Αντώνης Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Αντώνης Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Αντώνης Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 774 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Αντώνης Ν. Βενέτης

Ένας σχετικά άγνωστος Ηπειρώτης αγωνιστής της ένδοξης γενιάς του 1821.
Ένας Ινδός πρίγκιπας επισκέπτεται την Αθήνα.
Ο διακεκριμένος λόγιος Δ. Βικέλας και πρώτος πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. τιμάται από το πανεπιστήμιο της Σκωτίας.


Ένας υπεραιωνόβιος ιερέας, βετεράνος της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Ο νεώτερος εκδότης εφημερίδας, ο πατέρας του οποίου φέρεται να κατήγετο από την Άνδρο, διαπρέπει στη Νέα Υόρκη.
Ο «κλεινός» Γερμανός αρχαιολόγος Ερνέστος Κούρτιος ένθερμος φιλέλλην και ελληνιστής.


Και τέλος, η Διαμαντίνα Μπώεν, το γένος Ρώμα από τη Ζάκυνθο, σύζυγος υψηλόβαθμου Άγγλου υπαλλήλου, υπηρετήσαντος στην Άπω Ανατολή, παρελαύνουν στις δημοσιευόμενες «ειδήσεις», που αναφέρονται όλες στο έτος 1893.

Οι ειδήσεις
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 23-11-1893 – Την παρελθούσαν Κυριακήν, εν τη αιθούση της Εταιρίας ο «Ελληνισμός»... ο... ανθυπολοχαγός του πεζικού κ. Σκληρός, ανέγνων την βιογραφίαν του ενδόξου πράγματι ηπειρώτου Στρατηγού Γιαννηκώστα. [...] κατά την επανάστασιν του 1821 μετέσχε εις μάχας εις άς πράγματι ανεδείχθη λεοντόκαρδος... Ενδιέτριψεν το πλειότερον εις την επανάστασιν του 1854 εν Ηπείρω, διότι εκεί ο ημέτερος ήρως πράγματι ηνδραγάθησεν προσενεγκών ολοκαύτωμα εις τον βωμόν της πατρίδος και τους δύο πρεσβυτέρους υιούς του, ους πάντοτε παρέτασεν πρώτους. [...]


ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 25-11-1893 – ΙΝΔΟΣ ΠΡΙΓΚΙΨ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ. Αφίκετο χθες διά του αυστριακού εκ Τεργέστης ο Ινδός πρίγκιψ Ναβάδ του Ραμπούρ και κατέλυσεν εις το ξενοδοχείον της Αγγλίας. Η ακολουθία του αποτελείται εκ τεσσάρων Ινδών και δύο Άγγλων.


ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 26-11-1893 – Εξαιρετικής τιμής ηξιώθη εν Σκωτία ο ημέτερος λόγιος κ. Δ. Βικέλας αναγνωρισθείς επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κατά την εγκατάστασιν του νέου αυτού πρυτάνεως λόρδου Μπιουτ. Μετά του κ. Βικέλα ανεγνωρίσθησαν διδάκτορες και άλλοι έξοχοι άνδρες της Αγγλίας, εν οις ο Γλάδστων και ο Σώλβαρυ. Σημειωτέον ότι ο κ. Βικέλας είναι ο πρώτος Έλλην διδάκτωρ του ρηθέντος Πανεπιστημίου, όπερ, ως γνωστόν είναι εκ των αρχαιοτάτων, ιδρυθέν το 1410.


ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 15-11-1893 – Ο κ. Λ.Κ. Εμπειρίκος ανεχώρησεν εις Βραΐλαν, αφού επ’ αρκετόν παρέμεινε εν Ελλάδι.


ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16-11-1893 – Εν Δαδίω της Λοκρίδος απεβίωσεν εσχάτως εν των λειψάνων της Εθνικής ημών Παλιγγενεσίας, ο αιδεσιμώτατος Παπαναστάσιος, εν ηλικία 115 ετών, αξιωθείς να ίδη εγγόνους και δισεγγόνους. Ευτυχήσας να αγωνισθή εις τας πρώτας τάξεις του Ιερού αγώνα και ευτυχήσας να ίδη ελευθέραν πατρίδα, μετά την αποκατάστασιν των πραγμάτων και εν ωρίμω πλέον ηλικία ησπάσθη το Ιερατικόν σχήμα.


ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 17-11-1893 – The Sunny Hour. Το τελευταίον φύλλον (Νοεμβρίου αρ. 6) περιέχει την εικόνα του εν Νέα Υόρκη εφημερίου της ελληνικής παροικίας, πανοσιωτάτου αρχιμανδρίτου κ. Παΐσου Φερεντίνου. Ο κύριος Tello d’ Apery, ο μικρότατος την ηλικίαν συνάδελφος του «Νέου Κόσμου», επεσκέφθη μετά του πατρός, της μητρός και τινων φίλων του τον εν Νέα Υόρκη ευκτήριον οίκον της ελληνικής εκκλησίας κατά την ώραν της θείας λειτουργίας, πάντες έμειναν πολύ ευχαριστημένοι, και ο νεαρός Tellos ανέγραψεν εν τω περιοδικώ τας εντυπώσεις του, συνοδεύσας αυτάς και με την εικόνα του ιερολογιωτάτου και βιογραφικάς σημειώσεις.


ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 18-11-1893 – Προ ημερών ετελεύτησεν εν Βιέννη 50 τούτης ο εξ Ελλήνων έλκων το γένος Μενέγας, στρατιωτικός. Ο Μενέγας ήλθεν πλέον η άπαξ και εις την Ελλάδα, ίνα εξετάση εκ του σύνεγγυς την στρατιωτικήν της χώρας σύνταξιν.


ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 19-11-1893 – Ο κλεινός καθηγητής Ερνέστος Κούρτιος, καίτοι δεινώς πάσχων, τους οφθαλμούς και προβεβηκώς την ηλικίαν, εργάζεται πάντοτε ακαμάτως ως πριν. Εσχάτως εν τη Ακαδημία των Επιστημών εποιήσατο σοφήν και διδακτικήν διάλεξιν περι του αποστόλου Παύλου εν Αθήναις.

Ούτος υπήρξεν ο πρώτος σημίτης, όστις ανήκων εις την εκλεκτήν του ανθρωπίνου γένους φυλήν, έμεινε πιστός εις τον ίδιον λαόν, εκόμισε δε εις Αθήνας εν τη ελληνική φωνή το πολυτιμώτατον των Ιουδαίων κτήμα, τουτέστιν την δραστηριότητα του θρησκευτικού βίου και την καθαράν και αγνήν του Θεού θεωρίαν.

Ο μη αποδεχόμενος την ιστορικήν αξίαν των υπό του Παύλου εν Αθήναις λεχθέντων, καταστρέφει, κατά τον Κούρτιον, εν των σπουδαιοτάτων φύλλων της Ιστορίας της ανθρωπότητος.


ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 23-11-1893 – Διαμαντίνα Μπώεν. Την 5/17 του μηνός τούτου απέθανεν εν Λονδίνω... η λαίδη Διαμαντίνα Μπώεν, θυγάτηρ του αειμνήστου κόμητος Κανδιάνου Ρώμα, του διατελέσαντος προέδρου της Ιονίου Γερουσίας από 1850 μέχρι 1856, ...Το 1854 η Διαμαντίνα υπανδρεύθη τον γενικόν γραμματέα της Αγγλικής Αρμοστείας, τον πεπαιδευμένον Άγγλον ευπατρίδη σερ Γεώργιον Μπώεν. Ο Μπώεν είναι έξοχος ελληνιστής και ειλικρινής φιλέλλην. Διέτρεξε δε επιφανές στάδιον ως ανώτατος αντιπρόσωπος του αγγλικού στέμματος εις διαφόρους υψηλάς αποικιακάς θέσεις...

Πιστόν και δεξιώτατον σύντροφον εις όλον αυτού το διαπρεπές στάδιον είχεν ο Μπώεν την ωραίαν, χαρίεσσαν, αγαθήν και νοήμονα σύζυγόν του Διαμαντίναν, ήτις ετίμησε το ελληνικόν όνομα, διότι εσεμνύνετο διά την ελληνικήν καταγωγήν της. Εις την Αγγλίαν, εις την Αυστραλίαν, εις την Νέαν Ζηλανδίαν, εις τας Ινδίας, υπήρξεν αγαθή και ισχυρά προστάτις των Ελλήνων, οίτινες δεν είναι σπάνιοι εις τα μέρη εκείνα, και μεθ’ ών συνομιλεί πάντοτε την πάτριον γλώσσαν μετά βαθείας συγκινήσεως. [...]

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους