Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στην πλατεία και την 7η Μαρτίου

Τα τρακτέρ θα παραμείνουν  στην πλατεία και την 7η Μαρτίου

Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στην πλατεία και την 7η Μαρτίου

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3325 ΦΟΡΕΣ

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στη Ρόδο για την 7η Μαρτίου, δηλώνουν οι αγρότες, οι οποίοι θ’ ανοίξουν το δρόμο αλλά θα παραμείνουν τα τρακτέρ τους, στην πλατεία Δημαρχείου!

Όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στη «Ροδιακή», το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών κ. Νίκος Φραντζής «έχουμε αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να εμποδίσουμε την παρέλαση. Τα τρακτέρ θα παραμείνουν εδώ, θα συνεχίσουμε τη διαμαρτυρία μας, εφόσον δεν αλλάξει κάτι και δεν πάρουμε μία θετική απάντηση από την κυβέρνηση».


Στο μεταξύ, χθες το πρωί, οι αγρότες πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το κτήριο της Εφορίας στην περιοχή Ζέφυρος στη Ρόδο, όπου και παρέμειναν έως το μεσημέρι, μην αφήνοντας υπαλλήλους και συναλλασσόμενους να εισέλθουν στις Υπηρεσίες.


Οι αγρότες βρέθηκαν εκεί από πολύ νωρίς το πρωί και όπως είπε ο κ. Φραντζής, η επιλογή του συγκεκριμένου κτηρίου δεν έγινε τυχαία καθώς εκεί στεγάζεται και η Δασική Υπηρεσία.


«Εκεί βρίσκεται το Δασαρχείο που είναι η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος στο νησί, που θα όφειλε να κάνει και αυτή μία εισήγηση για μία λύση στο πρόβλημα και δυστυχώς έχουμε και από εκεί συγκεκριμένα παράπονα».


Οι αγρότες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους πριν από 22 ημέρες και όπως τονίζουν «όσο δεν παίρνουμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος μία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματά μας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα»!


Σημειώνεται, πως εκτός από τα προβλήματα που έχουν οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ελλάδα και με τα οποία επίσης συντάσσονται, οι αγρότες της Ρόδου έχουν προτάξει και το θέμα των ελαφιών «το οποίο υπάρχει εδώ και 16 χρόνια και χρόνο με τον χρόνο επειδή οι αρμόδιοι το έχουν αφήσει, συνεχώς οξύνεται και γίνεται χειρότερο.

Είναι το πρόβλημα των ελαφιών, το οποίο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειές μας. Και αν βάλουμε κάτω όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε (κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, την έλλειψη νερού, τις μειώσεις στις επιδοτήσεις κ.ά.) έρχεται αυτός ο παράγοντας – το ελάφι- που δημιουργεί καταστροφές και πλέον αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα των ελαφιών, κυριολεκτικά δεν θα υπάρχει Πρωτογενής Τομέας στο νησί της Ρόδου».


Ο κ. Φραντζής πρόσθεσε επίσης πως το θέμα «δεν αφορά πλέον μόνο τις καλλιέργειές μας και τον Πρωτογενή Τομέα, όπου εμείς (οι αγρότες) κυριολεκτικά καταστρεφόμαστε! Βλέπετε εδώ, καινούργια τρακτέρ όλα αυτά είναι χρεωμένα, πώς θα τα πληρώσουμε όταν οι καλλιέργειές μας καταστρέφονται από τα ελάφια.

Αλλά έλεγα, ότι πλέον το θέμα αφορά όλους τους κατοίκους των χωριών και όλη την κοινωνία της Νότιας Ρόδου και του υπόλοιπου νησιού γιατί αυτή η αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών, έχει φθάσει σε ένα σημείο που έχουμε συνεχώς τροχαία ατυχήματα, τα οποία είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Και σκεφθείτε, ότι τώρα έξω είναι μόνο τα αρσενικά ελάφια, καθώς τα θηλυκά είναι κουρνιασμένα ή είναι ετοιμόγεννα. Σε λίγο καιρό αρχίζει η τουριστική σεζόν και θα έχουμε τριπλάσιο αριθμό ελαφιών στους δρόμους.


Το πρόβλημα είναι παρά πολύ σοβαρό, όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια μας εμπαίζουνε, έχουν προτείνει μέτρα που δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα …
Και έχουμε φθάσει σήμερα στο σημείο μηδέν: Από τη μία εμείς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να καταστρεφόμαστε να μην έχουμε κανένα μέλλον, κυριολεκτικά, ο Πρωτογενής Τομέας του νησιού τελειώνει αν δεν βρεθεί λύση και από την άλλη, υπάρχει το σοβαρό ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Πηγαινοερχόμαστε από τα χωριά έχουμε μέσα τις οικογένειές μας και κινδυνεύει η ζωή μας κάθε μέρα».


Ο κ. Φραντζής αναφέρθηκε στις αποφάσεις που πήρε «μετά από πιέσεις δικές τους» όπως είπε, το περιφερειακό συμβούλιο αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, το οποίο, όπως τόνισε «αν και το θεωρούσαμε δεδομένο, δεν είχαμε μία αντίστοιχη απόφαση για το αίτημά μας που ήταν ξεκάθαρο: εμείς ζητάμε μείωση του πληθυσμού των ελαφιών!


Γι’ αυτό και συμβολικά έχουμε γυρίσει το μπροστινό μέρος των τρακτέρ προς το Δημαρχείο. Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση, γιατί εμείς σαν αγρότες που ζούμε στη φύση, αγαπάμε τα ελάφια, είμαστε και εμείς οικολόγοι και φιλόζωοι. Θεωρούμε ότι η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στα χωριά μας και να παράγουμε, είναι να μειωθεί ο αριθμός των ελαφιών»!


Σε ερώτηση, πώς πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει αυτό, ο κ. Φραντζής είπε:
«Αυτό θα το αποφασίσει η κυβέρνηση, να πάρει πολιτική απόφαση. Σύμφωνα με τις προτάσεις των επιστημόνων, τις μελέτες αλλά και τη διεθνή εμπειρία, δεν έχουμε άγρια ζώα μόνο στη Ρόδο».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη