Πρέπει να δοθούν λύσεις για να επιβιώσουν τα χωριά μας

Πρέπει να δοθούν λύσεις για να επιβιώσουν τα χωριά μας

Πρέπει να δοθούν λύσεις για να επιβιώσουν τα χωριά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1425 ΦΟΡΕΣ

Αυτό επισήμαναν σε υψηλούς τόνους οι αγρότες του νησιού κατά τη χθεσινή κινητοποίησή τους. Το θέμα των ελαφιών θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο

Η…«κάθοδος» των τρακτέρ στην καρδιά της πόλης της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, καθώς οι αγρότες του νησιού συμπαρατάσσονται με τον αγροτικό κόσμο της υπόλοιπης χώρας που έχει ξεσηκωθεί, ενώ ανάμεσα στα αιτήματά τους προτάσσουν τη λήψη μέτρων για τον υπερπληθυσμό των ελαφιών, «φωνάζοντας» προς όλους τους αρμοδίους, ότι πλέον παλεύουν για την επιβίωσή τους στα χωριά τους.

Συντονίζοντας την κινητοποίησή τους το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, οι αγρότες ξεκίνησαν από τη νότια Ρόδο γύρω στις 9:30 χθες το πρωί, με σημαίες και πανό πάνω στα τρακτέρ τους αλλά και σε φορτηγά μιας και δυναμική ήταν η στήριξη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσεως Ρόδου «Κολοσσός».

Λίγο πριν φθάσουν στην πόλη σταμάτησαν στον κόμβο στο Τσαΐρι, όπου «έγιναν ένα» με αγρότες της δυτικής πλευράς και ήταν λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι όταν το επιβλητικό κομβόι με τα πενήντα, περίπου, τρακτέρ και τα φορτηγά μπήκε στο κέντρο της πόλης και... άραξε στην πλατεία Δημαρχείου. Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας υπήρχε η διακριτική συνοδεία της Αστυνομίας.

Οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν την παρέμβαση του δήμου και της περιφέρειας και τόνισαν ότι τα χιλιάδες ελάφια που βρίσκονται σε όλο το νησί, όχι μόνο καταστρέφουν τις καλλιέργειες και απειλούν το μέλλον των αγροτών, αλλά απειλούν τις ζωές και τις περιουσίες πολλών κατοίκων λόγω των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούν.

Σημειώνεται ότι σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία η Συντονιστική των αγροτών έχει καλέσει να παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή του δήμου, τις περιφέρειας, της Διεύθυνσης Δασών αλλά και όλοι οι βουλευτές του νομού μας, προκειμένου να τους θέσουν τα προβλήματά τους και να δεσμευτούν ότι θα τους βοηθήσουν.

Στην πλατεία ο δήμαρχος
Αφού παρέταξαν τα τρακτέρ στην πλατεία Δημαρχείου, μετά από λίγο κατέβηκε ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, στον οποίο, ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, κ. Γιώργος Σαββίδης επέδωσε το ψήφισμά τους, εκπροσωπώντας όλους τους αγρότες του νησιού.

Και του είπε: «Ζητάμε από εσάς και το δημοτικό συμβούλιο να πάρετε θέση, να τα ψηφίσετε όλα γιατί είναι δίκαια αιτήματα για μας, γιατί έχουν να κάνουν με την επιβίωσή μας στα χωριά μας. Πιστεύω ότι, αν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορεί να πετύχουμε κάτι. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ πέρα για να διαδηλώσουμε άδικα.

Ήρθαμε εδώ πέρα για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα τα οποία έχουμε και πρέπει να πάρουμε κάποιες λύσεις. Έχουμε χρόνια που ταλαιπωρούμαστε και δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Όλοι μαζί ενωμένοι, πρέπει να πετύχουμε κάτι, ούτως ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να μείνουμε στα χωριά μας, να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να κάνουμε παραγωγή.

Θέλουμε να κάνουμε παραγωγή και όχι να παίρνουμε αποζημιώσεις. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις παραγωγές μας. Θα απαιτήσουμε λοιπόν από το κράτος να μας δώσει λύση».

Όσον αφορά στα βασικά αιτήματά τους, καταρχάς σχετικά με τη λήψη μέτρων για τα προβλήματα που δημιουργούν τα ελάφια, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαββίδης, «δεν είμαστε εμείς τρελοί και κατεβήκαμε εδώ να ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Εμείς αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης πλέον στα χωριά μας.

Όλος ο κόσμος και περισσότερο εμείς έξω, νότια και όχι μόνο και όλο το νησί, πιστεύω. Και σε λίγο θα μπουν τα ελάφια στην πόλη, θα το δείτε σύντομα. Εμείς, λοιπόν, ζητάμε λύση στα δίκαια αιτήματά μας και σας θέλουμε όλους αρωγούς».

«Σε διάφορες περιοχές της χώρας υπάρχουν προβλήματα αλλά θα πρέπει να δουν και την περιοχή μας, μην μας θεωρούν ότι εμείς είμαστε οι πλούσιοι της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαββίδης προς τον δήμαρχο. Αυτό που ζητούν είναι «να μας δουν και εμάς με το ίδιο μάτι».

Στον δήμαρχο μίλησαν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Νότιας Ρόδου, όπως και αγρότες, τονίζοντας, ότι το θέμα με τα ελάφια τους ταλανίζει εδώ και είκοσι χρόνια.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον δήμαρχο ο Τσαμπίκος Καραγιάννης, πρόεδρος της κοινότητας Απολακκιάς, του είπε: «Να σας ευχαριστήσουμε για τη συμπαράστασή σας, και θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι άλλο να φεύγει ένα μεμονωμένο ψήφισμα από εμάς και άλλο ένα ψήφισμα του περιφερειακού ή του δημοτικού συμβουλίου, καθώς έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Θέλουμε μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για στήριξη. Αυτό εμάς μας δυναμώνει. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που γνωρίζει το θέμα και με όλους τους αρμόδιους ευελπιστούμε να δοθεί λύση».

«Ξεκινώντας από τους αμπελώνες του Ατταβύρου, καταλήγοντας στους ελαιώνες όλου του νησιού, και φθάνοντας στις ανοιχτές καλλιέργειες της Νότιας Ρόδου αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα» του είπαν και δείχνοντας νέους σε ηλικία αγρότες, του ανέφεραν ότι είναι απογοητευμένοι από το επάγγελμά τους και θα αναγκαστούν να στραφούν στον Τουρισμό.

Δήμαρχος: Σοβαρή απόφασηγια τα ελάφια- το θέμα στο δ.σ.
Από την πλευρά του ο κ. Κολιάδης, ο οποίος συζήτησε αρκετή ώρα μαζί τους, συνοδευόμενος και από τον αντιδήμαρχο νότιας Ρόδου και Πρωτογενή Τομέα κ. Θωμά Κώστα, καταρχάς δεσμεύτηκε ότι το θέμα τους θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Διαβάζοντας τα αιτήματά τους, ο δήμαρχος είπε ότι για το πρώτο που έχει να κάνει με τα ελάφια, ο δήμος πρέπει να εξετάσει τα μέτρα που θα λάβει και να το φέρει το θέμα στο δ.σ. ενώ τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με την Κεντρική Διοίκηση και αν υπάρχουν και κάποια επιμέρους θα τα συζητήσουν.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των αγροτών του επισήμαναν ότι, κάποια από αυτά, είναι για τους πυρόπληκτους που δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις και ζητούν τη συνδρομή του δήμου. Όπως είπε ο κ. Σαββίδης, σε άλλες περιοχές έχουν δοθεί αυτές οι αποζημιώσεις και δεν γνωρίζουν τον λόγο που δεν τις έχουν πάρει ακόμη οι δικαιούχοι αγρότες στο νησί μας.

«Έχει και εδώ ανθρώπους που έχουν χάσει τις περιουσίες τους: άλλοι έχουν χάσει τις ελιές τους, άλλοι τα ζώα τους, άλλοι πάλι επαγγελματίες, περισσότερο στη νότια Ρόδο, αντιμετωπίζουν και αυτοί προβλήματα και το κράτος για τη Ρόδο δεν έχει μεριμνήσει», είπε.
Απευθυνόμενος στη συνέχεια, προς τους ίδιους, ο δήμαρχος είπε καταρχάς ότι ο κ. Κώστας είναι «ένας από εκείνους και ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».

Δεσμεύτηκε, λέγοντας στη συνέχεια, είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος πια για να μιλάμε σε θεωρητικό επίπεδο αλλά θα πρέπει να ληφθεί απόφαση και να γίνει πράξη και τόνισε ότι θα έρθει στο δ.σ. για να ληφθούν αποφάσεις και να υλοποιηθούν.

«Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε μία μέρα και εδώ είμαστε ως δημοτική αρχή και κοιτώντας όλους εσάς στα μάτια να δούμε αν θα το κάνουμε ή δεν θα το κάνουμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα δηλώσουμε σε κανέναν ότι είμαστε αναρμόδιοι.

Γιατί αυτή η καραμέλα ότι “δεν είναι αρμοδιότητα δικιά μας, πηγαίνετε αλλού” κ.λπ., σ’ εμάς όχι», είπε, τονίζοντας, ότι αντιλαμβάνεται ποιο είναι το πρόβλημα και ότι έχει να κάνει με την επιβίωσή τους.

Μάλιστα, σε διάλογό του με αγρότες που ζητούσαν τη στήριξή του όπως και του δήμου, θέλησε να ξεκαθαρίσει ο δήμαρχος: «Αυτή η καραμέλα “είμαστε δίπλα σας”, ξέρω ότι το έχετε ακούσει πολλές φορές και έχει κουράσει αυτό το πράγμα.

Λοιπόν, λίγα λόγια: πάμε να κάνουμε πράξη αυτό που πρέπει να κάνουμε, αυτά που είναι στη δικιά μας αρμοδιότητα. Αυτά που μπορούμε να κάνουμε και να βοηθήσουμε θα τα κάνουμε, να είστε σίγουροι. Αυτά που δεν μπορούμε, σας κοιτάμε στα μάτια και θα σας πούμε δεν μπορούμε να το κάνουμε, πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο. Ξεκάθαρες κουβέντες».

Οι αγρότες του είπαν, ότι θα καθίσουν εδώ μέχρι να βρεθεί λύση γιατί τόσα χρόνια που πέρασαν δεν αντέχουν άλλο, με τον δήμαρχο να τους λέει ότι δεν γίνεται σήμερα και αύριο να τους δώσει λύση αλλά, αν πρέπει, θα καθίσει και ο ίδιος μαζί τους αφού τα αιτήματά τους έχουν να κάνουν με την Κεντρική Διοίκηση.

«Δεν πρόκειται να σας λύσω το πρόβλημα του ελαφιού... σήμερα. Ούτε αύριο», τους είπε, τονίζοντας ότι δεν τους λέει ψέματα. «Πρέπει να ληφθεί μία σοβαρή απόφαση για το τι θα κάνουμε με αυτό», κατέληξε.

Ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε, στη συνέχεια, όλους τους φορείς και τα Σωματεία που στηρίζουν τον αγώνα τους και συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ. Ρόδου «Κολοσσός», το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων οι «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ», καθώς και όλους τους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς του νησιού.

Αγρότες Ρόδου: Τα ελάφια απειλούν το επάγγελμά μας
Ειδικότερα, ο Νίκος Φραντζής μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Νότιας Ρόδου δήλωσε τα εξής: «Έχουμε τα ίδια αιτήματα με τους υπόλοιπους αγρότες και επιπλέον έχουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα των ελαφιών. Ήμασταν ξανά εδώ το 2022 για τα ίδια προβλήματα. Μας υποσχέθηκε τότε η κυβέρνηση λύση και όλες οι εξαγγελίες του υφυπουργού Περιβάλλοντος και της κυβέρνησης ήταν κοροϊδία, δε δόθηκε καμία λύση.

Είμαστε εξοργισμένοι, αν δε λυθεί το πρόβλημα των ελαφιών ο Πρωτογενής Τομέας της Ρόδου θα καταστραφεί ολοσχερώς και αυτοί οι λίγοι αγρότες που μείναμε θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας. Γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση, ώστε να καλλιεργούμε ελεύθερα, όπως και πριν οξυνθεί το πρόβλημα.

Εμείς δεν είμαστε ειδικοί επιστήμονες για να πούμε τι πρέπει να γίνει. Η επιστήμη και η τεχνολογία σήμερα έχουν προχωρήσει και υπάρχουν λύσεις. Η αδιαφορία του κράτους έχει οδηγήσει στην όξυνση του προβλήματος και πλέον δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά και την οδική ασφάλεια.

Έχουμε καθημερινά πολλά τροχαία στους δρόμους του νησιού. Αν δεν πάρουμε μέτρα, τα ελάφια θα φτάσουν κυριολεκτικά στο Μαντράκι. Τα πάρκα που θα δημιουργηθούν δεν μας ικανοποιούν είναι λύση-κοροϊδία που την εξήγγειλε η κυβέρνηση μόνο και μόνο για ν’ αποφύγει την κινητοποίηση».

Από την πλευρά του ο Τσαμπίκος Καραγιάννης πρόεδρος της κοινότητας Απολακκιάς είπε: «Είμαι πρόεδρος σε ένα χωριό που ασχολείται αποκλειστικά με τη γεωργία. Συμπαραστέκομαι στους αγώνες των αγροτών μας, τα αιτήματά τους είναι δίκαια, το θέμα των ελαφιών απασχολεί τον αγροτικό κόσμο εδώ και 15 χρόνια και λύση δεν δίνεται.

Το πρόβλημα έπρεπε να λυθεί πριν 10 χρόνια, και τώρα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Με την ευκαιρία των αγροτικών κινητοποιήσεων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα αποφασίσαμε και οι αγρότες της Ρόδου και άλλοι φορείς να έρθουμε να διαμαρτυρηθούμε πρωτίστως για τα ελάφια και δευτερευόντως για τα άλλα αιτήματα».

Ο Σταύρος Ακκούρης πρόεδρος της κοινότητας Γενναδίου με μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, αναφερόμενος στην κινητοποίηση των αγροτών είπε τα εξής: «Οι αγρότες είναι εδώ για να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει ότι έχουμε τελικά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, ξεκινώντας από τους αμπελώνες του Ατταβύρου και καταλήγοντας στους ελαιώνες του νησιού για να φτάσουμε στη νότια Ρόδο με τις καλλιέργειες.

Όλοι αυτοί που είναι εδώ δίπλα μας είναι νέοι αγρότες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σήμερα απογοητευμένοι με το θέμα του επαγγέλματός τους. θα φτάσουμε στο σημείο να καταλήξουν όλοι στα ξενοδοχεία αντί να καλλιεργούν τη γη των πατεράδων τους.

Η παράκλησή μας είναι η δημοτική και η περιφερειακή αρχή να είναι δίπλα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι αγρότες αλλά και οι πολίτες του νησιού στους δρόμους. Υπάρχουν πάρα πολλά ατυχήματα, τα οποία δε γίνονται γνωστά γιατί όσοι εμπλέκονται φοβούνται τις συνέπειες».

Τα Σωματεία
Ο Κώστας Στυλιανού πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ. «Κολοσσός» ανέφερε τα εξής:
«Τα σωματεία φορτηγών δημόσιας χρήσης σε όλη την Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και έτσι σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) κατεβήκαμε και εμείς μαζί με τους αγρότες για να υποστηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα που έχουν.

Ειδικά για τα ελάφια έχουμε κι εμείς τεράστιο πρόβλημα. Οι συνάδελφοι καθημερινά που ξυπνούν πρωί για να πηγαίνουν σε διάφορα μέρη του νησιού έχουν σοβαρό θέμα που έπρεπε να λυθεί... χθες. Έπρεπε να δούμε... χθες πώς μπορούμε να περιφράξουμε τους δρόμους ώστε να είναι ασφαλείς, όχι μόνο για τα μεγάλα οχήματα και τους αγρότες αλλά για όλους τους πολίτες της Ρόδου.

Ας ελπίσουμε, ο δήμος, η περιφέρεια και όποιος εμπλέκεται σε αυτό το θέμα να πάρουν μέτρα ή να περιφράξουν τους δρόμους, κάτι που είναι βέβαια δύσκολο να γίνει ή τα ελάφια να τα μαντρώσουν. Θα είμαστε παρών για τους αγρότες ό,τι χρειαστούν».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΡ, Γιώργος Φρατζολάκης, δήλωσε ότι «πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τους αγρότες, πρέπει να δει ζεστά το θέμα των αγροτών και να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τους στηρίξουμε. Το ΕΚΡ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις τους. Με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης θα είμαστε δίπλα τους, όπως είμαστε πάντα».

Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου, Γιώργος Κρυστάλλης δήλωσε, ότι ως κλάδος στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Σημειώνεται ότι εκεί βρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων της Ρόδου.

Το ψήφισμα
Μετά από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γεννάδι στις 07/02/2024, οι αγρότες Ν. Ρόδου, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, διότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση, πριν μερικές ημέρες,

Τα βασικά αιτήματα, είναι τα εξής:
1. Λήψη αποτελεσματικών μέτρων, για την αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργούν τα ελάφια, στις αγροτικές καλλιέργειες, στο φυτικό κεφάλαιο, στο ατυχήματα του οδικού δικτύου, σε όλο το νησί (διαχείριση - άμεση μείωση του πληθυσμού κ.λπ.).

2. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
3. Επτά (7) λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.

4. Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
5. Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευθεί ξανά.

6. Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
7. Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

8. Να δοθεί άμεσα η αποζημίωση σε όλους τους πυρόπληκτους του νησιού.
9. Ως πυρόπληκτη περιοχή, να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες του νησιού, στα σχέδια βελτίωσης (όπως έγινε και σε άλλες περιοχές της χώρας).
10. Ένταξη των μελισσοκόμων της περιφέρειας στο ΦΕΚ 562/Β/26-01-2024.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»