Καταδικάστηκε 26χρονος για τη μεταφορά 13 μεταναστών

Καταδικάστηκε 26χρονος για τη μεταφορά 13 μεταναστών

Καταδικάστηκε 26χρονος για τη μεταφορά 13 μεταναστών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3807 ΦΟΡΕΣ

Συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών επιβλήθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε 26χρονο από το Αφγανιστάν που κατηγορείτο για τη μεταφορά 13 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Νικήτα Μπόλκα, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς στον 26χρονο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Σημειώνεται πως αρχές Φεβρουαρίου 2020 ο Αφγανός μαζί με 44χρονο Ουκρανό κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για αυτή την υπόθεση (πρωτόδικο δικαστήριο).

Ο 26χρονος Αφγανός είχε κριθεί - τότε- ένοχος ως συνεργός αγνώστου αυτουργού της μεταφοράς και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών για κάθε μεταφερόμενο και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ είχε καταδικαστεί και σε έξι μήνες φυλάκιση και 1.500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Δηλαδή κατά συγχώνευση η συνολική ποινή φυλάκισης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον 26χρονο Αφγανό ήταν 6 έτη και 2 μήνες και το συνολικό χρηματικό πρόστιμο 7.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τον 44χρονο Ουκρανό είχε αθωωθεί για τη μεταφορά, και είχε καταδικαστεί για την παράνομη είσοδο για την οποία και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ. Η ποινή αυτή ανεστάλη επί τριετία για τον 44χρονο Ουκρανό.

Η σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών είχε γίνει από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στις 3.20 την 1η Αυγούστου 2019 το απόγευμα, ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο ότι στη θαλάσσια περιοχή του Λαδικού στη Ρόδο, υπήρχε ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Η.Π.Α. από το οποίο και αποβιβάζονταν με βοηθητικό σκάφος (tender) σε βραχώδη περιοχή σημαντικός αριθμός αλλοδαπών.

Άμεσα κατέπλευσε στην περιοχή περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο εντόπισε το ιστιοφόρο με μοναδικό επιβάτη τον 44χρονο Ουκρανό κυβερνήτη και το συνόδευσε στο λιμάνι του νέου Καρνάγιου Ρόδου, όπου το σκάφος κατέπλευσε με ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τους 13 αλλοδαπούς μεταφερόμενους, μετά από συντονισμένες έρευνες από περιπολικά οχήματα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στην ευρύτερη βραχώδη περιοχή, εντοπίστηκαν όπως επίσης και ο 26χρονος Αφγανός χειριστής του βοηθητικού σκάφους (tender), ο οποίος και συνελήφθη.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος, ενώ συνελήφθησαν ο 44χρονος και 26χρονος αλλοδαποί, καθώς αναγνωρίστηκαν ως οι κυβερνήτες των δύο σκαφών.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών