Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1035 ΦΟΡΕΣ

Την άδεια έρευνας που αφορά τη μελέτη του μεσογειακού μυρμηγκιού των γενών (genera) Camponotus και Crematogaster. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τον κύριο Mag. Dr. Herbert Christian Wagner σε συνεργασία με τον κύριο Christos Georgiadis, PhD Zoologist, Entomologist Curator of Arthropoda & Teaching and Research Assistant Zoological Museum of the University of Athens & Section of Zoology – Marine Biology Department of Biology National and Kapodistrian University of Athens.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Χρονική διάρκεια και περιοχές έρευνας:
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από την 1 Μαρτίου 2024 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2024 και ως περιοχές έρευνας ορίζονται:
• Ηγουμενίτσα
• Άραξος


• Νότια Πελοπόννησος
• Δυτική Κρήτη
• Ανατολική Κρήτη
• Kάρπαθος.


Είδος που θα μελετηθεί:
Θα μελετηθούν είδη μυρμηγκιών από τα γένη Camponotus και Crematogaster: Camponotus heidrunvogtae, Camponotus candiotes, Camponotus dalmaticus, Camponotus gestroi, Camponotus honaziensis, Camponotus lateralis, Camponotus piceus, Camponotus rebeccae, Crematogaster auberti, Crematogaster erectepilosa, Crematogaster ionia, Crematogaster jehovae, Crematogaster lorteti, Crematogaster schmidti, Crematogaster scutellaris.


Σκοπός και μεθοδολογία της έρευνας:
H μελέτη στοχεύει στη διερεύνηση της εξέλιξης του μιμητισμού του Bates στο μεσογειακό μυρμήγκι, Camponotus lateralis, μιμούμενο πρότυπα είδη του γένους Crematogaster. Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε πολλές μεσογειακές χώρες στις οποίες θα γίνει συλλογή μυρμηγκιών.


Η έρευνα περιλαμβάνει φασματομετρικές μετρήσεις για την αξιολόγηση του χρώματος των μυρμηγκιών, καθώς και πειράματα συμπεριφοράς για την απόδειξη της προσαρμοστικής αξίας της μίμησης και της μοριακής γενετικής του Camponotus lateralis και συναφών ειδών καθώς και μοντέλα ειδών για την αναδόμηση της φυλογένεσης των ομάδων ειδών.


Η περαιτέρω μελέτη θα γίνει στο Graz της Αυστρίας και στο Münster της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα γίνει συλλογή μυρμηγκιών και υλικού από τις φωλιές τους. Τα δείγματα θα τα παρθούν από φωλιές που βρίσκονται σε νεκρά ξύλα ή κάτω από πέτρες και θα τοποθετηθούν σε πλαστικά κουτιά. Θα συλλεχθούν 20-200 εργάτες (μαζί με υλικό φωλιάς) ανά φωλιά από περίπου 60 φωλιές μυρμηγκιών.


Τα δείγματα που θα συλλεχθούν θα μεταφερθούν για περαιτέρω έρευνα στο εργαστήριο στην Αυστρία.
Άτομα που θα αποτελούν την ερευνητική ομάδα στο πεδίο:
• Herbert Christian Wagner
• Χρήστος Γεωργιάδης και
• εκπαιδευόμενοι φοιτητές


Προϋποθέσεις – όροι χορήγησης:
α.α. Η παρούσα άδεια είναι ανεξάρτητη από άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται για τις ανωτέρω περιοχές, από άλλες καθ’ ύλη αρμόδιες κεντρικές ή περιφερειακές Yπηρεσίες και στρατιωτικές Aρχές και τυχόν επιπρόσθετους όρους και προϋποθέσεις θέσουν αυτές στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και του θεσμικού νομικού πλαισίου προστασίας των περιοχών στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα


β.β. Πριν από την έναρξη των εργασιών πεδίου στην ο υπεύθυνος της επιστημονικής έρευνας θα πρέπει να επικοινωνήσει και να ενημερώσει τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες και τις οικείες Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής της έρευνας στις περιοχές ενδιαφέροντος, τα ονόματα των συμμετεχόντων κάθε φορά, καθώς και για τον καθορισμό τυχόν λεπτομερειών, ιδιαίτερα για τις δειγματοληψίες και για την αποφυγή σκόπιμης ενόχλησης των ειδών της άγριας πανίδας κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των.


γ. Οι εργασίες θα πρέπει να διεξαχθούν με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η λιγότερο δυνατή όχληση στα είδη της άγριας πανίδας και των ενδιαιτημάτων τους, ή σε άλλα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, ακολουθώντας τις υποδείξεις της αρμόδιας τοπικής Δασικής Υπηρεσίας και του προσωπικού των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.


δ. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν σε ηλεκτρονική μορφή την παρούσα άδεια και αποδεικτικό των ατομικών τους στοιχείων (ταυτότητα ή διαβατήριο) κατά τη διάρκεια των εργασιών πεδίου.


Τα ως άνω έγγραφα οφείλουν να τα παρουσιάσουν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή σε πιθανό έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
στ. Για την εξαγωγή των δειγμάτων από τη χώρα θα έχουν ληφθεί οι κατά περίπτωση προβλεπόμενες άδειες από την καθ’ ύλη αρμόδια περιφερειακή Δασική Υπηρεσία (σχετ. το α/α 8).


ζ. Μετά το πέρας των εργασιών, θα αποσταλεί περίληψη των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθώς και ένα πλήρες αντίγραφό του, μετά την ολοκλήρωσή της στην Υπηρεσία μας, καθώς και στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας.


Οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες και οι Διευθύνσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Α και Β του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να ενημερώσουν το προσωπικό τους, για τη χορηγούμενη άδεια έρευνας και για τα χρονικά διαστήματα που θα υλοποιηθεί, καθώς και να εποπτεύσουν τη διαδικασία, επιβάλλοντας, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν απαραίτητους συμπληρωματικούς όρους για αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στην κατάσταση διατήρησης των ειδών της άγριας πανίδας και τους οικοτόπους της στις περιοχές έρευνας.
(Πηγή: «Καρπαθιακά Νέα»)

Διαβάστε ακόμη

Για απόπειρα ζωοκτονίας συνελήφθη στην Κάρπαθο 61χρονος

Χοροί, παραδοσιακές φορεσιές και μουσική κατά την υποδοχή του πρώτου τσάρτερ στην Κάρπαθο (βίντεο)

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου