Φλας στο παρελθόν, 1964: Το χθεσινόν τραγικόν δυστύχημα εις Ρόδον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Το χθεσινόν τραγικόν δυστύχημα εις Ρόδον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Το χθεσινόν τραγικόν δυστύχημα εις Ρόδον

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 320 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Σάββατο 11 Ιανουαρίου 1964
Αριθ. Φύλλου 3826

Το χθεσινόν τραγικόν δυστύχημα εις Ρόδον
ΚΑΤΕΠΛΑΚΩΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΘΟΥΣ ΤΕΣΣΑΡΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΕΒΙΩΣΑΝ ΕΞ ΑΣΦΥΞΙΑΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Τραγικόν δυστύχημα έλαβε χώραν χθες την 2:10 μ.μ. εις τον χώρον όπου ανεγείρεται το νέον ξενοδοχείον «Ωκεανίς» έναντι του «Μίρα - Μάρε» Ρόδου, με αποτέλεσμα τον θάνατον δύο εργατών τον σοβαρόν τραυματισμόν ενός τρίτου και τον σχετικώς ελαφρότερον ενός τετάρτου. Ήδη αι αρχαί ήρχισαν και προχωρούν τας ανακρίσεις διά την εξακρίβωσιν των αιτιών και τον καταλογισμόν των ευθυνών εις τους τυχόν ενόχους.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ
Εις τον χώρον του «Ωκεανίς» έχουν σχεδόν αποπερατωθή αι εργασίαι των σκελετών εκ μπετόν. Εις την πλευράν προς τον υπερκείμενον λόφον η εκσκαφή των γαιών είχε προχωρήσει κατά δύο μέτρα πέραν της κατακορύφου γραμμής του ξενοδοχείου, τοιουτοτρόπως δε είχε σχηματισθή ένα είδος αυλής μήκους 70-100 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων η οποία από την μίαν πλευράν είχε την νοητήν ευθείαν που σχηματίζουν αι κολώνες μπετόν της εσωτερικής πλευράς του ξενοδοχείου και από την άλλην πλευράν είχε τα χώματα του λόφου, ο οποίος είχε «κοπή» δι’ εκσκαφής.

Τα χώματα αυτά είχον κοπή εντελώς καθέτως και από του εδάφους της αυλής μέχρι της παλαιάς επιφανείας του λόφου είχον ύψος 3-3½ μέτρων. Σημειωτέον ότι η αυλή ήτο συνέχεια των υπογείων του ξενοδοχείου και το έδαφός της ευρίσκετο εις το αυτό επίπεδον με του υπογείου.

Οι αρμόδιοι διά την ανέγερσιν του κτιρίου, έκριναν -ορθώς- ότι το καθέτως «κομμένο» τμήμα του λόφου έπρεπε να συγκρατηθή. Και κατεσκεύασαν τοίχον, αντιστηρίξεως. Ο τοίχος αυτός κατ’ άλλους είναι ομοιοπαχής, κατ’ άλλους είναι ανομοιοπαχής.

Μετά την κατασκευήν του τοίχου αυτού, εκρίθη ότι οι όγκοι των χωμάτων συνεκρατούντο. Και κατ’ αυτάς οι εργάται του συνεργείου που απησχολείτο με την επίστρωσιν της ταράτσας, ανεμίγνυον τα υλικά διά την «λάσπην» εις ένα σημείον της στενής αυλής, ήσυχοι διά την στερεότητα του τοίχου.

Αίφνης όμως χθες, -και ενώ ειργάζοντο- ο τοίχος αντιστηρίξεως υπεχώρησε με ορμήν και έπεσεν επ’ αυτών. Κατά μίαν εκδοχήν ούτοι ησχολούντο με την διάνοιξιν ενός λουκιού. Κατ’ άλλην εκδοχήν ανεμίγνυον λάσπην.

Το γεγονός όμως είναι ότι είτε η πίεσις του χώματος διέρρηξε τον τοίχον, είτε η διάνοιξις του λουκιού τον εξησθένισε, λίθοι και χώματα εξετινάχθησαν κατά των ατυχών εργατών και άλλους μεν κατεπλάκωσαν, άλλους δέ ετραυμάτισαν βαρεώς.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
Τα θύματα είναι οι Βασίλειος Κατσαράς ετών 25, φονευθείς και Γεώργιος Καλαχρής ετών 58, φονευθείς. Αμφότεροι είναι εκ Παραδεισίου και αμφότεροι κατεπλακώθησαν από όγκους χωμάτων και απεβίωσαν συνεπεία ασφυξίας και πνευμονικού οιδήματος.

Επίσης ετραυματίσθη σοβαρώτατα από λίθον εις την κεφαλήν ο Αλής Κιουκεκλής ετών 25 εκ Τριαντών. Η κατάστασίς του την εσπέραν ήτο κρίσιμος.

Εξ άλλου ετραυματίσθη εις τον πόδα από λίθον υποστάς κάταγμα ο Βασίλειος Χειμωνέττος, ετών 18 εκ Παραδεισίου. Ούτος λέγει ότι αντελήφθη κάτι σκοτεινό να πλησιάζει με ορμήν και ότι με ένα πήδημα επρόλαβε να απομακρυνθή.

ΑΥΤΟΨΙΑ
Ολίγον μετά το δυστύχημα έφθασαν επί τόπου ο ανθυπασπιστής του Σταθμού Τριαντών ο Διοικητής της Υποδιοικήσεως κ. Κωνσταντόπουλος και ο Διοικητής της Διοικήσεως κ. Αλεξάνδρου.

Αφού απεμακρύνθησαν τα χώματα διά μπουλντόζας και ανεσύρθησαν οι νεκροί και τραυματίαι -οι οποίοι μετεφέρθησαν εις το Νοσοκομείον, εγένετο προκαταρκτική εξέτασις.

Μετά ταύτα, έφθασεν επί τόπου ο Εισαγγελεύς κ. Γεωργακάς, ο οποίος εζήτησε πληροφορίας και έδωσεν οδηγίας. Αργότερον εγένετο αυτοψία εις τον χώρον διά την εξακρίβωσιν λεπτομερειών υπό ειδικών.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Τραυματισμός τριών παιδιών από χειροβομβίδα στην Κω!