Μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των ξενοδοχείων ενός έως τριών αστέρων

Μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των ξενοδοχείων ενός έως τριών αστέρων

Μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των ξενοδοχείων ενός έως τριών αστέρων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1295 ΦΟΡΕΣ

Tρία στα τέσσερα ελληνικά ξενοδοχεία είναι χαμηλής κατηγορίας, από ένα έως τρία αστέρια, ενώ σε όρους διαθέσιμων δωματίων αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού δυναμικού της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία ενός, δύο και τριών αστέρων αντιπροσωπεύουν το 74% του συνόλου των ελληνικών ξενοδοχείων σε όρους μονάδων και το 47% σε όρους δωματίων, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).


Πρόκειται για περίπου 210.000 μικρά ξενοδοχεία. Με εξαίρεση όμως τις μονάδες τριών αστέρων, οι άλλες δύο χαμηλότερες κατηγορίες φυλλορροούν, καθώς είτε κλείνουν, είτε εξαγοράζονται και μετά αναβαθμίζονται, είτε σε κάποιες περιπτώσεις αναβαθμίζονται με ίδια κεφάλαια δεδομένης της δύσκολης πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό που έχουν λόγω του μεγέθους τους.


Καθίστανται έτσι είδος υπό εξαφάνιση, καθώς την περίοδο 2013-2023 τα ξενοδοχεία δύο αστέρων μειώθηκαν κατά 28% και τα ξενοδοχεία ενός αστεριού κατά 20%. Στην καλύτερη περίπτωση διαθέτουν έως 50 δωμάτια, όμως το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων 3 αστέρων είναι περίπου 35 δωμάτια, των ξενοδοχείων 2 αστέρων, 26 δωμάτια και των ξενοδοχείων με 1 αστέρι, 19 δωμάτια. Πρόκειται για μικρές μονάδες που φιλοξενούν όμως ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος των διεθνών αφίξεων και κυρίως Ελλήνων που τα επιλεγούν για τις διακοπές τους κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών τους.


Ωστόσο, ενώ κατά την προηγούμενη δεκαετία παρατηρήθηκε αξιόλογη αύξηση των ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων, τα ξενοδοχεία των δύο χαμηλότερων κατηγοριών μειώθηκαν σημαντικά. Γεωγραφικά η διασπορά τους είναι ίσως ενδεικτική:

Στο Νότιο Αιγαίο είναι συγκεντρωμένο το 22% των ξενοδοχείων 2 αστέρων και το 20% των ξενοδοχείων 3 αστέρων. Στην Κεντρική Μακεδονία είναι συγκεντρωμένο το 29% των ξενοδοχείων με 1 αστέρι. Με μικρό αριθμό δωματίων και χαμηλές τιμές, έχουν βεβαίως και χαμηλότερο κύκλο εργασιών από τους υψηλότερης κατηγορίας ανταγωνιστές τους.


Όμως, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ, το 2022 επένδυσαν σε επισκευές, ανακαινίσεις και συντήρηση 621,21 εκατ. ευρώ ή ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του τζίρου τους, πολύ υψηλότερο δηλαδή αναλογικά με τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, στα οποία οι εν λόγω δαπάνες κυμαίνονται κατά μέσον όρο από 5,9% έως 6,4%.

Διαβάστε ακόμη

Στις 27 Μαΐου υπογράφεται η σύμβαση για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών

Γ. Γεραπετρίτης για θαλάσσια πάρκα: «Θα γίνουν, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε»

Der Westen: Το νέο περιζήτητο νησί στην Ελλάδα ονομάζεται Κάρπαθος

ΠΟΕΕΤ: Να αποσυρθεί η πλατφόρμα JOBmatch

Προεκλογικό σποτ Νέας Δημοκρατίας: Στις 9 Ιουνίου κάνουμε μαζί ένα βήμα μπροστά

Από καναπέδες μέχρι πολυθρόνες μάζεψε από πάρκο της Ρόδου η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου

Στις 24 Μαΐου η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

Ο Νικ. Ζαβόλας διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της «Κολοσσός 2047»