Κοσμάς Σφυρίου: Με τη «γλώσσα» των απόλυτων αριθμών

Κοσμάς Σφυρίου: Με τη «γλώσσα» των απόλυτων αριθμών

Κοσμάς Σφυρίου: Με τη «γλώσσα» των απόλυτων αριθμών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 797 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o Κοσμάς Σφυρίου

Στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία - που σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών και η αγοραστική τους δύναμη (πραγματικό εισόδημα) μειώνεται συνεχώς - η κυβέρνηση επικαλείται, μονότονα, το 41%, που πήρε στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ως θρίαμβο.

Για να δούμε όμως, σε απόλυτους αριθμούς, τι πήρε η Ν.Δ. σ’ εκείνες τις εκλογές:
Πήρε 2.115.322 ψήφους. Δηλαδή 136.296 ψήφους λιγότερες από όσες είχε πάρει το 2019 (τότε είχε πάρει 2.251.618 ψήφους).

Άραγε, το αποτέλεσμα αυτό προσφέρεται για θριαμβολογίες μέχρι και σήμερα;
Αν υπάρχει λόγος, που κάνει αυτό το αποτέλεσμα να μοιάζει με «θρίαμβο», αυτός είναι η απώλεια (από το 2019, έως το 2023) 851.044 ψήφων (!) από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Σε πέντε (5) μήνες ακριβώς, πρόκειται να γίνουν Ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς. Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, καλούν τους πολίτες ν’ απαντήσουν στο ερώτημα «τι θα ψηφίσουν, αν την Κυριακή γίνουν εθνικές εκλογές». Δεν ερευνούν. την πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Από την πρόσφατη 15ετία των Ευρωεκλογών, προκύπτουν τα πιο αδιάψευστα στοιχεία, που ίσως είναι ο «μπούσουλας», για να πιθανολογήσουνε τι θα γίνει στις κάλπες της 9ης Ιουνίου 2024:

• Το καλοκαίρι του 2009, στις Ευρωεκλογές, το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε πάρει 1.878.859 ψήφους. Δηλαδή, ασυγκρίτως λιγότερες, απ’ όσες πήρε 4 μήνες αργότερα (στις εθνικές εκλογές), που έφθασε στα 3.012.542 ψήφους.

• Το καλοκαίρι του 2014, στις Ευρωεκλογές, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είχε πάρει 1.518.376 ψήφους. Δηλαδή, 727.602 ψήφους λιγότερες, απ’ όσες πήρε στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές, που έφθασε στα 2.245.978 ψήφους.

• Το καλοκαίρι του 2019, στις Ευρωεκλογές, η Ν.Δ. είχε πάρει 1.873.137 ψήφους. Δηλαδή, 378.481 ψήφους λιγότερες, απ’ όσες πήρε - 1 μήνα αργότερα - στις εθνικές εκλογές, που έφθασε στα 2.251.618 ψήφους.

Ο συσχετισμός όλων των αποτελεσμάτων, που προαναφέρθηκαν, δείχνει, πως για όλα τα κόμματα, που πρώτευσαν στις εθνικές εκλογές και στις αντίστοιχες Ευρωεκλογές, οι ψήφοι που πήραν σ’ αυτές ήταν κατά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερες, απ’ όσες πήραν στις βουλευτικές εκλογές.

Αν επαναληφθεί αυτή η πολιτική στάση των Ελλήνων πολιτών και στις Ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου - δηλαδή αυτή που τηρήθηκε σε όλες τις προηγούμενες της 15ετίας 2009 - 2024 - τότε πρέπει να αναμένεται σημαντική μείωση των ψήφων της Ν.Δ.

Συμβάλλοντας σ’ αυτό και η δυσαρέσκεια των πολιτών, για κυβερνητικές πολιτικές σε κρίσιμους τομείς (στον εισοδηματικό, στον κοινωνικό κ.λπ), όπως εξ άλλου αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα.
Θα αποτελέσουν εξαίρεση οι επικείμενες Ευρωεκλογές; Οψόμεθα...

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου