Φίλιππος Ζάχαρης: Κλιματική αλλαγή- πενταπλασιασμός των θανάτων από υπερθέρμανση το 2050

Φίλιππος Ζάχαρης: Κλιματική αλλαγή- πενταπλασιασμός των θανάτων από υπερθέρμανση το 2050

Φίλιππος Ζάχαρης: Κλιματική αλλαγή- πενταπλασιασμός των θανάτων από υπερθέρμανση το 2050

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1003 ΦΟΡΕΣ

Τα νέα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι καλά. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς τουλάχιστον εδώ και περίπου 40 χρόνια σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς των βιομηχανικών αποβλήτων αλλά και τη συστηματική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από ανθρώπινο χέρι, παρά τους ενίοτε αυστηρούς κανόνες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι συστάσεις από πολλές χώρες – μολυντές του πλανήτη δεν λαμβάνονται υπόψιν στο παραμικρό, με αποτέλεσμα την αλματώδη αλλαγή του κλίματος που οδηγεί σε τεράστιες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η διαταραχή στο φυτικό και ζωικό βασίλειο και κατ’ επέκταση στην ατμόσφαιρα όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν σε επίπεδα – ρεκόρ σε σχέση με τις παλαιότερες εποχές.

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μία φράση που ακούγεται από τα στόματα όλων των ανθρώπων γιατί πλέον οι αλλαγές είναι τόσο εμφανείς, που κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει.

Οι δε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή είναι ήδη πολύ πολύ μεγάλες.

Αυτό επιβεβαιώνουν σχετικές έρευνες που δεν προειδοποιούν πια απλά, αλλά κάνουν τον εκάστοτε θλιβερό απολογισμό.

Η κλιματική αλλαγή λοιπόν αναμένεται να αποτελέσει ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σχεδόν πέντε φορές περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από ακραία ζέστη το 2050 απ' ό,τι σήμερα, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο υποσιτισμός και η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών θα αυξηθούν επίσης σημαντικά. Η ανθρώπινη υγεία βρίσκεται «σε σοβαρό κίνδυνο», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση "The Lancet Countdown" για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, οι άνθρωποι παγκοσμίως εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες απειλητικές για τη ζωή τους για 86 ημέρες κατά μέσο όρο πέρυσι.

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών που πέθαναν από τη ζέστη ήταν κατά 85% υψηλότερος την περίοδο 2013-2022 σε σύγκριση με τα έτη 1991-2000.
Αυτή η δραματική κατάσταση μπορεί να είναι "απλώς ένα πρώιμο σύμπτωμα ενός πολύ επικίνδυνου μέλλοντος", δήλωσε η επιστήμονας Marina Romanello.

Εάν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά δύο βαθμούς σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένεται να αυξηθεί κατά 370% έως το 2050, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Προκειμένου να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή με καταστροφικές συνέπειες, η παγκόσμια κοινότητα συμφώνησε το 2015 στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από δύο βαθμούς, αλλά κατά προτίμηση σε 1,5 βαθμό σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Ωστόσο, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, η γη οδεύει σήμερα προς μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς.

Οι συνέπειες είναι η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες - με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με το Lancet Countdown, περίπου 520 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Τα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες, όπως η ελονοσία ή ο δάγκειος πυρετός, εξαπλώνονται όλο και περισσότερο καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά δύο βαθμούς, η εξάπλωση του δάγκειου πυρετού θα αυξηθεί κατά 36%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι ακόμη προετοιμασμένα γι’ αυτές τις προκλήσεις.

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP28, η οποία αρχίζει στο τέλος του μήνα στο Ντουμπάι, θα καθιερωθεί επομένως για πρώτη φορά μια ημέρα υγείας, η οποία θα εστιάζει στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Μπορεί λοιπόν να φαίνεται δύσκολο και ακατόρθωτο ν’ αναστραφεί η κατάσταση, όμως οι προσπάθειες δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να σταματήσουν. Ακόμη και αν το στοίχημα για τη διάσωση του περιβάλλοντος έχει χαθεί, δεν επιτρέπεται κανενός είδους υπαναχώρηση.

Γιατί ναι μεν ο δρόμος που οδηγεί στην ολική καταστροφή μπορεί να είναι κοντά, όμως όσο ζει ο άνθρωπος πέρα από το να καταστρέφει, μπορεί και να διασώζει. Γιατί από τη φύση του είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς