ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Άνεμος ταχύτητος 96 χιλιομέτρων εσημειώθη εις την Ρόδον

ΦΛΑΣ  στο παρελθόν, 1964: Άνεμος ταχύτητος 96 χιλιομέτρων εσημειώθη εις την Ρόδον

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Άνεμος ταχύτητος 96 χιλιομέτρων εσημειώθη εις την Ρόδον

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 164 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 1964
Αριθ. Φύλλου 3868

ΑΝΕΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΟΣ 96 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΧΘΕΣ
ΕΣΗΜΕΙΩΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΟΔΟΝ
Ζημίαι εις δένδρα-Δεν εξετελέσθη το αεροπορικόν και ατμοπλοϊκόν δρομολόγιον-Βροχόπτωσις το απόγευμα
Σφοδροτάτη κακοκαιρία ενέσκηψε από των νυκτερινών ωρών προχθές εις την Ρόδον και εις όλην την περιοχήν της Δωδεκανήσου. Ισχυρότατοι άνεμοι έπνεον, επεκράτει δε εις τον θαλάσσιον χώρον ασυνήθης θαλασσοταραχή.

Οι νότιοι άνεμοι καθίσταντο συνεχώς ισχυρότεροι καθ’ όλην την ημέραν, η ταχύτης των δε έφθασε τα 96 χιλιόμετρα καθ’ ώραν με ριπάς. Εις τον θαλάσσιον χώρον προ της Ρόδου εξ άλλου τα κύμματα ήσαν τεράστια και συχνά εκάλυπτον τμήμα του φυσικού λιμενοβραχίονος του Μανδρακίου.


Λόγω της κακοκαιρίας πολλά μικρά σκάφη μετεκινήθησαν και ηγκυροβόλησαν εις το κέντρον της λεκάνης του Μανδρακίου και όπισθεν της νησίδος του εμπορικού λιμένος. Διά τον αυτόν λόγον επίσης το Κεντρικόν Λιμεναρχείον Ρόδου απηγόρευσε γενικώς την αναχώρησιν των μικρών και μεγάλων πλοίων. 

Προχθές την εσπέραν το ατμόπλοιον «Αρκαδία» παρέμεινεν επί μίαν μόνον ώραν εις τον λιμένα και εν συνεχεία, λόγω επιδεινώσεως του καιρού, μεθορμίσθη εις Τριάντα, όπου παρέλαβε τους επιβάτας του και το μεσονύκτιον απέπλευσε διά Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον κ.λπ.
Επίσης συνεπεία της κακοκαιρίας και των πνεόντων ισχυροτάτων ανέμων, εσημειώθησαν ζημίαι εις τας καλλιεργείας και απεκόπησαν δεκάδες δένδρων εις την ανατολικήν και νοτιοανατολικήν πλευράν της νήσου Ρόδου.


Εξ άλλου κατά τας πρωινάς ώρας η διέλευσις εκ της οδού προς του Ευαγγελισμού καθίστατο δυσχερεστάτη λόγω των ανέμων, εσημειώθησαν δε και μερικαί πτώσεις πολιτών, ευτυχώς άνευ τραυματισμών, εν τη προσπαθεία των όπως διέλθουν αντιθέτως προς τον άνεμον.

ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
Λόγω της κακοκαιρίας δεν επραγματοποιήθη το χθεσινόν αεροπορικόν δρομολόγιον Αθηνών-Ρόδου.

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΙΣ
Από των πρώτων απογευματινών ωρών εσημειώθη βροχόπτωσις εις Ρόδον. Περί την 4ην μ.μ. η βροχή ήτο καταρρακτώδης εκόπασαν δε οι άνεμοι. Η βροχή εσυνεχίσθη με διακοπάς μέχρι της εσπέρας.

ΤΟ ΑΤΜΟΠΛΟΙΟΝ
Λόγω καιρού δεν θα πραγματοποιηθή το σημερινόν δρομολόγιον του ατμοπλοίου «Μαριλένα».

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΣΗΡΑΞΕ ΜΟΤΟΡΣΙΠ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΒΙΓΛΑ
Απεκολλήθη με την βοήθειαν του θαλαμηγού σκάφους «Ηλίας»
Προσήραξε προχθές εις την θέσιν «Βίγλα» της Ρόδου το μότορσιπ «Σόνια Βερνίκου» 450 κόρων ολικής χωρητικότητας, με οκταμελές πλήρωμα. Η προσάραξις, λόγω καιρού, εγένετο περί την 8ην πρωινήν, πάραυτα δε ειδοποιήθη το Κεντρικόν Λιμεναρχείον, όργανα του οποίου έσπευσαν επί τόπου, ενώ άλλοι λιμενικοί ειδοποίησαν το θαλαμηγόν «Ηλίας» να σπεύση εις βοήθειαν του κινδυνεύοντος σκάφους.


Το «Ηλίας» πράγματι απέπλευσε και κατηυθύνθη προς την θέσιν «Βίγλα« όπου μετά δίωρον προσπάθειαν επετεύχθη η αποκόλλησις του «Σόνια Βερνίκου».
Ζημίαι εις το προσαράξαν σκάφος δεν εσημειώθησαν ούτε έπαθε τι οιοδήποτε μέλος του πληρώματος.


Το ευτύχημα είναι ότι η αποκόλλησις του σκάφους εγένετο εγκαίρως, διότι εάν παρέμενε εκεί επί περισσότερον χρόνον αβοήθητον, με την εκσπάσασαν αργότερον και καθ’ όλην την ημέραν χθες θαλασσοταραχήν θα είχεν υποστή σοβαροτάτας ζημίας, δεδομένου ότι είχε προσαράξει εις βραχώδες σημείον.


Μετά την αποκόλλησιν του «Σόνια Βερνίκου», το Κεντρικόν Λιμεναρχείον Ρόδου επελήφθη ανακρίσεων, διά την διαπίστωσιν των αιτίων του ναυτικού αυτού ατυχήματος.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...