Αλ. Κολιάδης: «Πυροτεχνήματα» τα όσα ισχυρίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος για την ένσταση

Αλ. Κολιάδης: «Πυροτεχνήματα» τα όσα ισχυρίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος για την ένσταση

Αλ. Κολιάδης: «Πυροτεχνήματα» τα όσα ισχυρίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος για την ένσταση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2086 ΦΟΡΕΣ

«Πυροτεχνήματα» χαρακτήρισε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, τα όσα ανέφερε ο δικηγόρος της παράταξης του νυν δημάρχου κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη, Ανδρέας Λοβέρδος, την ημέρα της αναβολής της εκδίκασης των ενστάσεων και αντενστάσεων από τη Ρόδο, διαβεβαιώνοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου θα βρίσκονται στο Δημαρχείο ενώ σύμφωνα με το μέλος και νομικό σύμβουλο της παράταξής του, κ. Κώστα Χαλκιά, η απόφαση που θα εκδοθεί δεν αναμένεται να τελεσιδικήσει σύντομα.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κολιάδης, πλαισιωμένος από τους δικηγόρους της παράταξής του, κ.κ. Κώστα Χαλκιά και Γιώργο Μαυρομάτη, καταρχάς είπε ότι, προσωπικά, θα ήθελε η ένσταση να είχε εκδικαστεί προχθές και να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Στη συνέχεια, οι δικηγόροι εξήγησαν την υπόθεση από νομικής πλευράς, με τον κ. Χαλκιά αρχικά να παραθέτει τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή: καταρχάς δεν γνωρίζουμε αν θα εξακολουθήσει η αποχή των δικηγόρων και σε ποιο πλαίσιο.

Ωστόσο, σημασία έχουν αυτά που έθεσε, στη συνέχεια, ως προς το διαδικαστικό:

Η εκδίκαση θεωρητικά έχει προσδιοριστεί για τις 14 Δεκεμβρίου. Αν συζητηθεί η υπόθεση τότε, οι φάκελοι θα κλείσουν στις 20 Δεκεμβρίου και από εκεί και έπειτα αναμένεται η έκδοση απόφασης.

Αναφορικά με αυτό που απασχολεί όλους, δηλαδή πόσο γρήγορος θα είναι ο χρόνος της απόφασης, είπε ότι αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορούν να προσδιορίσουν-είπε, πάντως, ότι προσωπικά θα επιθυμούσε μία ταχεία έκδοση απόφασης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση-συνέχισε ο κ. Χαλκιάς-πολύ πιθανόν είναι να έχουν στο μεταξύ γίνει και η ορκωμοσία τους αλλά και η ανάληψη καθηκόντων.

Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, η απόφαση που θα εκδοθεί δεν είναι τελεσίδικη και για να γίνει θα πρέπει να παρέλθει χρονικό διάστημα πέντε ημερών από τη δημοσίευσή της, που θα πρέπει να μείνει δημοσιευμένη γι’ αυτές τις ημέρες, κι άλλων πέντε ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί ν’ ασκηθεί κάποιο ένδικο μέσο κατά της απόφασης.

Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου που ανακήρυξε νικήτρια των εκλογών την παράταξη του κ. Κολιάδη.

Εάν δε, ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της απόφασης, ανάλογα με το είδος τους, μπορεί να μην αποκτήσει τελεσίδικη μορφή μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί των ενδίκων μέσων. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Χαλκιάς, γνωρίζει ότι έχει γίνει αναφορά στο ότι το ένδικο μέσο της αίτησης αναθεώρησης δεν αναστέλλει την ισχύ της απόφασης.

Αυτό ισχύει, όπως είπε, και δεν είναι και το μόνο που προβλέπεται να ασκηθεί κατά της απόφασης αυτής καθώς υπάρχει και η αίτηση διόρθωσης ή ερμηνείας.

Υπάρχει και η ανακοπή και τριτανακοπή και δοθέντων των ζητημάτων που τίθενται, με τον τρόπο που ασκήθηκαν τα δικόγραφα, είναι πολύ πιθανόν αυτή η απόφαση, πράγματι, να μην τελεσιδικήσει σύντομα-αν και θα ήθελαν αυτό και όπως είπε, θεωρεί ότι γνωρίζει το αποτέλεσμά της.

Πιο πολιτικά μίλησε, στη συνέχεια, ο έτερος δικηγόρος της παράταξης, κ. Μαυρομάτης, ο οποίος στην ουσία απάντησε στις καταγγελίες του κ. Λοβέρδου, δεχόμενος και ερωτήσεις.

Είπε καταρχάς ότι, σε ανάλογη θέση με αυτήν της νυν δημοτικής αρχής βρέθηκαν πολλές παρατάξεις, τόσο σε δήμους όσο και σε περιφέρειας ανά τη χώρα και σε όλη την Ελλάδα, εξ όσων γνωρίζει, και πως ανάλογα αποτελέσματα έγιναν σεβαστά και αναγνωρίστηκαν από τους ηττηθέντες, που σε άλλες περιπτώσεις ήταν οι πρώην δημοτικοί ή περιφερειακοί άρχοντες ή κάποιοι υποψήφιοι. Υπήρχαν και διαφορές μεγαλύτερες που ανετράπησαν.

«Δεν είναι επιχείρημα ότι είχε μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο», είπε ο κ. Μαυρομάτης απαντώντας σε δήλωση του κ. Λοβέρδου και συνέχισε: «Καλώς ή κακώς επελέγη αυτό το ποσοστό που αν κατόρθωνε κάποιος να το πετύχει θα κέρδιζε και τον πρώτο γύρο.

Εν προκειμένω, με αρκετή διαφορά, που δεν είναι μόνο σε ψήφους, είναι και σε ποσοστό, είναι το 0,19% των εγκύρων ψηφοδελτίων, δεν επετεύχθη.

Το να επιχειρούμε να αλλοιώσουμε τώρα το αποτέλεσμα, προσβάλλοντας συνολικά το 1,20 των ψηφοδελτίων, η πλευρά Καμπουράκη, προσβάλλοντας τα άκυρα ζητώντας να γίνουν έγκυρα του δικού της συνδυασμού και προσβάλλοντας τα έγκυρα όλων των άλλων, ζητώντας να γίνουν άκυρα…πέρα του ότι προσβάλλει τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τις επιτροπές, τους εκλογικούς αντιπροσώπους, συμπεριλαμβάνοντας και τους δικούς τους»-στο σημείο αυτό είπε, μάλιστα, ότι σε όλα τα τμήματα υπήρχαν αντιπρόσωποι όλων των κομμάτων, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να υποβάλουν ενστάσεις και από τα πρακτικά, όσα έλεγξε, δεν έχει υποβληθεί καμία ένσταση.

Από την πλευρά τους, αμυνόμενοι όπως είπε, αφού δεν είχαν κανένα λόγο να κάνουν την αντένσταση, ζητάνε περίπου 1%.

«Δηλαδή, πάμε στο 2,2% έγκυρων και ορισμένων άκυρων ψηφοδελτίων του ροδιακού λαού και ζητάμε ν’ αλλάξει η ψήφος του», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό το αφήνω στην κρίση όλων κατά πόσο είναι θεμιτό, ηθικό και νόμιμο».

Και ο ίδιος, έχοντας δει και από την πλευρά τους τα ψηφοδέλτια, δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή διότι ό,τι πλημμέλεια αν θεωρηθεί ότι υπάρχει στα ψηφοδέλτια που προσβάλλει μία παράταξη, αντίστοιχα υπάρχουν και για την άλλη-και μάλιστα σε ό,τι αφορά τα άκυρα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που έχουν προσβληθεί από τη δική τους πλευρά-στα έγκυρα υπάρχει μία ισορροπία.

Η δική του εκτίμηση είναι ότι, ακόμα και αν δεν είχε γίνει η αντένσταση, δεν θ’ άλλαζε το αποτέλεσμα καθώς πολύ λίγα ψηφοδέλτια θα μπορούσαν να αλλάξουν ωστόσο όφειλαν να το πράξουν.

Σχετικά με το ότι κωλυσιεργούν, πράγμα που ανέφερε ο κ. Πάσχος, απάντησε ότι η αποχή αφορά το σύνολο του δικηγορικού κόσμου. Λήφθηκε ομόφωνα η απόφαση και στο πλαίσιο των εξαιρέσεων δεν συμπεριελήφθησαν οι εκλογικές διαφορές. «Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνουμε; Να παρανομήσουμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι δεν γνωρίζουν αν θα συνεχιστεί η αποχή μέχρι τις 14 του μηνός και αν είναι εφικτό να πάρουν άδεια, ασφαλώς και θα την πάρουν διότι «πρώτοι εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσει αυτή η εκκρεμότητα, η οποία έχει επισκιάσει το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου που είναι και το αποτέλεσμα των εκλογών, ότι ο κ. Κολιάδης έχει εκλεγεί με το 58%».

Απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο
Σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Λοβέρδου, ότι ακολουθήθηκαν πρακτικές που δεν συνάδουν με την εκλογική διαδικασία και αφήνοντας αιχμές για παραποίηση του αποτελέσματος, όπως και ότι εκλογικοί αντιπρόσωποι πήραν στα σπίτια τους σάκους και τους επέστρεψαν μετά από λίγες ημέρες αλλά και σχετικά με την αναφορά που έκανε η παράταξή τους, είπε αρχικά ο κ. Μαυρομάτης:

«Αν έχει κάποιες καταγγελίες κατά κάποιων συγκεκριμένων συναδέλφων ότι πήραν τους σάκους στο σπίτι τους, εδώ είναι τα Δικαστήρια τα ποινικά, δίπλα είναι, μπορεί να πάει να προσφύγει να ζητήσει να καταλογιστούν ευθύνες...».

Όπως είπε δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο και δεν θεωρεί ότι μπορεί να αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα αν κάποιοι πήραν σάκους στο σπίτι τους.

Επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Λοβέρδος γνωρίζει ότι «πέραν του ότι προσβάλλει τους συναδέλφους του, τους δικαστικούς αντιπροσώπους, που υποτίθεται ότι πήραν τους σάκους στο σπίτι τους, ότι πριν πάρουν τους σάκους, έστειλαν κάποια αποτελέσματα τα οποία έχουν ελεγχθεί από μία Εφορευτική Επιτροπή και από εκλογικούς αντιπροσώπους όλων των παρατάξεων, και κυρίως της παράταξης του κ. Καμπουράκη, η οποία ο ίδιος διαπίστωσε ότι ήταν πολύ οργανωμένη, πολύ περισσότερο από του κ. Κολιάδη, και είχε παντού εκλογικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι ήταν άριστα εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν το αντικείμενο.

«Αν υπήρξε οποιαδήποτε πλημμέλεια θα την είχαν καταγγείλει πρώτα εκείνοι. Δεν θα ερχόταν τώρα, δύο μήνες μετά, ο κ. καθηγητής ν’ αναφέρει κάτι τέτοιο», είπε.

Για τη φύλαξη των σάκων
Αναφορικά με τη δική τους ενέργεια, ο κ. Μαυρομάτης είπε αρχικά ότι έχει παραποιηθεί, ξεκινώντας από την προσπάθεια που έγινε να μεταφερθούν οι σάκοι προς φύλαξη στην Αστυνομία.

Ο δικηγόρος τόνισε ότι αυτό είναι πραγματικό γεγονός, έχει εκδοθεί έγγραφο από το Πρωτοδικείο και ζητήθηκε η μεταφορά, το εντόπισε ο κ. Χαλκιάς και, μετά την παρέμβασή τους, δεν έγινε.

Είπε, μάλιστα, ότι εξ όσων γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια που έχει συμμετάσχει ως δικαστικός αντιπρόσωπος αλλά και ως εκπρόσωπος κόμματος σε πολλές εκλογές, ουδέποτε έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

«Ζητήθηκε τώρα και δεν υλοποιήθηκε», είπε αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι περισσότερο.

«Ασφαλώς όλοι εμπιστευόμαστε την Αστυνομία αλλά εμπιστευόμαστε περισσότερο τα Δικαστήρια και το Πρωτοδικείο, θεωρούμε ότι είναι ο φυσικός χώρος φύλαξης των ψηφοδελτίων και πάντα εκεί παρέμεναν...», τόνισε.

Θέλησε, ακόμη, να ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο για απόπειρα αλλά για μία κοινή καταγγελία του κ. Χαλκιά και του ιδίου.

Όπως έκανε γνωστό, κάποιο πολύ αξιόπιστο πρόσωπο, επικοινώνησε με τον κ. Χαλκιά και του μετέφερε μία πληροφορία ότι ίσως γίνει μία προσπάθεια διάρρηξης του Πρωτοδικείου με σκοπό να αφαιρεθούν ψηφοδέλτια από σάκους ή σάκοι (σ.σ. αυτό ήταν ασαφές, όπως είπε).

Ο κ. Χαλκιάς του το μετέφερε, δίχως να του αποκαλύψει ποιος ήταν και ήταν και οι δύο προβληματισμένοι ενώ ο κ. Χαλκιάς ενημέρωσε και την πρόεδρο Πρωτοδικών. Μετά από δύο ώρες, το ίδιο πρόσωπο κάλεσε στο τηλέφωνο κι εκείνον.

Τότε, πήγαν και οι δύο στην κα εισαγγελέα, της το μετέφεραν προσωπικά, είπαν ότι δεν μπορούν να αποκαλύψουν το πρόσωπο και το έθεσαν εις γνώσιν της για να το αξιολογήσει.

Μετά από μία ώρα, η κα Εισαγγελέας ζήτησε να δοθεί μία κατάθεση για το συμβάν και με το δεδομένο ότι ο κ. Χαλκιάς ήταν υποψήφιος και άρτι εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος επελέγη να καταθέσει ο ίδιος.

Ο κ. Μαυρομάτης θέλησε να ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά ότι δεν έγινε απόπειρα ούτε κάτι άλλο, δεν κατονομάστηκε κανείς, ούτε υπήρξε μομφή απέναντι σε κανέναν, και πως ούτε δημοσιότητα ήθελαν.

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ο οποίος είπε, ότι ήθελαν οι σάκοι να παραμείνουν στο Δικαστικό Μέγαρο κι ένιωθαν ασφαλείς να είναι στον χώρο που έπρεπε να είναι καθώς ποτέ δεν έχει γίνει πανελλαδικά μετά από ένσταση να μεταφέρονται στο Α.Τ. και να φυλάσσονται από έναν αστυνομικό.

Και ο κ. Μαυρομάτης είπε ότι και πρακτικά δεν θα μπορούσε να γίνει η διαδικασία με τους σάκους στην Αστυνομία παρουσία τεσσάρων δικαστικών λειτουργών.

Ο κ. Κολιάδης χαρακτήρισε επίσης πρωτοφανές να έρχονται μετά από δύο μήνες κι ενώ οι ίδιοι είχαν κάνει την «καταγγελία» να τους λένε ότι οι σάκοι ήταν σε δύο σπίτια.

Για τη μομφή του κ. Λοβέρδου ότι άργησε η ενσωμάτωση των ψηφοδελτίων, ο κ. Μαυρομάτης είπε «ας πήγαινε ο ίδιος» και σημείωσε ότι υπήρχαν δύο κάλπες και εναλλάξ τα τμήματα σε δήμο και περιφέρεια. Ο κ. Χαλκιάς αναρωτήθηκε για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα, όταν δεν αποτελούν αντικείμενο της ένστασης.

«Πότε τα πληροφορήθηκαν; Γιατί στο Δικαστήριο έχει αχθεί προς συζήτηση μία ένσταση, στην οποία αναφέρονται άλλα πράγματα. Για ποιον λόγο την ίδια ημέρα που ανεβλήθη η υπόθεση βάζουμε στο τραπέζι τέτοια ζητήματα; Πότε τα ανακάλυψαν και τα θέτουν όλα;», ανέφερε με νόημα.

Ο κ. Κολιάδης αναρωτήθηκε, από την πλευρά του, γιατί δεν ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας αφού είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέει ο κ. Λοβέρδος. Και είπε σκωπτικά:

«Είναι 1η Δεκεμβρίου, είπαμε καλό μήνα, έρχονται γιορτινές μέρες…πυροτεχνήματα πετάμε, σάκοι κυκλοφορούν με τον Άη-Βασίλη και ήρθε ο κ. Λοβέρδος, την ημέρα της γιορτής του-δεν ξέρω νομίζουν ότι έρχονται σε ένα μικρό νησί, νομίζοντας και πιστεύοντας ότι είμαστε ιθαγενείς;

Κάποιοι πιστεύουν εκεί στην Αθήνα ότι εμείς εδώ είμαστε σε ένα χωριό χιλίων κατοίκων που δεν ξέρουμε τι μας γίνεται και περιμένουμε πώς και πώς να έρθει ο κ. Λοβέρδος εδώ ενώ γνωρίζει ότι υπάρχει αναβολή για να κάνει μία πολιτική δήλωση ή τουλάχιστον να κάνει μία δήλωση, η οποία πραγματικά μας προβληματίζει πάρα πολύ ως Ροδίτες και Ροδίτισσες;», για να συμπληρώσει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος:

«Προφανώς, τα πυροτεχνήματα για τις 15 Οκτωβρίου παρέμειναν στην αποθήκη και ήταν και πάρα πολλά τα πυροτεχνήματα, δυστυχώς, εκεί στην Άννης Μαρίας, που δεν κατάφεραν τη λάμψη την περιβόητη να τη δούμε γιατί ήταν άλλοι νικητές.

Και τώρα τα πυροτεχνήματα μείνανε και πρέπει κάπως να τα πετάξουμε και ήρθε ο κ. Λοβέρδος να πετάξει ένα πυροτέχνημα. Και ένα και δύο και τρία.

Το φοβερό ξέρετε τι είναι; Ότι ήρθε ο κ. Λοβέρδος εδώ για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να μιλήσει επικοινωνιακά…».

»…Αν οι σάκοι υπήρχαν τρεις ημέρες σε κάποιο σπίτι, να είστε σίγουροι ότι θα είχε καταγγελθεί και από εμάς και από αυτούς. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι περιέχουν αυτοί οι σάκοι.

Και εφόσον δεν έχει καταγγελθεί στον Εισαγγελέα, δεν καταγγέλθηκε στην ένσταση, δεν έχει αναφερθεί ποτέ και πουθενά, έρχεται ο κ. Λοβέρδος 30 Νοεμβρίου να μας πει ότι υπήρχαν και σάκοι και ότι κάποιος απ’ αυτούς ήταν και της παράταξης τον κ. Κολιάδη;

Θέλουμε ονόματα, θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των σάκων-γιατί αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο απ’ όλα-όπως κι αυτό που άκουσα το πολύ εντυπωσιακό, ότι ο κ. Καμπουράκης κέρδισε την πρώτη Κυριακή.

Μα βεβαίως και κέρδισε την πρώτη Κυριακή, δεν το αμφισβήτησε κανείς. Αλλά, δυστυχώς, γι’ αυτόν και την παράταξή του δεν έφθασε στο όριο το οποίο έπρεπε να φτάσει.

Και ο κ. Μπακογιάννης ήταν νικητής την πρώτη Κυριακή και ο κ. Στεφανής…αποδέχθηκαν όμως ένα δεύτερο αποτέλεσμα, μία λαϊκή ετυμηγορία που ήταν πολύ-πολύ ξεκάθαρη…».

Ο κ. Κολιάδης, ακόμη, εμφανίστηκε ενοχλημένος για την…ανησυχία αν θα ορκιστούν και είπε: «Βεβαίως και θα ορκιστούμε και βεβαίως θα γίνει (η ορκωμοσία) 22 του μήνα.

Και αυτό δεν θα το εμποδίσει ούτε ο κ. Λοβέρδος, ούτε κανένας επικοινωνιολόγος που ζει σ’ αυτή τη χώρα.

Και εμείς θα είμαστε 1η του μήνα εδώ για ν’ αρχίσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο μας διέταξε η λαϊκή ετυμηγορία και ο ροδιακός λαός. Δεν αρέσει σε κάποιους; Αποδεχτείτε το!

Και ξέρετε... η ανδρεία, η τιμή και το ήθος είναι να αποδεχόμαστε κάποια πράγματα στη ζωή μας», είπε και ανέφερε ότι όλα αυτά έχουν κουράσει πάρα πολύ τους Ροδίτες».

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί