πρώτου Γαλλικού θεάτρου μετά μεγάλης πομπής και επιτυχίας η «Βασίλισσα Ιωάννα» ιστορικον δράμα του εκ Κρήτης Έλληνος Αλεξάνδρου Παρώδη, όστις προ πολλού διαμένει εν Γαλλία και φαίνεται ότι εξεγαλλίσθη ολοτελώς. Έγραψε και άλλα δράματα, ζητεί δε πάντοτε τας εμπνεύσεις του εις την Ιστορίαν της Γαλλίας.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 7.5.1893 - Η εν Σφαξ ελληνική παροικία ετέλεσε προ ολίγων ημερών τα εγκαίνια του εκεί ιδρυθέντος ναού. [..] Το Υπουργείον των Εξωτερικών απήντησεν εις τον εκεί πρόξενον κ. Αργυρόπουλον, ότι υπάγεται εις το πατριαρχείον Αλεξανδρείας πάσα εν Αφρική ελληνική εκκλησία.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 9.5.1893 - Άλλοι εκπατριζόμενοι εκ Τριπόλεως, Κυνουρίας και άλλων της Αρκαδίας επαρχιών αφιχθέντες χθες εις Πειραιά αναχωρούσι σήμερον διά του γαλλικού ατμοπλοίου της Εταιρείας "Μεσσαζέρ" εις Μασσαλίαν και Αμερικήν προς εύρεσιν πλούτου. Το ρεύμα της μεταναστεύσεως μετεδόθη ήδη και εις τας μάλλον ευπόρους επαρχίας του Κράτους.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 2.6.1894 - Ο ΤΕΛΛΟ Δ' ΑΠΕΡΥ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ. Ελάβομεν χθες την ευχαρίστησιν εν τω ξενοδοχείω της «Μεγάλης Βρετανίας να θλίψωμεν την χείρα του γνωστού εξ Αμερικής συναδέλφου κ. Τέλλου δ' Απέρυ, επανακάμψαντες εκ Κωνσταντινουπόλεως, ο νεαρός διευθυντής της Ηλιακής Ώρας», την οποίαν δωδεκαετής μόλις εξέδωκε, άγει το δέκατον έβδομον έτος της ηλικίας του, είναι δε συμπαθεστάτη φυσιογνωμία...

Διότι ο κ. Τέλλο δ' Απέρυ είναι εκ πατρός γάλλου και μητρός αμερικανίδας, [...] Αλλ' ήδη η ώρα είχαν παρέλθει... και αποχαιρετίσαμεν τον νεαρόν συνάδελφον, σπεύδοντα να μεταβή εις τα ανάκτορα, όπως παρουσιασθή ενώπιον της Βασιλίσσης. Γ. Β.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 13.6.1894 - Σεμνή και επιβάλλουσα εγένετο χθες, η κηδεία του αποβιώσαντος σοφού νομοδιδασκάλου Βασιλείου Οικονομίδου [...] Καθ' ομάδας προσήρχοντο τα μέλη του Αρείου Πάγου, ο δικηγορικός Σύλλογος, οι καθηγηταί Πανεπιστημίου, [...]

Μετά το πέρας της νεκρωσίμου ακολουθίας, ψαλείσης υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Αθηνών, Υπουργός της Δικαιοσύνης κ. Στεφάνου λαβών τον λόγον εξύμνησε διά βραχέων τας αρετας του κηδευομένου, αποκαλέσας αυτόν «κορυφαίον μύστην της νομικής επιστήμης» [...]

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 4.6.1894 - Εν Λαυρίω προχθες ο κ. Ι. Μεντζάς εκ Δωρίδος εργάτης της Γαλλικής Μεταλλευτικής Εταιρίας, ασχολούμενος εις την τοποθέτησιν ιμάντος τινός έκοψε την δεξιάν χειρα. [...]

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 11/23 Αυγούστου 1895. Ετελεύτησεν υπερεβδομηκοντούτης, ο αδελφός του αειμνήστου Γεωργίου Ζαρίφη Νικόλαος, [...]εις την χορείαν των μεγίστων του Έθνους Ευεργετών κατατάσσει ιδίως τον Νικόλαον Ζαρίφη, η διαθήκη του, δι' ής καταλείπει 1.500.000 φράγκων χρυσών προς ανοικοδόμησιν του, ἐν Κωνσταντινουπόλει ορφανοτροφείου, τιθεμένου υπό την προστασίαν του οικομενικού Πατριαρχείου και του πρεσβευτού της Ελλάδος, 500.000 φράγκα υπέρ του εν Αθήναις ορφανοτροφείου Χατζηκώστα και του Βρεφοκομείου, 50.000 φράγκα υπέρ των εν Φαναριω Εθνικών Ιδρυμάτων, 250.000 φράγκα υπέρ των φιλαν θρωπικών Ιδρυμάτων του προαστείου, Βαλουκλή εν Κωνσταντινουπόλει, 10.000 φράγκα υπέρ του Δήμου Τήνου, 20.000 φράγκα εις άλλα φιλανθρωπικά καταστήματα Αιωνία η μνήμη του χρηστοτάτου Έλληνος!

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 18/31 Αυγούστου 1895 - Νέα διαθήκη του Ζαρίφη, συνταχθείσα εν Μασσαλία κατά Δεκέμβριον του 1994, κηρύττει ακύρους πάσας τας προ αυτής ως και τα κωδίκελλα, και εγκαθιστά γενική κληρονόμον την σύζυγόν, Αλλ' η φιλάνθρωπος δέσποινα εδήλωσεν ότι σκοπεύει να εκπληρώσει πάσας τας διαθέσεις του συζύγου.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους