Σε προτεραιότητα η αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου Ρόδου

Σε προτεραιότητα η αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου Ρόδου

Σε προτεραιότητα η αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1836 ΦΟΡΕΣ

Η τακτοποίηση των εκατοντάδων ακινήτων του δήμου Ρόδου και η εξεύρεση του καλύτερου δυνατού τρόπου αξιοποίησής τους, ώστε να είναι προσοδοφόρα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει εκποίηση για ορισμένα ακίνητα που είναι «ανενεργά» εδώ και πολλά χρόνια, περιλαμβάνονται στα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής για τη δημοτική ακίνητη περιουσία.

Το παραπάνω προκύπτει από τη σύσκεψη που συγκάλεσε πριν λίγες ημέρες με το ομώνυμο τμήμα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς.
Σε δηλώσεις του χθες, ανέλυσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο δήμος όσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.

Πρωταρχικό ζητούμενο, λοιπόν, είναι να ασχοληθούν με τη λεγόμενη ιδιωτική περιουσία του δήμου, όχι δηλαδή μόνο με τους κοινόχρηστους χώρους και με αυτούς της ελεγχόμενης στάθμευσης αλλά και με τα διάφορα ακίνητα που εκμισθώνει ο δήμος σε τρίτους οι οποίοι τα εκμεταλλεύονται, ως επί το πλείστον για εμπορικούς σκοπούς.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαλκιάς, επειδή ο αριθμός των ακινήτων που έχει ιδιοκτησιακά ο δήμος Ρόδου είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ως γνωστόν έχει καταρτιστεί μία προγραμματική σύμβαση με τον αναπτυξιακό οργανισμό του, «Κολοσσός», στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει μία προσπάθεια να αντληθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση του κάθε ακινήτου, τόσο από άποψης ιδιοκτησιακής όσο και ως προς την εικόνα του, την πολεοδομική, και εν συνεχεία και ως προς την εικόνα τη φορολογική που πρέπει να έχει.

Και είπε ο αντιδήμαρχος:

«Το ζητούμενο είναι τα ακίνητα αυτά να φθάσουν σε ένα καθεστώς μεταβιβασιμότητας. Με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν όλα εκείνα τα αναγκαία πιστοποιητικά και τις αδειοδοτήσεις, τα οποία θεωρητικά θα απαιτούνταν αν ένα ακίνητο εμείς θα επιθυμούσαμε είτε να το εκμισθώσουμε, είτε να το μεταβιβάσουμε είτε να το επιβαρύνουμε, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα πάρουμε.

Μόνο τότε ένα ακίνητο λογίζεται ότι είναι τακτοποιημένο από όλες τις απόψεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που θα αποφασίσει κάθε φορά ο ιδιοκτήτης του».

Ως επί το πλείστον -συνέχισε- τα δημοτικά ακίνητα ο δήμος τα εκμισθώνει στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά από δημόσιες δημοπρασίες που διεξάγονται ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να γίνεται.

Και σε ελάχιστες περιπτώσεις προβαίνουν στη δωρεάν παραχώρησή τους ή στην ιδιοχρησιμοποίηση για τη στέγαση υπηρεσιών. Σε ακόμα πολύ λιγότερες περιπτώσεις γίνεται εκποίηση ακινήτων.

Γι’ αυτό το τελευταίο, όπως είπε, θα πρέπει να συντρέξουν ειδικοί λόγοι για να το κάνουν. Για παράδειγμα, θα είναι ακίνητα τα οποία δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τον δήμο.

Επίσης, ο «Κολοσσός» θα μπει στη διαδικασία, μέσω των συνεργασιών που έχει καταρτίσει, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ένα ακίνητο να μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο από τον δήμο στον βαθμό που το θέλει και από εκεί και μετά το Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας θα έρθει, θα αντλήσει αυτή την πληροφορία, θα πάρει τον φάκελο του ακινήτου και αφού προσδιοριστεί η χρήση που θέλουν να δώσουν στο ακίνητο και βέβαια ληφθεί η πολιτική απόφαση για τον τρόπο εκμετάλλευσής του, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες δημοπρασίας.

Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος, έχουν αρκετή εμπειρία στο κομμάτι αυτό ώστε να μπορέσουν να οδηγήσουν τα ακίνητα αυτά σε κάποια εκμετάλλευση, η οποία θα αποφέρει έσοδα στον δήμο. Και δήλωσε:
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντλήσουμε αρκετά έσοδα ως δήμος από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Με αυτό τον τρόπο, αν τα έσοδα αυτά κινηθούν ικανοποιητικά, θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας χωρίς να αντιμετωπίσουμε οικονομικά προβλήματα, προβλήματα ρευστότητας, θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε κενά τα οποία έχουμε βρει και για τα οποία έχουμε μιλήσει και κυρίως θα έχουμε τη δυνατότητα ενδεχομένως να επιβαρύνουμε και λιγότερο τον πολίτη.

Γιατί, αν υπάρξει η δυνατότητα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας να αντλήσουμε επαρκή οικονομικά οφέλη, ναι τότε θα έχουμε τη δυνατότητα ώστε η οποιαδήποτε επιβάρυνση ζητάμε από τον πολίτη να μειωθεί σύμμετρα».

Σημειώνεται, ότι τα ακίνητα του δήμου είναι περισσότερα από χίλια, έχουν γίνει κατά το παρελθόν προσπάθειες τακτοποίησής τους, κάποιες είχαν αποτέλεσμα αλλά η συνολική εικόνα δεν υπάρχει αποτυπωμένη αυτή τη στιγμή-κάτι που θα γίνει το επόμενο διάστημα-ήδη εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση ο Αναπτυξιακός Οργανισμός και κυρίως έχει ασχοληθεί ήδη ο διευθύνων σύμβουλός του, κ. Γιώργος Υψηλάντης.

Μόλις, λοιπόν, έχουν την ολοκληρωμένη εικόνα, θα τη δημοσιοποιήσουν με στοιχεία για τον αριθμό των ακινήτων που έχουν μισθωτή, για τα χρήματα που εισπράττει ο δήμος, τις ενήμερες συμβάσεις, όπως και γι’ αυτές που δεν είναι.

Ο κ. Χαλκιάς, ερωτήθηκε ακόμη, εάν ο δήμος θα προχωρήσει και σε εκποιήσεις.

Είπε, λοιπόν, ότι, θεωρητικά, αν υπάρξει έστω κάποιο ακίνητο που κάτω από συνθήκες θα μπορούσε να αποφέρει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος στον δήμο και δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί για κανένα λόγο, τότε δεν αποκλείουν και αυτό.

Όπως είπε, υπάρχουν εκτάσεις, οι οποίες, με βάση το σχέδιο πόλεως πρέπει να περιέλθουν σε ιδιώτες για να κάνουν ακίνητα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρεί ιδιοκτησιακό καθεστώς ο δήμος σε αυτές και να μην μπορούν ιδιώτες να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους, συμπληρώνοντας τα μέτρα.

Υπάρχουν άλλες εκτάσεις που μιλάνε για καταργημένες οδούς από παλιά, από την περίοδο ακόμη των πρώτων χρόνων μετά την κατάρτιση του Κτηματολογίου, τις οποίες πλέον δεν τις χρησιμοποιούμε και σήμερα είτε τις καταλαμβάνουν ιδιώτες ή παραμένουν ανεκμετάλλευτες και δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Επιδίωξή τους, λοιπόν, είναι να σχηματιστούν ιδιωτικές μερίδες, ακίνητα, και αυτά να τεθούν προς πώληση ή αν μπορεί ο δήμος να ιδιοχρησιμοποιήσει κάποια.

Όσο για τα ήδη προσοδοφόρα ακίνητα, όπως είπε ο κ. Χαλκιάς, «τα χρησιμοποιείς για τον συγκεκριμένο σκοπό, αντλείς τα μέγιστα οφέλη, δεν ελαττώνεις την ακίνητη περιουσία σου και προσδοκάς να λαμβάνεις έσοδα.

Όμως, ακίνητα που δεν μπορείς να τα εκμεταλλευτείς ούτε να επενδύσεις σαφώς και θα πρέπει να εξετάσεις αυτό το ενδεχόμενο. Με μέτρο, με σύνεση, με προγραμματισμό, με την κατάλληλη προώθηση...».

Για τη Νέα Αγορά
Παρ’ όλο που είναι νωρίς ακόμη, ερωτηθείς για τα σχέδιά τους, είπε:

«Η Νέα Αγορά σίγουρα είναι ένα εμβληματικό ακίνητο. Είναι ένα ακίνητο το οποίο εάν κανείς το εκμεταλλευτεί σωστά, μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στον δήμο Ρόδου, έσοδα τα οποία έχει ανάγκη», είπε αρχικά και παρ’ όλο που είναι πρόωρο ακόμα για το τι θα πρέπει να γίνει, εκείνο που είπε είναι, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος και από εκεί και μετά να υπάρξει μία συνολική θεώρηση για τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας του.

Ακόμη, ξεκαθάρισε, ότι όποιος μπει στη διαδικασία να μισθώσει και να χρησιμοποιήσει ακίνητο στη Νέα Αγορά θα πρέπει να είναι και έτοιμος, απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του και να δώσει ένα μίσθωμα ανάλογο ενός εμβληματικού ακινήτου, το οποίο πλέον θα είναι σε μία κατάσταση, όπως του αρμόζει.

«Αντιλαμβάνομαι, ότι το γεγονός ότι η Νέα Αγορά είναι στην κατάσταση που είναι σήμερα, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν από εμάς. Δεν δίνει τη δυνατότητα να αντλήσεις οικονομικά οφέλη ούτε σου δίνει τη δυνατότητα να τη διαφημίσεις.

Όμως, αν καταφέρουμε πράγματι να πετύχουμε την πρόοδο εκείνη των εργασιών, που χρειάζεται, ώστε να αποκατασταθεί το ακίνητο, τότε θα μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική κατάσταση απ’ ό,τι η σημερινή», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος