ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Ανάγκη οργανώσεως παραγωγής βελτιωμένων σταφυλιών εις Ρόδον

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Ανάγκη οργανώσεως παραγωγής βελτιωμένων σταφυλιών εις Ρόδον

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Ανάγκη οργανώσεως παραγωγής βελτιωμένων σταφυλιών εις Ρόδον

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 283 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω
Τρίτη 12 Νοεμβρίου 1963
Αριθ. Φύλλου 3782

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ
ΑΝΑΓΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ
Άνω των 8.500.000 δραχμών θα εισπράξουν συνολικώς οι σταφυλοπαραγωγοί της Ρόδου κατ’ αυτάς, από την Ένωσιν Γεωργικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, μετά την ολοκλήρωσιν της επεξεργασίας των καταστάσεων με τα ονόματα των από την Αγροτικήν Τράπεζαν. Η παραγωγή σταφυλών της Ρόδου δεν ήτο μεγάλη εφέτος, ήτο όμως κατά πολύ καλυτέρας ποιότητος αν και δεν εκρίθη κατάλληλος προς εξαγωγήν. Τα σταφύλια της Ρόδου γνωστά και φημισμένα διά την γεύσιν των και το άρωμά των, ηγοράσθησαν κατά το μέγα μέρος των από την Ένωσιν Γεωργικών Συνεταιρισμών ενώ αρκετά διετέθησαν και εις την τοπικήν κατανάλωσιν, διά την ικανοποίησιν των αναγκών του λαού και των τουριστών.

• Κατά τα τελευταία έτη εγένετο προσπάθεια διά την βελτίωσιν της ποιότητος των σταφυλών Ρόδου, ούτως ώστε να καταστούν ικαναί προς εξαγωγήν, αλλά μέχρι στιγμής δεν απέδωσεν. Κυρίως επί ένα χρονικόν διάστημα ελέγετο ότι θα εισήγετο εις τας αμπελοφυτείας η μέθοδος της υποστυλώσεως. Αλλά μέχρι τούδε δεν έγινε τίποτε. Και το αποτέλεσμα ήτο να ματαιωθή η εξαγωγή των σταφυλών της Ρόδου εις την Αγγλίαν, αφού ήλθον ενταύθα εκπρόσωποι ξένου Οίκου και δεν επείσθησαν περί της καταλληλότητός των. Βεβαίως αι σταφυλαί δεν εχάθησαν. Απερροφήθησαν εις το εργοστάσιον της ΚΑΙΡ, το οποίον ως γνωστόν παράγει κρασιά εκλεκτής ποιότητος καλύπτον όλας τας ανάγκας του τοπικού τουρισμού, αλλά και πραγματοποιούν σημαντικάς εξαγωγάς εις την Δυτικήν Γερμανίαν και άλλας χώρας του εξωτερικού.

• Ήδη, πάντως, παρ’ όλων αναγνωρίζεται ως επιτακτική η ανάγκη όπως οι σταφυλαί της Ρόδου καταστούν ικαναί δι’ εξαγωγήν εις το εξωτερικόν. Μία μέθοδος είναι η αποστύλωσις των αμπελώνων, κατά το πρότυπον της Κρήτης. Και επ’ αυτού πρέπει κατά την γνώμην ειδικών να ενταθούν αι προσπάθειαι διότι έτσι εξασφαλίζεται η παραγωγή εκλεκτών επιτραπεζίων σταφυλών. Φυσικά θα χρειασθή να δοθούν κατευθύνσεις παρά των αρμοδίων υπηρεσιών. Αλλά θα πρέπει να ενδιαφερθούν και οι παραγωγοί, τούτο δέ ασφαλώς θα είναι και προς το συμφέρον των.

ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ
Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΑΞΙΤΖΟΥ
Εχορηγήθη χθες το πρώτον Επαγγελματικόν Δίπλωμα οδηγού Αυτοκινήτου εις γυναίκα εν Ρόδω. Η διπλωματούχος είναι η Ανδρομάχη Συμεωνάκη, ετών 29 έγγαμος, απεφοίτησε δέ εκ της Σχολής οδηγών Θέμελη.

Η νέα οδηγός θα εργασθή εις το ταξί του κ. Θέμελη, κατά δήλωσιν του ιδίου.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ
ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΘΗ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ
Έργον Ντίσνεϋ
Δι’ εγγράφου του Υπουργείου Βιομηχανίας προς τον Νομάρχην Δωδεκανήσου κ. Α. Ιωάννου γνωρίζεται ότι υπό της διεθνούς φήμης Κινηματογραφικής Εταιρείας Ουώλτ Ντίσνεϋ πρόκειται να αρχίση εις Ρόδον, μέρος της εις Κρήτην, κατά το πλείστον ήδη γυρισθείσης κινηματογραφικής ταινίας υπό τον τίτλον «Του φεγγαριού τα κρόσια», διά την οποίαν ήδη εχορηγήθη η σχετική άδεια.

Διά του εν λόγω εγγράφου ζητείται υπό της Νομαρχίας όπως παράσχη πάσαν δυνατήν διευκόλυνσιν διά την απρόσκοπτον παραγωγήν της ταινίας. η παραγωγή της οποίας ευρίσκεται εντός των πλαισίων των μέτρων διά την ανάπτυξιν της κινηματογραφίας εν Ελλάδι, διά των οποίων επιδιώκεται και η προσέλευσις αλλοδαπών παραγωγών, διά την παραγωγήν κινηματογραφικών ταινιών εις Ελλάδα.

Υπεύθυνος διά την παραγωγήν της εν λόγω ταινίας έχει ορισθή η κα Ασπασία Σωτήρχου.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ
Την προσεχή Πέμπτην και ώραν 7:30 εσπερινήν θα δοθή εις το Δημοτικόν Θέατρον Ρόδου Ρεσιτάλ Πιάνου της Αμερικανίδος πιανίστριας Μάρτζορυ Μήτσελ, με πρόγραμμα Μότσαρτ, Λιστ, Ραχμάνινωφ και Ντεμπυσσύ. Η είσοδος του κοινού εις το Δημοτικόν Θέατρον θα είναι ελευθέρα. Η εκδήλωσις αύτη οργανούται εις τα πλαίσια προγράμματος υπό την αιγίδα της Αμερικανικής πρεσβείας Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...