Πρόγραμμα προστασίας των ηλικιωμένων θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Ρόδο

Πρόγραμμα προστασίας των ηλικιωμένων θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Ρόδο

Πρόγραμμα προστασίας των ηλικιωμένων θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1143 ΦΟΡΕΣ

• Αφορά τηλεφροντίδα με ρολόι και βραχιόλι • Πρόκειται για ένα μέτρο που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο

Ένα πρόγραμμα που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για ηλικιωμένους συμπολίτες μας που μένουν μόνοι τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, το «Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι», θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στη Ρόδο από τον ερχόμενο Απρίλιο και για δύο χρόνια, με εκατό ωφελούμενους σε πρώτη φάση!

­Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο αντιδήμαρχος Αρχαγγέλου και Ψηφιακής Μετάβασης, κ. Γιώργος Βαρέλης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Θωμάς Σωτρίλλης, ο Διευθυντής Πληροφορικής Δρ. Νίκος Μανίκαρος και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του δήμου κα Χριστίνα Καραγιάννη.

Από αριστερά η κα Χρ. Καραγιάννη, Θ. Σωτρίλλης, ο κ. Ν. Μανίκαρος και ο κ. Γ. Βαρέλης
Από αριστερά η κα Χρ. Καραγιάννη, Θ. Σωτρίλλης, ο κ. Ν. Μανίκαρος και ο κ. Γ. Βαρέλης

 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το 5ο Υποέργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Μιλώντας αρχικά ο κ. Μανίκαρος, ανέφερε ότι, μετά την προσφορά που κατέθεσε ο Ανάδοχος του έργου, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 294.004 ευρώ (συν ΦΠΑ) και εξήγησε ότι, όταν λέμε τηλεφροντίδα, που αναφέρεται στον τίτλο του έργου, εννοούμε φροντίδα εξ αποστάσεως με νέες τεχνολογίες.

Το έργο, λοιπόν, αφορά σε φροντίδα, σε πιλοτικό στάδιο, εκατό ατόμων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν έχοντας βαριά προβλήματα υγείας. Τι προσφέρει: εγκαθίσταται από τον Ανάδοχο εξοπλισμός, που είναι το βραχιολάκι, το οποίο το φοράει το άτομο που χρήζει τηλεφροντίδας και σε κάθε σπίτι δικαιούχου του προγράμματος θα πρέπει να υφίσταται γραμμή ίντερνετ αλλά και κάρτα δεδομένων που χρησιμοποιεί το κινητό, tablet κ.λπ. Πώς λειτουργεί: το βραχιολάκι καταγράφει τις κινήσεις του ασθενούς και δημιουργεί το σύνηθες προφίλ του, δηλαδή το σύνολο των δραστηριοτήτων του σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια παράξενη δραστηριότητα, ενημερώνει το κέντρο ελέγχου, το οποίο στη συνέχεια, ενημερώνει τους υπεύθυνους οικείους του καθώς και την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Το ίδιο συμβαίνει αν πατηθεί και το κουμπί πανικού-τέτοια δυνατότητα θα υπάρχει για τους 50 ωφελούμενους, αφού στα 50 από τα 100 βραχιολάκια που θα προμηθευτούν θα υπάρχει και η δυνατότητα ανίχνευσης πτώσης. Σημειώνεται ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης γι’ αυτό, ενώ εκείνο που τονίστηκε είναι ότι ο δήμος της Ρόδου είναι ένας από τους πρώτους που έχει φθάσει στο έργο αυτό τόσο σύντομα.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρέλης είπε, ότι ότι στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος αντιλαμβάνεται ότι η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη και η υποστήριξη θα είναι αρχικά για δύο έτη ενώ η πρότασή τους είναι, σε συνεννόηση με τον κ. Σωτρίλλη, εάν ο κόσμος το αγκαλιάσει, να το επεκτείνουν χρονικά και αριθμητικά.

«Το σημαντικότερο είναι ότι αρχίζει ο δήμος ν’ ανοίγεται, να έχει μία εξωστρέφεια πέραν της ψηφιακής μετάβασης που αφορά στην εσωτερική του λειτουργία, να επεκτείνεται και σε υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας και ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικό αντικείμενο, μπορεί να φαίνεται μικρό, αφορά ένα βραχιολάκι και ένα ηχειάκι που θα μπει στο δωμάτιο», είπε ο αντιδήμαρχος και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν ο δικαιούχος δεν διαθέτει σύνδεση με το ίντερνετ γιατί το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει και μέσω κινητής τηλεφωνίας, με την κάρτα sim.

Και συνέχισε, λέγοντας, ότι το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι, πέραν του γεγονότος εάν πάθει κάτι ο ηλικιωμένος, που θα ειδοποιηθούν οι συγγενείς του, έχει όλο το 24ωρο τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο, όπου στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα βρίσκεται ένας ειδικός, και να μιλήσει για ό,τι τον απασχολεί ή αν αισθάνεται μοναξιά ή αν δεν αισθάνεται καλά κ.λπ. Προέτρεψε, μάλιστα, τον κ. Σωτρίλλη να το μοιράσει σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη μοναξιά και τη μεγαλύτερη ανάγκη μιας και το πρόγραμμα αφορά σε όλο το νησί και δεν θα διαχωρίσουν την πόλη από τα χωριά καθώς, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος, θέλουν να είναι δίκαιοι σ’ αυτό.

Από την πλευρά του ο κ. Σωτρίλλης έκανε λόγο για μία χαρούμενη ημέρα, αφού ο δήμος συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα προστασίας της τρίτης ηλικίας και από την άλλη μεριά υπάρχει, όπως είπε, η δυστυχής διαπίστωση ότι, παρά την πρόοδο που κάνουμε σαν ηλικία, αφήνουμε την τρίτη ηλικία έρμαιο στην τύχη της. «Και έρχεται ο δήμος δείχνοντας μία ιδιαίτερη ευαισθησία να εφαρμόσει αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα και να αντικαταστήσει όλους εμάς που θα έπρεπε να προσέχουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό το πρόγραμμα το αγκάλιασε ο δήμος και δίνει μία ελπίδα στους ηλικιωμένους», είπε ακόμη.

Στη συνέχεια, η κα Καραγιάννη εξήγησε ακριβώς το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα:

Ο δήμος Ρόδου είναι ένας από τους 11 που μετατρέπονται, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, σε «έξυπνη πόλη». «Η υπογραφή και η έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος από την τρίτη ηλικία, δείχνει και την ευαισθησία της δημοτικής αρχής που βάζει στο επίκεντρο των πολιτικών της τον άνθρωπο και μάλιστα αυτόν της τρίτης ηλικίας», είπε αρχικά.

Εξηγώντας τη φιλοσοφία με την οποία «χτίστηκε» το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είπε, ότι είναι να μπορεί ανά πάσα στιγμή, ο ηλικιωμένος, ο μοναχικός, που είναι και ένα κριτήριο, να έχει άμεση σύνδεση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, αφού πίσω από τη γραμμή υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, που 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, μπορούν να υποστηρίξουν τον ηλικιωμένο, που το μόνο που έχει να κάνει είναι να πατήσει το κουμπί.

Αρχικά, λοιπόν, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να κάνει αίτηση και θα κοιτάξουν σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που είναι εξαπλωμένο σε όλο το νησί, να μπορέσουν να τους υποδείξουν μοναχικούς ηλικιωμένους. Τα κριτήρια για την επιλογή τους έχουν προέλθει από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αρχικά είναι κάποια πολύ τυπικά στοιχεία και στη συνέχεια προχωρούν σε καταστάσεις υγείας. Δηλαδή, γνωρίζουν το ιατρικό ιστορικό του εν δυνάμει δικαιούχου, όπως και το πρώτο πρόσωπο που θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί του σε περίπτωση ανάγκης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιο, τότε, μπορεί να ειδοποιηθεί μέσα από τη συγκεκριμένη υποστήριξη η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ μετά από εισαγγελική εντολή.

Τα πρώτα πενήντα ρολόγια έχουν να κάνουν με τη μοναχικότητα, τα υπόλοιπα 50 διαθέτουν και μπουτόν πανικού. Δηλαδή, αν ο ηλικιωμένος πέσει, τότε καταλαβαίνουν ότι έχει συμβεί κάτι και αρχίζει αμέσως η επικοινωνία με τα τηλέφωνα για να υπάρξει βοήθεια.

Όσοι, λοιπόν, έχουν αυτή τη χρήση του ρολογιού, λόγω της γραμμής, θα μπορέσουν, σε μία απευκταία περίπτωση βέβαια, να τους δώσουν τη δυνατότητα σε μία ώρα να φθάσει η βοήθεια στον ηλικιωμένο που την έχει ανάγκη. Και είπε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης:

«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό που ξεκινάει η “έξυπνη πόλη” γιατί δείχνει και την αγάπη που υπάρχει στον άνθρωπο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα» και ως Διεύθυνση εκφράζουν τις ευχαριστίες τους και ευελπιστούν να μπορέσουν ν’ ανταπεξέλθουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025 οπότε και λήγει.

Σημειώνεται ότι, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με το «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετούν γύρω στα 450 άτομα που δεν είναι όλοι μοναχικοί και η επιλογή θα γίνει ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχει ο ενδιαφερόμενος. Οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν και τηλεφωνικά ενώ για όσους δεν μπορούν, το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι σε θέση να βοηθήσει στη συμπλήρωσή της. Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα στον Μάρτιο καθώς ευελπιστούν το πρόγραμμα να ξεκινήσει από την 1η Απριλίου.

Πάντως, από τη Διεύθυνση εκτιμούν, ότι επειδή έχει γίνει μετά από μελέτη συγκριμένη και στρατηγικό σχεδιασμό, ο αριθμός των 100 ωφελούμενων δεν απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες στο νησί μας.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα υποέργα, έχει υπογραφεί η ενιαία πλατφόρμα, εκεί που θα γίνει η μεγαλύτερη εγκατάσταση όλων των εξοπλισμών και έχουν υπογραφθεί οι συμβάσεις. Μάλιστα, ο κ. Βαρέλης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την προηγούμενη δημοτική αρχή που το ξεκίνησε.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη