Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του νησιού μας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του νησιού μας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του νησιού μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4454 ΦΟΡΕΣ

Τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον εκφράζουν οι αγρότες του νησιού μας και ειδικά της νότιας Ρόδου, καθώς η ανομβρία έχει πλήξει καίρια τον κλάδο τους, πέραν του ότι ήδη δέχεται πλήγμα από τα ελάφια που καταστρέφουν την παραγωγή.

Η ανομβρία τούς έχει φέρει σε απόγνωση καθώς έχει να βρέξει ικανοποιητικά πολλούς μήνες, ενώ ακόμα και η προχτεσινή βροχή που ήταν όντως ευεργετική για το νησί κι έπεσε σε πολλές περιοχές δε φαίνεται ν’ αναπληρώνει το χαμένο έδαφος.

Πολλοί κατέληξαν στην απόφαση να μη σπείρουν τα χωράφια τους ή να τα φυτέψουν, αφού χρειάζονται συχνές και ποτιστικές βροχές ώστε να μεγαλώσουν τα φυτά, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει στο νησί μας.

Πέρα όμως από την ανομβρία έχουν να αντιμετωπίσουν και τις «επιθέσεις» των ελαφιών που έχουν κατέβει πλέον στα χωριά αναζητώντας τροφή. Τα ζώα είναι ήμερα, δε φοβούνται τον άνθρωπο και καταφεύγουν ακόμα και στις αυλές των σπιτιών στην προσπάθεια αναζήτησης τροφής.

Από την άλλη, η ανομβρία έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά και στους ελαιοπαραγωγούς της Ρόδου, οι οποίοι βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται λόγω της έλλειψης νερού.

Όπου υπήρχε καρπός έχει σχεδόν ξεραθεί λόγω της ανομβρίας με αποτέλεσμα, όσοι φέτος είχαν κάποιες ποσότητες ελαιόκαρπου να μην μπορούν να βγάλουν λάδι, λόγω αυτής της εξέλιξης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το ότι κάποια ελαιοτριβεία δεν άνοιξαν ακόμα, ενώ όσα άνοιξαν, δέχονται πολύ μικρές ποσότητες, ελπίζοντας αργότερα να βελτιωθούν τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν έχουμε βροχές το επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι δεν θα βοηθήσουν, καθώς ο ελαιόκαρπος έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά και δεν μπορεί ν’ αποδώσει σε λάδι.

Σημειώνεται ότι προ ημερών η «Ροδιακή» είχε επισημάνει το πρόβλημα και πάλι με αφορμή την εικόνα που παρουσιάζει το Φράγμα της Απολακκιάς, από το οποίο αρδεύονται τα χωράφια της γύρω περιοχής.

Αξίζει να τονιστεί, ότι λιγότερα από 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έχουν απομείνει σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσα στη λίμνη του φράγματος, εξέλιξη η οποία προκαλεί εύλογη ανησυχία στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) αλλά και στους αγρότες που ποτίζουν με το νερό αυτό τις καλλιέργειές τους.

Η στάθμη στη λίμνη έχει περιέλθει σε αυτό το επίπεδο κυρίως λόγω της ανομβρίας και λιγότερο λόγω των διαρροών από βλάβες στο δίκτυο άρδευσης. Μία επίσκεψη στην περιοχή αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος την έκταση του προβλήματος, καθώς στην ουσία το ύψος στη στάθμη της λίμνης που χωρά περίπου 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έχει φτάσει λίγο πιο κάτω από τη μέση.

Μάλιστα το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στον πυθμένα της λίμνης και βυθίζεται σχεδόν όλο στο νερό, όταν αυτή είναι γεμάτη, εδώ και πολλούς μήνες είναι ολόκληρο ορατό.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς και στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί χαμηλή στάθμη νερού, όμως πάντα η ποσότητα αυξανόταν με τις βροχές του χειμώνα.

Δυστυχώς όμως πέρυσι δεν είχαμε ικανοποιητικές ποσότητες βροχής στην περιοχή και τα αποθέματα σιγά-σιγά εξαντλούνται.

Αυτό έχει σημάνει συναγερμό στην περιοχή και στους αγρότες, παρότι το φράγμα που έχει τη δυνατότητα να αρδεύσει περίπου 8.000 στρέμματα, στην ουσία αρδεύει λιγότερα από 1.000 στρέμματα καλλιεργειών στη γύρω περιοχή.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, όλοι τελούν εν αναμονή των ικανοποιητικών βροχοπτώσεων και αν ο ΤΟΕΒ της περιοχής διαπιστώσει ότι η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική, τότε θα ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος