Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 902 ΦΟΡΕΣ

Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες με μέγεθος που ποικίλει από μερικές δεκάδες θηρευτές που ζουν σε μικρές φυσικές κοιλότητες έως κοινωνίες με υψηλή οργάνωση. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα μυρμήγκια στα Δωδεκάνησα, χαρτογραφώντας τις αποικίες τους και ο Χρήστος Γεωργιάδης, εντομολόγος του ΕΔΙΠ, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξήγησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, πόσο σημαντική είναι η επίδραση των μυρμηγκιών στη διαμόρφωση του μικροκλίματος.

«Τα μυρμήγκια είναι η κινητήριος δύναμη σε πολλούς οικολογικούς χώρους, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ποια είδη βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο, ποια είδη βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία στον ελλαδικό χώρο, πώς συσχετίζονται με άλλους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες και ποια είναι οι συνεισφορά τους στις οικολογικές διεργασίες. Τόσο ο αριθμός των μυρμηγκιών, όσο και ο αριθμός των ειδών που υπάρχουν στα οικοσυστήματα θεωρείται ότι σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των οικοσυστημάτων, δηλαδή πόσο καλά λειτουργούν. Μπορούν και μετατρέπουν μια μορφή ύλης σε μία άλλη που μπορούν να τη διαχειριστούν πιο εύκολα οι άλλοι οργανισμοί. Παρέχουν οικοσυστημικές υπηρεσίες, ακόμη και στους ανθρώπους», όπως ανέφερε.

 

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)

Μια ξεχωριστή δράση της εθελοντικής οργάνωσης All For Blue στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου