Αντίθετοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1316 ΦΟΡΕΣ

Την αντίθεσή του στις Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ), που θα δημιουργηθούν με σχέδιο νόμου της κυβέρνησης εκφράζει το Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού και Επιστημονικού Προσωπικού της ΔΕΥΑ Ρόδου

. Με ανακοίνωσή του, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι το νερό έμμεσα μετατρέπεται σε  εμπόρευμα, καλώντας τα κόμματα, τους τοπικούς φορείς και τα κινήματα να πάρουν θέση στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα το Σωματείο αναφέρει τα εξής: «Μεθοδικά, συστηματικά και οργανωμένα οι κυβερνήσεις της δεκαετίας που πέρασε προετοίμασαν με σωστό τρόπο την ιδιωτικοποίηση του νερού στην επαρχία. Στην περιοχή μας μετά το Νόμο Καλλικράτη δημιουργούνται συγχωνεύσεις των Δδήμων σε ένα δήμο και μία ΔΕΥΑ σε όλο το νησί με τα γνωστά προβλήματα στη λειτουργία, τιμολόγηση, οργάνωση και εργασιακά.

Τον περασμένο Μάρτη καταγγέλλαμε τη δημιουργία της ΡΑΑΕΥ, Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων όπου θα εποπτεύει τις επιχειρήσεις με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών υδάτων και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Σήμερα η κυβέρνηση με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει σε νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης, τη συγχώνευση του έργου των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε νέα μεγαλύτερα εταιρικά

σχήματα, που θ’ αναλάβουν ευρύτερες περιοχές αρμοδιότητας, αρκετές φορές όλη την αντίστοιχη περιφέρεια π.χ.(περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που συμπεριλαμβάνονται τα νησιά της Δωδεκανήσου και Κυκλάδων) οι νέες Επιχειρήσεις θα ονομάζονται Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ), παίρνοντας τη θέση των ΔΕΥΑ.

Οι Μει.ΔΕΥΑ Θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ισχύει και με τις υφιστάμενες ΔΕΥΑ.

Θα εποπτεύονται από το Συμβούλιο Στρατηγικής και Εποπτείας, μέλη του οποίου θα είναι οι δήμοι στους οποίους παρέχουν υπηρεσίες. Επίσης, όργανο διοίκησής τους θα είναι μία 9μελή Εκτελεστική Επιτροπή και ένας Εκτελεστικός Διευθυντής, που θα επιλέγεται με κριτήρια αγοράς.

Με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού.

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε και για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην περιοχή μας, όπως και με τις παραλίες.

Και το βασικότερο, το νερό της άρδευσης, το οποίο θα επιφέρει και αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο καθώς η μετατροπή του νερού σε μπίζνα για να έχουν κέρδη οι εργολάβοι σε όλη την επικράτεια, κάπως έτσι απλά και έμμεσα μετατρέπεται το νερό σε εμπόρευμα.

Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή που ετοιμάζει η κυβέρνηση με πολλά ρίσκα για επιχειρήσεις που διαχειρίζονται ένα βασικό αγαθό, το νερό!

Να σταματήσουν τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχει ως τελικό στόχο την παράδοση και εκτέλεση έργων από τις μεγάλες (γνωστές) εταιρείες. Να σταματήσουν τη σταδιακή και στο τέλος ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες.

Τα κόμματα, οι τοπικοί φορείς, τα κινήματα να πάρουν θέση στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας