«Λάδι στη φωτιά» έριξε με δηλώσεις του ο Δ. Καιρίδης

«Λάδι στη φωτιά» έριξε με δηλώσεις του ο Δ. Καιρίδης

«Λάδι στη φωτιά» έριξε με δηλώσεις του ο Δ. Καιρίδης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3617 ΦΟΡΕΣ

«Λάδι στη φωτιά» για την κατάσταση που επικρατεί με τους μετανάστες στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, έριξε ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”, ο υπουργός Μετανάστευσης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των μεταναστών στη Ρόδο αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες, πιθανόν -όπως είπε- επειδή εμφανίστηκαν μετανάστες που στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου εργάζονταν σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού!

Δεν το ξέρω, είπε ο κ. Καιρίδης, αλλά υπάρχουν υποψίες!

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν, όπως ήταν ευνόητο, έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, επειδή ακριβώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανόν να υπάρξουν επί του θέματος κι επίσημες ανακοινώσεις από τους τοπικούς φορείς.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Ο κ. Καιρίδης πάντως παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί Χρ. Στυλιανίδης, υπουργός Ναυτιλίας και κ. Γ. Οικονόμου, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται να έρθουν στη Ρόδο για να έχουν συνεργασία με περιφερειάρχη και δήμαρχο ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν το θέμα.
Κατηγορηματικά πάντως έκανε σαφές ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ιδρυθεί hot spot στη Ρόδο.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» -σε ρεπορτάζ του Λουκά Βελιδάκη-, ο κ. Καιρίδης τόνισε τα εξής: «Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από την πρώτη στιγμή έχει διαθέσει όλες τις απαραίτητες θέσεις, ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας στα όμορα νησιά και την υπόλοιπη χώρα για να καταγραφούν και να φιλοξενηθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία», τόνισε στην «Κ» ο Δημήτρης Καιρίδης, για να συμπληρώσει: «Από εκεί και πέρα, η σύλληψη και η μεταγωγή τους στα κέντρα του ΥΜΑ εναπόκεινται στις αρχές ασφαλείας της χώρας – την Αστυνομία και το Λιμενικό».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στη Ρόδο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Αυτό που καταλαβαίνω εγώ και μου λένε από τα αρμόδια υπουργεία είναι ότι πρόκειται όχι για νεοαφιχθέντες, αλλά για παράτυπους μετανάστες που ήταν στο νησί, και τώρα -με το τέλος της τουριστικής σεζόν- εμφανίζονται για να καταγραφούν».

Και προσθέτει: «Αυτό που ξέρουμε ως υπουργείο είναι ότι οι ροές βρίσκονται σε καθοδική πορεία σε όλο το Αιγαίο και ότι αυτοί δεν είναι καινούργιοι. Στη Ρόδο έχουμε το ζήτημα ότι δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή, όπως σε άλλα νησιά, διότι δεν είχαμε ροές εκεί και δεν χρειαζόταν.

Αυτό προκαλεί ένα πρόβλημα στη διαχείριση του φαινόμενου – είναι ένα πρόβλημα παροδικό, θα το αντιμετωπίσουμε. Ήδη έχουμε κάνει μεταφορά άνω των 350 τις τελευταίες ημέρες εκτός Ρόδου και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη πτώση των ροών», για να σχολιάσει ότι «υπάρχουν διάφοροι καλοθελητές που θέλουν να χτίσουν ένα αφήγημα γύρω από αυτές τις εικόνες. Είναι εικόνες που δεν πρέπει να υπάρχουν, ειδικά σε μία ναυαρχίδα του Τουρισμού όπως είναι η Ρόδος.

Υπάρχουν διάφοροι από την αντιπολίτευση, σε ΜΜΕ, σε ακτιβιστές, σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς που θέλουν αυτή την εικόνα να την υπερβάλλουν και να την αναμεταδίδουν, να χτίζουν γύρω από αυτή. Υπάρχει σπέκουλα, δεν αρέσει σε κάποιους το γεγονός ότι οι ροές πέφτουν, δεν τους αρέσουν τα νούμερα, θέλουν να τα βλέπουν ψηλά. Θέλουν να μιλάνε για πρόβλημα για να χτυπήσουν την κυβέρνηση».

«Δεν θα δεχθώ άλλη δομή σε κανένα νησί μας»
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε σημείο να φοβάται κάποιος να κατέβει στο κέντρο, αλλά αυτή δεν είναι εικόνα πόλης. Δεν είναι εικόνα ενός τόπου, όταν τα πάρκα είναι γεμάτα, κι αυτό οδήγησε κι εμένα να βάλω τις φωνές», είπε στην «Καθημερινή» ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος, αφού σημείωσε ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο και δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις, τόνισε ότι «έχουμε την εμπειρία πολλών βασάνων από το μεταναστευτικό» και συμπλήρωσε ότι έχουν μείνει -από το 2015- δύο hot spot, ένα στην Κω και ένα στη Λέρο.

«Δεν θα δεχθώ με τίποτα ότι τα νησιά είναι αιχμάλωτα της γεωγραφίας τους και θα πρέπει να αντιμετωπίζουν μόνα τους το πρόβλημα. Δεν θα δεχθώ άλλη δομή σε κανένα νησί μας.

Το ότι βρισκόμαστε στα σύνορα δεν είναι τιμωρία», υπογράμμισε, για να επισημάνει: «Ως Περιφέρεια, δεν θα δεχθώ δομή σε κανένα νησί. Είναι ήδη μεγάλο το βάρος που δέχονται τα νησιά μας».

«Είπα δημόσια βαριές κουβέντες»
«Η χώρα πρέπει να δείξει ότι, όταν μια περιοχή της αντιμετωπίζει ένα ζήτημα, το αντιλαμβάνεται ως εθνικό θέμα κι όχι τοπικό. Εάν κάποιος χαρακτηρίσει ως τοπικό το πρόβλημα, δεν θα είναι μόνον κοντόφθαλμος αλλά και επικίνδυνος για τον δημόσιο διάλογο. Το μεταναστευτικό είναι ένα υπερτοπικό θέμα κι όχι μόνο εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό», είπε ο κ. Χατζημάρκος.

«Ούτε οι αριθμοί του τώρα που έχουν έρθει στη Ρόδο, που είναι αυξημένοι, δεν δικαιολογούν δημιουργία hot spot. Τι λείπει από την Αστυνομία και το Λιμενικό; Κι αυτό έχει οδηγήσει κι εμένα στην έκρηξη, να μιλήσω με βαριές κουβέντες δημόσια. Τους λείπουν κρατητήρια, αλλά δεν ζητάνε κρατητήρια κι αναρωτιέμαι γιατί;», τόνισε.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει τώρα, είπε ότι «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, είναι απλό, μονόδρομος: Να καταγραφούν και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Κι όταν λέμε να καταγραφούν, μη φανταστείτε κάποια σύνθετη δουλειά. Ενας αριθμός προσώπων και το όνομα που δίνουν εκείνοι. Δεν είναι κάτι βαρύ που απαιτεί τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Μόνο αυτό πρέπει να γίνει και να γίνει χθες».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «κανείς δεν θα μας αδικήσει αν θα πούμε ότι ο τόπος μας τραβάει τον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν», σημειώνοντας ότι «τα νησιά μας κρατάνε τη σημαία του τουρισμού μας ψηλά, κάνουν περήφανη τη χώρα, φέρνουν ΑΕΠ, εισόδημα, θέσεις εργασίας.

Εδώ πρέπει να μπει πλάτη στα νησιά κι όχι να τιμωρηθούν για τη γεωγραφία τους. Δεν είναι ένα τοπικής σημασίας θέμα να το λύσουμε τοπικά. Εχουμε ήδη 2 hot spot ως περιοχή, πόσα πρέπει να έχουμε; Δέκα; Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση για hot spot για 4.000 μετανάστες που πέρασαν. Δεν μπορείς να τιμωρήσεις ένα νησί για 4.000».

Έντονη αντίδραση από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, αναφέρει τα εξής:

«Καλά θα κάνει ο κ. Καιρίδης να κρατήσει τις εικασίες και τις συνωμοσιολογίες για τον εαυτό του. Οτιδήποτε κι αν έχει στο μυαλό του, οτιδήποτε κι αν του έχουν μεταφέρει,οτιδήποτε και αν φαντάζεται, του θυμίζουμε ότι είναι υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δεν δικαιολογείται να διαδίδει εικασίες και μάλιστα σε εθνικό δίκτυο.

Προφανώς ο κ. Καιρίδης δεν έχει ιδέα του τι σημαίνει ξενοδοχείο, τουρισμός και επιχειρηματικότητα στη Ρόδο. Τον καλούμε, προτού ξανάχρησιμοποιησει την απασχόληση στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με την κατάληψη του κέντρου της πόλης μας απο λαθρομετανάστες, να βουτήξει τη γλώσσα του στη λογική, ώστε να αποφύγει την επανάληψη μιας τέτοιου είδους δημόσιας προσβολής.

Περιμένουμε από τον υπουργό να ανακαλέσει τη δήλωσή του».

 

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη