Έντονη αντιπαράθεση για τις ανείσπρακτες οφειλές του δήμου (βίντεο)

Έντονη αντιπαράθεση για τις ανείσπρακτες οφειλές του δήμου (βίντεο)

Έντονη αντιπαράθεση για τις ανείσπρακτες οφειλές του δήμου (βίντεο)

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2343 ΦΟΡΕΣ

Αλ. Κολιάδης: Ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ κι άλλα τόσα στη ΔΕΥΑΡ

Μία ιδιαίτερη συνεδρίαση ήταν η προχθεσινή του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που αποτελεί και την τελευταία τακτική συνεδρίαση της θητείας αφού, έστω και…άτυπα, νυν και επόμενη δημοτική αρχή αντιπαρατέθηκαν για όλα τα «μέτωπα» που έχει ανοιχτά ο δήμος, με την οικονομική του κατάσταση και τη «βόμβα» των ανείσπρακτων να αναδεικνύεται σε κυρίαρχο θέμα.

Η συνεδρίαση, όμως, ξεκίνησε υπό τη βαριά σκιά της απώλειας του τέως δημάρχου Ρόδου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ. κατά τη θητεία που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, του Φώτη Χατζηδιάκου, με την ατμόσφαιρα να είναι φορτισμένη, ειδικά στα έδρανα της παράταξής του, τα μέλη της οποίας άφησαν στο δικό του έδρανο μία ανθοδέσμη.

Όπως ήταν φυσικό, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων πήραν τον λόγο και μίλησαν για τον εκλιπόντα.

Ο δήμαρχος, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος (σ.σ. ανεξάρτητος σύμβουλος σ’ αυτό το δ.σ.), κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης κι άλλοι όλοι εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.

Από την παράταξή του, ο κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης έκανε γνωστό ότι αποφάσισαν να μην έχουν επικεφαλής-εκπρόσωπο αφού «ο Φώτης Χατζηδιάκος ούτε αναπληρώνεται ούτε υπήρχε τέτοια σκέψη από τους ίδιους».

Εκ μέρους της παράταξής του, για την προσωπικότητα του εκλιπόντος μίλησε ο κ. Μανώλης Καζούλλης.

Στη συνέχεια, ο προεδρεύων κ. Γιάννης Κορωναίος κάλεσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος.

Σημειώνεται ότι, η προχθεσινή, ήταν και η πρώτη και μοναδική συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης ο οποίος ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος μετά την απώλεια του Φώτη Χατζηδιάκου.

Οι Σχολικές Επιτροπές
Να σταλεί στο υπουργείο το αίτημα για τη διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως προβλέπει ο καινούργιος νόμος (σ.σ. νόμος 5056), αποφάσισε, προχθές το βράδυ, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, το θέμα αυτό προκάλεσε μεγάλη συζήτηση, κυρίως από τις ενστάσεις που πρόβαλε ο κ. Κολιάδης.

Αρχικά το θέμα -το οποίο ήταν πρώτο από τα εκτός ημερησίας διάταξης- έθεσε ο κ. Πότσος, ο οποίος τόνισε, ότι ακόμα και αν συμφωνήσουν στη διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών, από τη στιγμή που θα μειωθεί κατά 50% η χρηματοδότησή τους, δεν είναι όλα καλά και ψήφισε λευκό.

Ο κ. Κολιάδης ζήτησε πιο αναλυτική ενημέρωση για το θέμα, για τους λόγους της αναβολής του αλλά και του κατεπείγοντος χαρακτήρα με τον οποίο ήρθε.

Ενημερώνοντας, στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Καρίκης, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Σχολικές Επιτροπές σε ένα νησί με 156 σχολικές μονάδες, στις οποίες μετέχουν ισάριθμοι διευθυντές, όπως και εκπαιδευτικοί και γονείς και «όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιολογημένα αιτήματα καθημερινά και θέλουν να έχουν απέναντί τους ένα ευέλικτο σχήμα που, όπως είναι γνωστό, διαχρονικά, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, και στην επόμενη δημοτική θητεία, «θα είναι ένα από τα σημαντικά όπλα επιτυχίας για τα σχολεία και για τα παιδιά μας».

Είπε, ακόμη, ότι αν αυτές μεταφερθούν στον δήμο θα χάσουν τον ευρύ δημοκρατικό χαρακτήρα της συμμετοχής και θα πάμε σε ένα στενό πλαίσιο αιρετών και υπαλλήλων, γι’ αυτό η διατήρησή τους είναι μονόδρομος.

Σημείωσε, επίσης, ότι το ανέβαλαν διότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαν θέματα όπως η «ΡΟΔΑ» και ΔΟΠΑΡ και υπήρχε μεγάλη πίεση.

Προσθετικά σ’ αυτά που είπε, μίλησαν και o πρόεδρος της Β’ Βάθμιας και Σχολικής Επιτροπής του δήμου κ. Σάββας Χριστοδούλου καθώς και ο κ. Θανάσης Βυρίνης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Α’ Βάθμιας.

Πάντως, ο κ. Γιάννης Κορωναίος, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι για τον ίδιο υπάρχει ένα θέμα μόνο: ότι υπήρχε η δυνατότητα το θέμα αυτό να έρθει στο επόμενο δ.σ., για λόγους ηθικούς.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τάσος Σπανός μίλησε για την προτεραιότητα που έδωσε η δημοτική αρχή στις παρεμβάσεις ουσίας στα σχολεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι διατέθηκαν στις Σχολικές Επιτροπές, τόσο από ιδίους πόρους όσο και από τις επιχορηγήσεις από την Κεντρική Διοίκηση περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ από το 2019.

Τοποθετούμενος, στη συνέχεια, ο κ. Κολιάδης, ξεκαθάρισε αρχικά ότι είναι υπέρ της διατήρησης των Σχολικών Επιτροπών, όχι όμως με μία χρηματοδότησης της τάξεως των 300 χιλιάδων ευρώ για τον δήμο της Ρόδου και θα πρέπει να εξετάσουν τι κρύβεται πίσω απ’ αυτό ενώ έθεσε και την παράμετρο ότι ο δήμος δεν αντέχει τόσες συγχωνεύσεις, όπως της «ΡΟΔΑ».

«Δεν γίνεται να έχουμε μία κοινωφελής (επιχείρηση) και να την κλείνουμε σε μία μέρα επειδή είκοσι-τριάντα εργαζόμενοι θέλουν να την κλείσουν γιατί τους είπαν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Εδώ προέχει το συμφέρον του δήμου, των πολιτών του νησιού και το τι είναι καλύτερο για τη λειτουργία του δήμου».

Γι’ αυτό τους κάλεσε ν’ αφήσουν το θέμα για την επόμενη δημοτική αρχή που έχει άλλα σχέδια, επιμένοντας να δικαιολογηθεί το κατεπείγον.

Κλείνοντας το θέμα, ο δήμαρχος είπε, μεταξύ άλλων, στη «ΡΟΔΑ» το δίλημμα ήταν ξεκάθαρο: να παραμείνει μόνο αν εξασφαλιστούν 35-40 οδηγοί, όταν μάλιστα έχουν να διοριστούν από το 2003, κάτι που ζητούσε και το Σωματείο Εργαζομένων και ο Σύλλογος Υπαλλήλων του δήμου και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το θέμα ήρθε στο δ.σ. με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τη μεταφορά της στον δήμο, από τη στιγμή που η δημοτική αρχή δεν μπορούσε να εγγυηθεί τη δουλειά των ανθρώπων αυτών.

«Εμείς δεν μπορούμε να παίζουμε με τις τύχες των εργαζομένων της «ΡΟΔΑ», πουλώντας τους “μείνετε εδώ και ό,τι γίνει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουράκης.

Για τις Σχολικές Επιτροπές, αφού θύμισε ότι την προσφορά τους επί Covid-19, τόνισε ότι δεν συμμερίζεται θεωρίες συνομωσίας και πονηριές και ότι η απόφαση γι’ αυτές έχει ως «Ευαγγέλιο» το συμφέρον του Ροδίτη.

Είπε, ακόμη, ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί τώρα αφού ουδείς γνωρίζει αν στη συνέχεια θα δοθεί δυνατότητα για τη διατήρησή τους.

Για την καθαριότητα
Στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι πολλά γράφονται και λέγονται και για τα οικονομικά του δήμου και για τις αιτίες που έχουν δυσχεράνει την ταμειακή ρευστότητα και μίλησε ειδικότερα για τον ΦΟΔΣΑ, λέγοντας ότι οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής από την πρώτη ημέρα ανάληψης της θητείας της ήταν η βελτίωση του ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου όπως και η βελτίωση της αδειοδοτημένης λειτουργίας του και έκανε γνωστό ότι θ’ ανοίξει τον Ιανουάριο του 2024.

Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι η απόφαση για το κλείσιμό του δεν ήταν εύκολη και είπε στο σημείο αυτό: «Ξέρετε πόσο βαρύ συνειδησιακά είναι κάποιος να προκαλέσει πνιγμό στον εαυτό του επιβαρύνοντας σε μία χρονιά που ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ από πλευράς αφίξεων;».

Ο δήμαρχος είπε, ακόμη, ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έπρεπε να λάβουν πολλές και δύσκολες αποφάσεις και ότι κατανοεί ότι τα κόστη με τα οποία έχει επιβαρυνθεί ο δήμος για την καθαριότητα και τον ΦΟΔΣΑ είναι δυσανάλογα μεγάλα και ότι η ορθή και νόμιμη επεξεργασία των απορριμμάτων επιβαρύνει τον δήμο, τόνισε όμως ότι η δημοτική αρχή δεν μετέφερε αυτά τα κόστη στον δημότη και αυτό καταγράφεται ως δύσκολη στιγμή στα οικονομικά.

Είναι, όμως, η δική του θέση να πιέσει το ταμείο και να μην έχουν στόχο να αφήσουν αποθεματικό όπως η «αξιότιμη προηγούμενη δημοτική αρχή». Θύμισε ακόμη τις μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη αναφέροντας ότι «επιλογές είναι, δεν είναι λαϊκισμός».

Στο σημείο αυτό, το μέλος της μείζονος, κ. Δημήτρης Καρατζιάς, είπε ότι ο δήμαρχος, πριν τέσσερα χρόνια, είπε ότι θα κάνει τη Ρόδο Μύκονο και Μονακό.

«Λυπάμαι αλλά, σε πολλά σημεία, η Μαριούπολη είναι καλύτερα από τη Ρόδο»!

Ανέφερε, ακόμη, ότι το θέμα της καθαριότητας έχει αποτύχει και υπάρχουν οφειλές προς τους εργολάβους.

Απαντώντας ο κ. Καμπουράκης, επανέλαβε ότι η σύμβαση καθαριότητας που παρέλαβε η δημοτική αρχή κόστιζε στον δήμο 22 εκατ. ευρώ ετησίως και 15 εκατ. ευρώ στοίχιζε στη Διεύθυνση Καθαριότητας με ιδιώτη των 5 εκατ. ευρώ.

Κάποιοι, όπως είπε, που δεν έχουν διαβάσει καλά, λένε ότι το σύνολο είναι 31 εκατ. ευρώ. Είπε, λοιπόν, ότι είναι θέμα της επόμενης δημοτικής αρχής να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη Διεύθυνση Καθαριότητας και τους κάλεσε να την αφήσουν να λειτουργεί εξοπλισμένη κανονικά.

Όμως, όπως είπε, αυτό στοιχίζει 31 εκατ. ευρώ αφού αν αφαιρέσουν από τα ανταποδοτικά του δήμου το κόστος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και του Τμήματος Τροχαίου Υλικού, τα καύσιμα των οχημάτων κ.λπ. τότε το συνολικό ποσό για την καθαριότητα έπεσε με την τελευταία σύμβαση στα 14,5 εκατ. ευρώ.

Εάν, όπως είπε, η Διεύθυνση κλείσει και οι εργαζόμενοι μεταφερθούν, τότε αυτό θα είναι το κόστος για όλα (σ.σ. ανταλλακτικά, προσωπικό, καύσιμα, επταήμερη λειτουργία κτλ.). Το κακό, όμως, είπε, είναι ότι δεν θα έχει Διεύθυνση και ο δήμος θα εξαρτάται από τις διαθέσεις των εργολάβων.

Απαντώντας στον κ. Καρατζιά είπε ότι, σε καμία περίπτωση, δεν ονειρεύτηκε να κάνει τη Ρόδο Μύκονο, ούτε Μονακό.

«Βόμβα» τα ανείσπρακτα
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με αφορμή εκείνα για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης του 2022, ο κ. Κολιάδης έθιξε το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον δήμο που είναι ανείσπρακτες και ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΡ είναι επίσης 60 εκατ. ευρώ και δεν εισπράττουν.

Δεν παρέλειψε να πει ότι κατανοεί τις δυσκολίες της covid εποχής. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τον ΟΤΕ. «Δεν είναι πολιτική αυτό. Όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα εισπράττουν και κάνουν έργα», κατέληξε.

Απαντώντας ο κ. Σπανός ανέφερε ότι ο δήμος βρίσκεται σε «μία περιστασιακή κρίσιμη περίοδο» και είπε προς τον κ. Κολιάδη ότι ο ίδιος θα έπρεπε να είναι γνώστης αφού όταν ήταν πρόεδρος στον ΔΟΠΑΡ διαχειρίστηκε περί τα 12 εκατ. ευρώ.

Είπε ακόμη: «Δεν είμαστε κερδοσκοπική εταιρεία. Δεν θέλουμε να έχουμε αποθεματικό», συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν έναν προϋπολογισμό, όπως ο Covid-19, οι φωτιές, η μεγάλη αύξηση στην τιμή του ρεύματος αλλά και ο καθαρισμός των παραλιών. Μάλιστα, όταν αντέδρασε ο κ. Κολιάδης τον κάλεσε «να σταματήσει το σόου».

Σχετικά με τη σύμβαση για τα Led, που το ύψος των ληξιπρόθεσμων ήταν λίγο κάτω από 1,6 εκατ. ευρώ, εξήγησε ότι το ποσό 1 εκατ. 8 χιλιάδες αφορά δύο παραστατικά που είχε υπογράψει ο δήμος με τον ΟΤΕ και η σύμβαση έχει ιδιαιτερότητες αφού αυτά εξοφλούνται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Ταμείων που τα πληρώνουν ιδιώτες και αν δεν πληρωθούν, μετά από 90 μέρες καθίστανται ληξιπρόθεσμα, κάνοντας λόγο για μία πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Πάντως, η στιχομυθία ανάμεσα στον κ. Κολιάδη και τον κ. Σπανό κάποιες φορές κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, όταν ο πρώτος ανέφερε ότι η διευθύντρια Οικονομικών, για πρώτη φορά, λέει δημόσια ότι δεν υπάρχουν αποθέματα και κινδυνεύουν ακόμα και οι μισθοδοσίες Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σπανός είπε ότι πρόκειται για περιστασιακή κατάσταση, καθώς ο δήμος είναι ζωντανός οργανισμός κι έκανε λόγο για μία ατυχή έκφραση.

Ο δήμαρχος, πάντως, ανέφερε ότι η νέα δημοτική αρχή θα αποφασίσει αν θα αναζητήσει οφειλές σε βάθος 25-30 και παραπάνω ετών, γιατί τότε το ποσό εκτινάσσεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Όσον αφορά στις παραλίες, είπε ότι ο δήμος έπραξε το καθήκον του ώστε να μη βρεθούν στον δρόμο να συλλαμβάνονται οι ομπρελάδες.

Η συνεδρίαση έκλεισε με το θέμα του ισολογισμού για τη χρήση του 2022, με τον κ. Σπανό να αναφέρει ότι υπάρχει μία σχετικά θετική εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο ορκωτός λογιστής, κ. Κώστας Χυτήρογλου, είπε, ότι το οργανικό αποτέλεσμα είναι βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι χειρότερο λόγω πολλών παραγόντων-επισφαλειών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 31 εκατ. ευρώ επισφαλών απαιτήσεων ενώ κρίθηκε ότι 8,5 εκατ. ευρώ δεν θα εισπραχθούν. Ο κ. Σπανός είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι δυσκολίες της περιόδου εκείνης.

Ενδεικτικά είναι, πάντως, αυτά που αναφέρθηκαν για τα ανείσπρακτα: Το 2011 ανέρχονταν σε 19 εκατ. ευρώ. Από τότε μέχρι το 2022 αυξάνονταν γύρω στα 3,5-4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, φθάνοντας το 2022 στα 62 εκατ. ευρώ. Συνολικά, σήμερα, αγγίζουν τα 64 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι τα 22-23 εκατ. ευρώ είναι προσαυξήσεις από τέλος παρεπιδημούντων ύψους 17-18 εκατ. ευρώ το οποίο δεν έχει καταβληθεί. Πάντως, ο κ. Σπανός σημείωσε ότι το 84% των οφειλών προέρχεται από προηγούμενες θητείες.

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε προχθές το νέο Τ.Π. του δήμου το οποίο περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού 117.165.714,95 και πιστώσεις για το 2024 14.223.698,95 ευρώ για τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και για τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης έργα προϋπολογισμού 88.253.910,30 ευρώ ενώ οι πιστώσεις για το 2024 ανέρχονται στα 10.484.904,30 ευρώ.

Εισηγούμενος το θέμα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, είπε ότι παρ’ όλο που το Τ.Π. φαίνεται μικρό, ωστόσο περιλαμβάνει όλες τις ενότητες και είναι σχεδόν το ίδιο με το περυσινό.

«Είναι πλήρες, δεν υπάρχει κενό», είπε. Για τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Πολεοδομίας κ. Στέφανος Δράκος ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικότερα έργα.

Ερωτηθείς, μάλιστα, σχετικά με το Εθνικό Θέατρο είπε ότι η εργολαβία προχωράει κανονικά και ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχει παραδοθεί το έργο.

Σχετικά με το κτήριο Ακάβη είπε ότι το παρέλαβαν με πολλά προβλήματα και υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της ιδιαιτερότητάς του.

Ο κ. Κολιάδης άσκησε κριτική λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν πιστώσεις των 500 ευρώ ενώ δεν έχουμε ούτε χρηματοδοτήσεις ούτε προγράμματα αλλά μόνο ίδιους πόρους. Έχετε, όμως, δημοπρατημένα έργα της τάξεως των 400 χιλιάδων ευρώ που θα ξεκινήσουν, απάντησε ο κ. Καμπούρης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βυρίνης ψήφισε λευκό.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»