«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1506 ΦΟΡΕΣ

Τιμήθηκε η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα

Την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024, οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης τίμησαν την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, η οποία έλαβε χώρα στις 7 Μαρτίου 1948, όταν, επιτέλους, οι Δωδεκανήσιοι επέστρεψαν επίσημα στην πατρογονική τους εστία και, μετά από αιώνες ξένης κυριαρχίας, μπόρεσαν να αυτοαποκαλούνται ξανά Έλληνες.

Οι εκδηλώσεις που οργάνωσε η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας ξεκίνησαν στην Ιερά Μονή Άξιον Εστίν στο Northcote, όπου, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, τελέστηκε η Δοξολογία.

Οι επίσημοι παρευρισκόμενοι και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Άξιον Εστί, στο Northcote, όπου τελέστηκε και η Επιμνημόσυνη Δέηση από τον πατέρα Φίλιππο. Φωτογραφίες: Supplied
Οι επίσημοι παρευρισκόμενοι και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Άξιον Εστί, στο Northcote, όπου τελέστηκε και η Επιμνημόσυνη Δέηση από τον πατέρα Φίλιππο. Φωτογραφίες: Supplied

Στη συνέχεια, οι επίσημοι παρευρισκόμενοι, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, κα Κυριακή (Kerry) Σουρασή, η κα Άνθια Σιδηροπούλου, εκ των αντιπροέδρων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, ο κ. Γιάννης Πυλαλίδης, αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, οι κ. Μανώλης Καρβέλας και Θανάσης Μπαουστάνος, εκπρόσωποι του Hellenic RSL, η γράφουσα του άρθρου κα Γιώτα Σταυρίδου ως εκπρόσωπος της εφημερίδας «Νέος Κόσμος», καθώς και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, του Καστελλόριζου και της Λέρου, μετέβησαν στο μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη».

Η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και της Κωακής Αδελφότητας, κα Κυριακή Σουρασή, έχοντας δεξιά τον κ. Γεώργιο Βεργίνη, μέλος του Συλλόγου Καστελλοριζίων και την κα Γιώτα Σταυρίδου, εκπρόσωπο της εφημερίδας «Νέος Κόσμος»
Η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και της Κωακής Αδελφότητας, κα Κυριακή Σουρασή, έχοντας δεξιά τον κ. Γεώργιο Βεργίνη, μέλος του Συλλόγου Καστελλοριζίων και την κα Γιώτα Σταυρίδου, εκπρόσωπο της εφημερίδας «Νέος Κόσμος»

Στον χώρο του μνημείου έγινε η Επιμνημόσυνη Δέηση από τον πατέρα Φίλιππο και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους. Ο πατέρας Φίλιππος ευλόγησε την κατάθεση των στεφάνων προς τιμήν των θαρραλέων προγόνων μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν επί μακρόν για την ένταξη των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντάς το στις 7 Μαρτίου 1948 όταν υπογράφηκαν τα Πρωτόκολλα και έλαβαν χώρα οι επίσημοι εορτασμοί για την Ενσωμάτωση στη Ρόδο.

Η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας,  κα Κυριακή (Kerry) Σουρασή, ενώ απευθύνεται  στους παρευρισκόμενους
Η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, κα Κυριακή (Kerry) Σουρασή, ενώ απευθύνεται στους παρευρισκόμενους

Μετά την κατάθεση των στεφάνων, ακολούθησε επίσημη δεξίωση με τις ομιλίες των επισήμων και γεύμα στην αίθουσα του KOS Islands Clubrooms.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Τον κ. Κακαβελάκη προλόγισε η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, κα Κυριακή (Kerry) Σουρασή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Γεώργιος Βεργίνης, μέλος του Συλλόγου Καστελλοριζίων.

Το χορευτικό συγκρότημα του Χρήστου Κωνσταντινίδη παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς
Το χορευτικό συγκρότημα του Χρήστου Κωνσταντινίδη παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς

Στην ομιλία του, ο κ. γενικός πρόξενος αναφέρθηκε στη μακραίωνη και πλούσια ιστορία των Δωδεκανήσων και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην εμπλοκή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξιστόρησε τους αγώνες που έδωσαν οι Δωδεκανήσιοι, οι οποίοι μετά από στερήσεις αιώνων και με τη βοήθεια όλων των Ελλήνων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατάφεραν να επιτύχουν την πολυπόθητη Ενσωμάτωση. Περιέγραψε επίσης τον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία στη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας, τη γενναιότητα που επέδειξαν όσοι συνέχισαν να διδάσκουν τα Ελληνόπουλα υπό αντίξοες συνθήκες και την απόλυτη θυσία ζωής για την ελευθερία.

Ο γενικός πρόξενος  της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση

«Τα Δωδεκάνησα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες εισήλθαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων και τα οποία παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά από τη νίκη επί των δυνάμεων του Άξονα, στην οποία η Ελλάδα συνέβαλε θυσιάζοντας το 11% του συνολικού πληθυσμού της. Συνεπώς, τα Δωδεκάνησα απελευθερώθηκαν με θυσίες και αίμα και όχι ανώδυνα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κακαβελάκης.

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της υποστήριξης και της διατήρησης της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού μέσα από τους παροικιακούς συλλόγους.

«Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, η επαφή με την Εκκλησία και η συμμετοχή στους Συλλόγους και στα χορευτικά τους συγκροτήματα, είναι τα τρία βασικότερα μέσα που διαθέτουμε, μέσω των οποίων μπορούν περισσότερο να συμβάλουν στη μεταλαμπάδευση της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας στους νέους μας» είπε.

«Ο ίδιος δίνει το καλό παράδειγμα, αφού συμμετέχει στις εκδηλώσεις με την οικογένειά του, τη μητέρα του, κα Αγγελική Φαλελάκη, και τα δυο του παιδιά», όπως επισήμανε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κα Κυριακή Σουρασή.

«Αν οι γονείς μας, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, μπόρεσαν να τα καταφέρουν, αυτό σημαίνει. ότι κι εμείς μπορούμε να καταφέρουμε το κάτι περισσότερο», πρόσθεσε η κα Σουρασή.

Η κα Άνθια Σιδηροπούλου, εκ των αντιπροέδρων  της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, η οποία  μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου του Οργανισμού, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη
Η κα Άνθια Σιδηροπούλου, εκ των αντιπροέδρων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, η οποία μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου του Οργανισμού, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη

Στις ομιλίες τους, η κα Άνθια Σιδηροπούλου, ο κ. Μανώλης Καρβέλας, η κα Συμέλα Σταματοπούλου και η κα Γιώτα Σταυρίδου, χαιρέτησαν την επέτειο της Ενσωμάτωσης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις ομορφιές των Δωδεκανήσων, που με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό τους αποτελούν ένα πραγματικό «στολίδι» για την Ελλάδα.

Η δεξίωση διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής φιλοξενίας, ενώ την ευχάριστη ατμόσφαιρα εμπλούτισαν με τους χορούς τους τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Χρήστου Κωνσταντινίδη, που στη συνέχεια ενώθηκαν με τους παρευρισκομένους χορεύοντας Σούστα και άλλους νησιώτικους, κυκλωτικούς χορούς και γιορτάζοντας όλοι μαζί «την ουσία του να είσαι Έλληνας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Σουρασή.
Πηγή: «Νέος Κόσμος»

Διαβάστε ακόμη

Πήρε εξιτήριο η 68χρονη Ειρήνη Ταχλιαμπούρη

Η εορτή του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στο Σίδνεϋ

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα