Απαιτείται βελτίωση των υποδομών της πόλης, αλλά και όλου του νησιού

Απαιτείται βελτίωση των υποδομών της πόλης, αλλά και όλου του νησιού

Απαιτείται βελτίωση των υποδομών της πόλης, αλλά και όλου του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1893 ΦΟΡΕΣ

Αυτό επισήμαναν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων στην προχθεσινή εκδήλωση της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων

Η διαχείριση πέντε κρίσεων που απείλησαν το τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας, η σημαντική συμβολή τους στη διάσωση των επισκεπτών αλλά και της εικόνας του νησιού κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς που το έπληξε αλλά και οι προτάσεις τους για να ξαναγίνει η πόλη της Ρόδου «ανθρώπινη», είναι τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την προχθεσινή απολογιστική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, κατά την οποία έκοψαν και την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και φορέων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου όπου τους έχει παραχωρηθεί πλέον γραφείο, και παρευρέθηκαν, εκτός από τον οικοδεσπότη πρόεδρό του κ. Γιάννη Πάππου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο πρόεδρος του Σωματείου των ξεναγών κ. Δημήτρης Σαλαχούρης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Βαγιανάκης, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σπανός, οι δημοτικοί σύμβουλοι και τέως αντιδήμαρχοι κ.κ. Τάσος Σπανός και Τηλέμαχος Καμπούρης, εκπρόσωποι και άλλων Σωματείων και βέβαια τα μέλη της Ένωσης.

Αφού ορίστηκε πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Ηλίας Κωτιάδης, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τα μέλη της, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό, ότι μία δημοσιογραφική ομάδα αποτελούμενη από τέσσερις δημοσιογράφους και με τη συνδρομή ενός καθηγητή πανεπιστήμιου και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, έχουν φτιάξει μία δυνατή ομάδα και όραμά τους είναι να συγγράψουν ένα βιβλίο για τον Τουρισμό την περίοδο της κρίσης στη Δωδεκάνησο.

Και είπε ο κ. Μιχαλάκης:

«Έχουμε διαχειριστεί τεράστιες κρίσεις, κάθε μία από αυτές τις κρίσεις ήταν κάτι που θα μπορούσε να μας καταστρέψει και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε όλοι εδώ».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό στην Κω, τον μεγάλο σεισμό στην Κω που κατέστρεψε το νησί αλλά επανήλθε, τη χρεοκοπία της Thomas Cook, την πανδημία που ακολούθησε, την ελληνοτουρκική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα για δύο χρόνια να κλείσουν οι γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ακολούθως ήρθε η ρωσο-ουκρανική κρίση και η ρωσική αγορά δεν συνέχισε καθόλου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αυτό που βιώνουμε καθημερινά: την ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Μίλησε, ακόμη, ο κ. Μιχαλάκης και για την εξαιρετική συνεργασία που έχουν με τους εργαζόμενους τους καθώς σ’ αυτά τα τρία χρόνια υπέγραψαν έξι συλλογικές συμβάσεις.

Και είπε: «Όλα αυτά έγιναν μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα, με απόλυτο σεβασμό στους εργαζόμενους μας και μπορώ να πω ότι εισπράξαμε και εμείς από τους συνδικαλιστές, ότι την προσπάθεια που κάνουμε τη σέβονται και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε πέρυσι το καλοκαίρι τη Ρόδο, κάνοντας λόγο για το «αποκορύφωμα των κρίσεων» και όταν έπρεπε να εκκενωθούν μεγάλες περιοχές, η Ένωση ήταν εκεί με όλα τα μέλη της που διέθεσαν τα λεωφορεία τους, «χωρίς τυμπανοκρουσίες» και τα κατάφεραν.

«Ήταν μία πολύ άσχημη εμπειρία αλλά αυτή η διαχείριση και συνεργασία που δείξαμε, την περίοδο που τη δείξαμε, έδειξε ότι η Ρόδος αντέχει και αντέχει γιατί έχει ένα ισχυρό brand και το brand είμαστε όλοι εδώ οι άνθρωποι που μοχθούμε από τον Τουρισμό, που εργαζόμαστε κάθε μέρα και ξυπνάμε και σκεφτόμαστε μόνο τουριστικά», είπε και ευχαρίστησε το Δ.Σ. για την εμπιστοσύνη που του δείχνει.

Τον λόγο πήρε και ο γραμματέας της Ένωσης, κ. Τάσος Χατζηλιαμής ο οποίος εκ μέρους του Δ.Σ. δήλωσε, ότι είναι πολύ υπερήφανοι που έχουν πρόεδρο τον κ. Μιχαλάκη.

Παίρνοντας τον λόγο τα μέλη της Ένωσης, αναφέρθηκαν και στα κακώς κείμενα που τους ενοχλούν καθώς είναι αρνητικά για το τουριστικό προϊόν του νησιού μας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι για τον θαλάσσιο τουρισμό θα ήθελαν να έχουν γίνει περισσότερα, αφού η Ρόδος θα μπορούσε να είναι προορισμός για σκάφη αναψυχής. Σημειώνεται ότι, όπως είπε και ο κ. Μιχαλάκης, η Ένωση εκπροσωπεί και τους ναυτικούς πράκτορες.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ηλίας Κωτιάδης, ο οποίος διετέλεσε στο Δ.Σ. για πολλά χρόνια και πριν ακόμη συνδεθούν με τα άλλα νησιά, αναφέρθηκε στα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασαν και τόνισε ότι ποτέ δεν είχαν τέτοιο ταμείο όπως σήμερα, δίνοντας τα συγχαρητήριά του, όπως και για το πάρκο που θα «υιοθετήσει» η Ένωση απέναντι από το Νεώριο.

Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε στην εθιμοτυπική συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον δήμαρχο τις προηγούμενες ημέρες (σ.σ. έγραψε σχετικά η «Ροδιακή»), και ότι του ζήτησαν ένα «φρεσκάρισμα» στην πόλη και προσοχή στα «μικρά και αυτονόητα».

Παίρνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, τα μέλη της Ένωσης, τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να σταθούμε στην υποδομή της πόλης, όπου δεν υπάρχει ευταξία και δεν είναι θέμα εμφάνισης μόνο αλλά και κινδύνων που ελλοχεύουν.

Το πάρκινγκ και το κυκλοφοριακό, ειδικά στο Μανδράκι, φαίνεται ότι είναι από τα προβλήματα που ιεραρχούν πρώτα οι πράκτορες. Αρκετοί εξήραν στη συνέχεια τη στάση των πρακτόρων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και την άριστη συνεργασία της Ένωσης με τους φορείς.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΞΡ, ότι «η εντοπιότητα έσωσε τη Ρόδο στις φωτιές». Σε συνδυασμό και με τις προτάσεις που κατέθεσε η Ένωση στον δήμαρχο για τη λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ, τον οποίο θεωρούν σημαντικό εργαλείο, στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπαβασιλείου, είπε, μεταξύ άλλων:

«Ο σκοπός μου και ο στόχος είναι ν’ ανοίξουν οι πόρτες και να συνεργαστούμε άψογα μαζί σας. Θεωρούμε ότι η συνεργασία των πρακτόρων και των ξενοδόχων είναι επιβεβλημένη, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και νομίζω ότι έχουμε κάποιες κοινές δράσεις τις οποίες μπορούμε να κάνουμε μαζί».

Ενδεικτικό της συνεργασίας είναι ότι, όπως είπε ο κ. Παπαβασιλείου, από κοινού κατάφεραν και έδωσαν λύση για την παρουσία της Ρόδου στην έκθεση του Βερολίνου (ITB) καθώς βρήκαν χώρο και έστησαν περίπτερο μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, διασφαλίζοντας έτσι την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της Ρόδου, τη στιγμή που ο ΠΡΟΤΟΥΡ δεν έχει λειτουργήσει ακόμη μετά τις εκλογές.

Αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το αν θέλουν ΠΡΟΤΟΥΡ ή DMO (Destination Management Organization-Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού), και τόνισε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν και να αποφασίσουν τι θέλουν ενώ η ΕΞΡ θέλει και στηρίζει τον ΠΡΟΤΟΥΡ.

Ο δήμαρχος
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κολιάδης, ο οποίος, ως γνωστόν, προέρχεται από τον χώρο του Τουρισμού, είπε καταρχάς απευθυνόμενους στους πράκτορες, ότι γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος τους ο οποίος είναι σημαντικός για το τουριστικό προϊόν του νησιού μας.

Εξήρε κι εκείνος τη συμβολή της Ένωσης στη διαχείριση της πανδημίας και τόνισε ότι στον Τουρισμό τίποτα δεν είναι δεδομένο. Στη Ρόδο όμως -συνέχισε ο δήμαρχος-υπάρχουν στέρεες βάσεις τις οποίες έχει δημιουργήσει η Ένωση εδώ και πενήντα χρόνια.

Μιλώντας για τον ΠΡΟΤΟΥΡ-στον οποίο υπενθυμίζεται έχει διατελέσει πρόεδρος κατά την προηγούμενη θητεία-είπε, ότι αυτό που κατάφεραν είναι ότι έπρεπε τουλάχιστον να δώσουν την απαραίτητη σημασία σε ό,τι έχει να κάνει με την προβολή και την προώθηση του προορισμού.

Ευρισκόμενοι, όμως, σε διεθνείς εκθέσεις διαπίστωσαν, ότι είμαστε αρκετά πίσω σε κάποια πράγματα σε σχέση με ανταγωνιστικούς μας προορισμούς και ότι καλύτερο είναι να δώσουμε δυναμικό «παρών» σε μεγάλες εκθέσεις.

Είπε, στη συνέχεια, ότι ο δήμος έχει έναν ρόλο αρκετά άχαρο και σκληρό, αναφερόμενος στις δυσκολίες της γραφειοκρατίας. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν τους ενδιαφέρει το ποιος θα κάνει κάτι σ’ αυτό το νησί και θα πάρει τα εύσημα, φθάνει να γίνει και είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε βοήθεια

. «Σας έχουμε πραγματικά μεγάλη ανάγκη όλους», είπε ο δήμαρχος προς τους πράκτορες, λέγοντας, ότι τα Σωματεία θα εκπροσωπούνται στον ΠΡΟΤΟΥΡ για να κάνουν ένα πλάνο πως θα προχωρήσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Ο Δήμος θα είναι πάντα δίπλα σας, με τον τρόπο που μπορεί», τους διαβεβαίωσε ακόμη ο κ. Κολιάδης και είπε, ότι μετά την έκθεση του Βερολίνου θα κάνουν συναντήσεις για να εκπονήσουν το masterplan για τη δράση τους και κάθε χρόνο θα κάνουν απολογισμό.

Είπε, ακόμη, ότι γι’ αυτό χρειάζονται και τεχνοκράτες και ως δημοτική αρχή έχουν επιλέξει τρεις-τέσσερις τεχνοκράτες, κάποιοι δεν είναι και από τη Ρόδο για να τους βοηθήσουν στο πώς θα στήσουν αυτό το masterplan.

Ο κ. Μιχαλάκης συμφώνησε με αυτά που είπε ο δήμαρχος με εκείνον να τους λέει «ο ΠΡΟΤΟΥΡ είσαστε εσείς».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πάππου, ανέφερε και εκείνος, ότι η πόλη πρέπει να γίνει ανθρώπινη και ότι το ΕΒΕΔ θα βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια.

Ο κ. Εγγλέζος από την πλευρά του είπε χαρακτηριστικά «τα καταφέραμε να υπάρχει εργασιακή ειρήνη στο νησί μας που είναι ζηλευτή σε όλη τη χώρα» και τόνισε την καλή συνεργασία που έχουν.

Ο κ. Σαλαχούρης τους κάλεσε να απαιτήσουν τη βελτίωση των υποδομών καθώς όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι υποφέρουν από κάτι.

Μιλώντας στο κλείσιμο της εκδήλωσης (σ.σ. λόγω άλλων υποχρεώσεων) ο κ. Παππάς, μεταξύ άλλων, εξήρε τη συνδρομή των πρακτόρων κατά τη μεγάλη πυρκαγιά και είπε ότι «με τη συνεργασία, την επιμονή και την υπομονή φέρνουμε αποτελέσματα. Όλοι μαζί να δουλέψουμε για να έχουμε ένα αποτέλεσμα για τη Ρόδο.

Σημειώνεται ότι το φλουρί έπεσε στον κ. Σπανό και τον Εμπορικό Σύλλογο.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη