Όλο το παρασκήνιο της εξαφάνισης των τριών παιδιών από τη Ρόδο

Όλο το παρασκήνιο της εξαφάνισης των τριών παιδιών από τη Ρόδο

Όλο το παρασκήνιο της εξαφάνισης των τριών παιδιών από τη Ρόδο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4327 ΦΟΡΕΣ

Εντοπίστηκαν στον καταυλισμό των Ρομά

Στον καταυλισμό των Ρομά, στο Καρακόνερο, μαζί με τη μητέρα τους εντοπίστηκαν προχθές το απόγευμα να είναι καλά στην υγεία τους, τα τρία αδέλφια που είχαν εξαφανιστεί από τον χώρο παιδικής προστασίας στη Ρόδο.

Τα παιδιά, μεταφέρθηκαν στον χώρο όπου βρίσκονταν και πριν την εξαφάνισή τους, ενώ η 31χρονη μητέρα συνελήφθη καθώς σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα του κ. Ανακριτή Ρόδου για ληστεία σε βάρος ιδιοκτήτη καταστήματος τουριστικών ειδών, αλλά και για κλοπές στο νησί μας.

Πιο αναλυτικά, τα τρία ανήλικα παιδιά, η Τσαμπίκα 13 ετών, ο Τσαμπίκος 9 ετών, και η Σταυρούλα 7 ετών είχαν εξαφανιστεί μεσημβρινές ώρες της 13ης Νοεμβρίου 2023 από τον χώρο παιδικής προστασίας στη Ρόδο όπου φιλοξενούνταν με εισαγγελική διάταξη.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που είχε γίνει, εκτός από τα παιδιά έλειπαν και τα προσωπικά τους αντικείμενα, γεγονός που οδήγησε τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές να πιθανολογήσουν ότι είχαν φύγει μαζί με συγγενικό τους πρόσωπο.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, καθώς και το «Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο και εξέδωσε ανακοίνωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη συλλογή πληροφοριών που θα τους οδηγούσαν στον εντοπισμό των τριών αδελφών.

Πράγματι από τις πρώτες κιόλας ώρες υπήρξαν πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαίωναν ότι τα ανήλικα παιδιά βρίσκονταν ακόμη στη Ρόδο. Αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου κατάφεραν να εντοπίσουν προχθές (Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023) την 31χρονη μητέρα μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά, στον καταυλισμό στο Καρακόνερο.

Καθώς σε βάρος της 31χρονης εκκρεμούσε ένταλμα από τον κ. Ανακριτή Ρόδου για ληστεία και κλοπές που φέρεται να έχει διαπράξει μαζί με άλλους τρεις ομόφυλούς της, συνελήφθη ενώ τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον χώρο παιδικής προστασίας στη Ρόδο, όπου φιλοξενούνταν και πριν την εξαφάνισή τους.

Για τον εντοπισμό των παιδιών, το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξέδωσε προχθές ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Η περιπέτεια των ανήλικων αδελφών, της Τσαμπίκας Δ., 13 ετών, του Τσαμπίκου Σ. 9 ετών, και της Σταυρούλας Σ. 7 ετών, έληξε σήμερα. (σ.σ. 26.11.2023).

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε από δημοσιεύματα και επιβεβαίωσε από τις αρχές, ότι τα ανήλικα αδέρφια είναι καλά στην υγεία τους και επέστρεψαν στον χώρο παιδικής προστασίας στη Ρόδο, απ’ όπου είχαν εξαφανιστεί.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε., των Αρχών, των φορέων και των απλών πολιτών έχει κατορθώσει να κινητοποιήσει όλη την ελληνική κοινωνία και να βρει πολλά παιδιά τα οποία αναζητούνται. Καταλυτικό ρόλο παίζει συνήθως η δημοσιοποίηση μιας εξαφάνισης από τα Μ.Μ.Ε. και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συμμετοχή όλων τους, βοηθά να βρεθούν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, διότι η εξαφάνιση ενός παιδιού, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής και θρησκείας είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός, για όποιον λόγο κι αν γίνεται.

Στον ανακριτή
Αύριο το πρωί, θα προσαχθεί ενώπιον του ανακριτή Ρόδου για ν’ απολογηθεί η 31χρονη Ρομά (σ.σ. η μητέρα) για τη ληστεία και τις διακεκριμένες κλοπές που κατηγορείται ότι διέπραξε μαζί με τρεις ομόφυλούς της στη Ρόδο το χρονικό διάστημα από τις 22 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Η 31χρονη που συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου προχθές (Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023) το απόγευμα στον καταυλισμό στο Καρακόνερο, βρέθηκε χθες ενώπιον του ανακριτή όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να μπορέσει να προετοιμάσει τις εξηγήσεις που θα δώσει για τα όσα της καταλογίζονται, ενώ μέχρι τότε η κράτησή της συνεχίζεται.

Στην υπόθεση αυτή, εκτός από την 31χρονη κατηγορούνται ένας 23χρονος, μία 32χρονη οι οποίοι έχουν κριθεί και οι τρεις προσωρινά κρατούμενοι μετά τις απολογίες τους, καθώς επίσης κι ένας ακόμη 23χρονος Ρομά.

Οι τέσσερις δράστες, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί κατηγορούνται ότι κατά τη διάρκεια της «δράσης» τους, αφαίρεσαν χρήματα, αντικείμενα και τιμαλφή αξίας άνω των 87.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Αύγουστος και Σεπτέμβριος 2023, οι τέσσερις εμπλεκόμενοι ενεργώντας, είτε όλοι μαζί ως συμμορία, είτε κατά περίπτωση με διαφορετική σύνθεση, κατηγορούνται για μία ληστεία και πέντε κλοπές.

Από την αποδόμηση της εγκληματικής τους δραστικότητας και τη συνδυαστική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων εξιχνιάστηκαν οι εξής περιπτώσεις:

• Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι μετέβησαν σε κιόσκι στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου κι εκεί αφού ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη καταστήματος με τουριστικά είδη, με χρήση βίας αφαίρεσαν από την κατοχή του ένα πορτοφόλι που περιείχε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και ένα τενεκέ με λάδι.

• Στις 22 Αυγούστου 2023, οι ίδιοι φέρονται να μετέβησαν στον χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ επί της Ρόδου – Λίνδου όπου και διέρρηξαν ένα σταθμευμένο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο και αφαίρεσαν απ’ αυτό, ένα τρυπάνι, ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και πέντε κινητά τηλέφωνα, συνολικής αξίας 3.200 ευρώ.

• Το χρονικό διάστημα από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, οι Ρομά μετέβησαν περισσότερες από μία φορά σε αποθήκη στην περιοχή Ασγούρου και αφαίρεσαν από εκεί επαγγελματικό εξοπλισμό αξίας 72.500 ευρώ!

• Αλλά και στις 27 Αυγούστου 2023 μετέβησαν και πάλι στην περιοχή Ασγούρου της Ρόδου, όπου εντόπισαν μονοκατοικία και αφού μπήκαν μέσα από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα, αφαίρεσαν ένα τσαντάκι που περιείχε 3.700 ευρώ κι έναν χρυσό σταυρό.

• Στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 οι δράστες μετέβησαν στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων κι εκεί κατάφεραν, με τη μέθοδο της απασχόλησης, ν’ αφαιρέσουν από 65χρονη γυναίκα που επισκέφτηκαν στην κατοικία της, το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ.

• Τέλος στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, οι Ρομά αφαίρεσαν ένα αυτοκίνητο από συνεργείο επισκευών.

Για τις περιπτώσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία των εμπλεκομένων και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διάπραξη ληστείας και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω, ενώ οι τέσσερις Ρομά δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου.

Στη συνέχεια, από τον ανακριτή Ρόδου εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τους εμπλεκόμενους. Έτσι στις 25 Οκτωβρίου 2023 εντοπίστηκε η 32χρονη και συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, παραπέμφθηκε στην ανάκριση όπου παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε τα όσα της καταλογίζονται, τονίζοντας πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση και πως ούτε υπάρχουν στοιχεία τέτοια που να την ενοχοποιούν, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη.

Η 32χρονη είχε προσθέσει – σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ο πρώτος 23χρονος είναι σύζυγός της και πως μαζί έβγαιναν μερικές φορές για τη συλλογή παλαιών αντικειμένων, όπως το ίδιο είχε κάνει με τον άλλο 23χρονο συγκατηγορούμενό της ο οποίος είναι ξάδελφος του συζύγου της. Η 32χρονη είχε πει απολογούμενη ότι ουδέποτε είχε παρατηρήσει κάτι το παράνομο στις περιφορές τους αυτές.

Στις 13 Νοεμβρίου 2023, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου εντόπισαν και συνέλαβαν και τον πρώτο 23χρονο, σε βάρος του οποίου επίσης εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για αυτή την υπόθεση αλλά και γι’ μία δεύτερη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος ομόφυλής του.

Στις 16 Νοεμβρίου 2023, απολογούμενος και για τις δύο υποθέσεις, ο 23χρονος Ρομά αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως αυτές του αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας δήλωσε πως ουδεμία σχέση έχει με αυτήν. Σε ό,τι αφορά τις κλοπές, αποδέχτηκε μόνο τις τρεις από τις πέντε που του καταλογίζονται ενώ ο ίδιος αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή του στη ληστεία.

Με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και ανακριτή ο 23χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση με τη ληστεία και τις κλοπές, ενώ για τη δεύτερη υπόθεση για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ομόφυλής του τού επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο