ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Λαμπράν υποδοχήν επεφύλαξε ο λαός της Ρόδου εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. Αθηναγόραν

ΦΛΑΣ  στο παρελθόν, 1964: Λαμπράν υποδοχήν επεφύλαξε ο λαός της Ρόδου εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. Αθηναγόραν

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Λαμπράν υποδοχήν επεφύλαξε ο λαός της Ρόδου εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. Αθηναγόραν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 395 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 1964
Αριθ. Φύλλου 3822

 

ΜΕΤΑΒΑΙΝΩΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ
Αφίχθη ο Πατριάρχης χθες
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗ
ΕΤΕΛΕΣΘΗ ΧΘΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ
Λαμπράν υποδοχήν επεφύλαξε χθες ο λαός της Ρόδου εις τον αφιχθέντα Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. Αθηναγόραν, ο οποίος συνωδεύετο υπό 33μελούς αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης αφίκετο δι’ αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τον υπεδέχθησαν δε ο Νομάρχης κ. Ιωάννου, ο βουλευτής κ. Κωτιάδης, ο Διοικητής Χωροφυλακής κ. Αλεξάνδρου και εκπρόσωποι των λοιπών αρχών.

Κατά την κάθοδον εις Ρόδον, ο Πατριάρχης ηυλόγησεν τα πλήθη εις Κρεμαστήν και Τριάντα.

Εις την πόλιν, η οποία έπλεεν εις τα χρώματα της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αι οδοί της οποίας είχον καλυφθή διά μυρσινών ανέμενον εις ειδικήν εξέδραν προ του Δημαρχείου ο Δήμαρχος κ. Πετρίδης, εκπρόσωποι των αρχών, οι ιερείς, τα λάβαρα και εξαπτέρυγα πρόσκοποι, ελληνίδες οδηγοί μαθηταί και πλήθη κόσμου καθώς και συνεργεία δημοσιογράφων και κινηματογραφιστών.

Την άφιξιν του Οικουμενικού Πατριάρχου δι’ αυτοκινήτου φέροντος την σημαίαν Αυτού υπεδέχθησαν θερμαί εκδηλώσεις των πληθών, κωδωνοκρουσίαι και 21 χαιρετιστήριαι βολαί.

Ο κ. Αθηναγόρας ηυλόγησε τα πλήθη και ακολούθως έφθασεν εις την εξέδραν όπου τον προσεφώνησεν ο Δήμαρχος τονίσας ότι οι παλμοί της Ρόδου επιταχύνωνται κατά την υποδοχήν αυτήν του Πατριάρχου, λόγω της αγρύπνου μερίμνης Του υπέρ αυτών, εις μίαν εποχήν καθ’ ήν παρατηρείται κάμψις των ηθικών αξιών.

Επίσης ετόνισεν ότι ο Λαός της Ρόδου εύχεται διά την συνέχισιν της γονιμωτάτης και πολυκάρπου αποστολικής δράσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου.
Απαντήσας ο κ. Αθηναγόρας ηυχαρίστησεν δι’ ολίγων εκφράσας χαράν διότι ευρίσκεται και πάλιν εις Ρόδον και υπογραμμίσας την μεγάλην σημασίαν του ταξιδίου Του και της αποστολής της Ορθοδοξίας.

Μετά ταύτα άπαντες κατηυθύνθησαν εις τον Ευαγγελισμόν όπου ετελέσθη εσπερινός χοροστατούντος του Πατριάρχου.

Την εσπέραν παρετέθη δείπνον υπό του Δήμου εις το ξενοδοχείον των «Ρόδων».
Σήμερον την πρωίαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήση κατά την θείαν λειτουργίαν εις τον ιερόν ναόν του Ευαγγελισμού και θα αναχωρήση εν συνεχεία εις Αγίους Τόπου.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
Απαντών εις προσφώνησιν του Μητροπολίτου Ρόδου ο Οικ. Πατριάρχης ετόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όταν με απόφασιν της Ιεράς περ’ Ημάς Συνόδου κατηρτίσαμεν το πρόγραμμα ταύτης της μοναδικής εις την Ιστορίαν των Νεωτέρων Χρόνων Πορείας δεν εθέσαμεν εις αυτήν ως πρώτον Σταθμόν την Ρόδον.

Αλλ’ η Θεία Πρόνοια άλλως έδοξε και ευγνωμονούμεν Αυτήν και ευχαριστούμεν Αυτήν και θέλομεν να είμεθα πάντοτε τοποθετημένοι εις την Θείαν Πρόνοιαν και πάντοτε καθοδηγούμενοι από Αυτήν εις τας μεγάλας της βουλάς και διά τας μεγάλας ευθθύνας τας οποίας έχομεν διά την εξυπηρέτησιν του Χριστεπωνύμου ημών πληρώματος.

Άλλως ώρισε, και ώρισε τόσον ορθώς και τόσον δικαίως δι’ ημάς, πριν να λάβωμεν την μεγάλην ευλογίαν από τον Πανάγιον Τάφον, ώστε να έχωμεν ως πρώτον σταθμόν την προσφιλή και ιστορικήν και ένοδοξον και Αποστολικήν ταύτην νήσον και την πόλιν της Ρόδου.

Διότι εάν ο Κύριος επέτρεψεν να αναλάβωμεν την νέαν ταύτην πορείαν, διά μίαν συνάντησιν, διά μίαν ιεράν συνάντησιν πρώτην φοράν γιγνομένην υπό τοιούτους όρους, υπό τοιαύτας συνθήκας, εν τη εν γένει εκκλησία, εν τη Ιστορία της Εκκλησίας του Χριστού, τούτο οφείλομεν εις το πνεύμα το οποίον εξεδηλώθη εις την Ρόδον, ήδη από το Συνέδριον του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών και μετά ταύτα από την Α’ Πανορθόδοξον Διάσκεψιν και κατά το παρελθόν έτος από την νέαν επίσης Πανορθόδοξον Σύσκεψιν εν τη πόλει και τη νήσω ταύτη...».

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Τραυματισμός τριών παιδιών από χειροβομβίδα στην Κω!