Ηλίας Καραβόλιας: Τα παιδία παίζει

Ηλίας Καραβόλιας: Τα παιδία παίζει

Ηλίας Καραβόλιας: Τα παιδία παίζει

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 778 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας

 

Κάποτε στο Δημοτικό, θυμάμαι να μαλώνουμε οταν κάποιος εκτελούσε το πέναλτι και το πετούσε έξω ή το απέκρουε ο τερματοφύλακας.

Πάντα οι άλλοι έλεγαν σε αυτόν που αστοχούσε ότι, αν το είχαν σουτάρει αυτοί, θα σημάδευαν καλύτερα (γωνία, ψηλά, κ.λπ.). Κάπως έτσι εξελίχθηκε στη συζήτηση για τα 50 χρόνια μεταπολίτευσης, η ενότητα όπου πρώην υπουργοί Οικονομικών εξηγούσαν τι έπρεπε να γίνει, αλλά και τι τους….εμπόδιζε να το κάνουν αυτοί!

Δεν βρέθηκε ένας να τους πει ότι ως πολιτικοί πληρώνονταν για να προβλέψουν το κακό, όχι για να μας υποδεικνύουν εκ των υστέρων τις λύσεις που δεν μπορούσαν να δώσουν. Το παραμύθι με τον γνωστό δράκο («φταίει η δομή της οικονομίας, το χρέος, η ΕΕ, η διεθνής συγκυρία, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα» κ.α) έχει πλέον χάσει την αξία του. Τραγικές φιγούρες του παρελθόντος (αλλά και του παρόντος) συναγωνίζονται στην εξαπάτηση της μάζας: «το ξέραμε, το βλέπαμε, δεν μπορούσαμε».

Το κακό όμως συνεχίζεται : καμία συζήτηση για την τέλεια καταιγίδα (υψηλά επιτόκια, πληθωρισμός, χρέη, φούσκα μετοχών, ενεργειακή κρίση, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή). Αλλά ξέχασα... κάποιος από τους πρώην ή τους νυν θα γράψει κάποτε ένα βιβλίο και θα μας λέει ότι «το έβλεπε να έρχεται»…

ΥΓ : Οικονομική πολιτική σήμαινε πάντοτε, αντασφάλιση της πιθανότητας ύφεσης σε καιρό ανάπτυξης. Το γράφουν πολλά βιβλία, διεθνώς (όχι προφανώς σαν αυτά των πρώην υπουργών Οικονομικών μας...)

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου