Τον Απρίλιο η δίκη δύο ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία

Τον Απρίλιο η δίκη δύο ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία

Τον Απρίλιο η δίκη δύο ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 922 ΦΟΡΕΣ

Στις αρχές Απριλίου 2024 θα εκδικαστούν τελικά από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, οι εφέσεις που έχουν ασκήσει ο 38χρονος πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 55χρονος μάγειρας πλοίου, που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση κατασκοπείας που είχε εξιχνιαστεί τον Δεκέμβριο του 2020, στο νησί μας.

Η δίκη στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις πρωτόδικες ποινές που έχουν επιβληθεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, επρόκειτο να γίνει χθες όμως, λόγω της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, αναβλήθηκε για την 1η Απριλίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο μουσουλμάνοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για τρία αδικήματα:
- Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
- Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
- Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Τον Δεκέμβριο του 2021 οι δύο άνδρες δικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, το οποίο μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου το πρωί και ολοκληρώθηκε δύο ημέρες αργότερα, έκρινε ομόφωνα αθώους τους δύο κατηγορούμενους για τις δύο πρώτες κατηγορίες και ένοχους μόνο για το αδίκημα της κατασκοπείας, αναγνωρίζοντάς τους ομόφωνα, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στον 38χρονο πρώην γραμματέα και φυλάκιση 4 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη στον 55χρονο μάγειρα.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα, ο μεν μάγειρας ν’ αφεθεί ελεύθερος αφού άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου, και ο 38χρονος πρώην γραμματέας, ο οποίος επίσης άσκησε έφεση, να οδηγηθεί στη φυλακή.

Λίγο καιρό αργότερα, ο πρώην γραμματέας, κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο, η οποία εξετάστηκε στις 6 Ιουνίου 2022 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του κάθε πρώτη και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 2.000 ευρώ.

Συνήγοροι υπεράσπισης για τον 38χρονο στο πρωτόδικο δικαστήριο παραστάθηκαν οι κ.κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Τσαγκαλίδης και Τίνα Χατζηκωνσταντίνου και για τον 55χρονο ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Διαβάστε ακόμη

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους