Αλ. Κολιάδης: Θα γίνει απογραφή στον δήμο από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους

Αλ. Κολιάδης: Θα γίνει απογραφή στον δήμο από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους

Αλ. Κολιάδης: Θα γίνει απογραφή στον δήμο από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1659 ΦΟΡΕΣ

«Οικονομικό έγκλημα» όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατήγγειλε ο δήμαρχος

Για «οικονομικό έγκλημα» που έχει συντελεστεί όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου, έκανε λόγο χθες, κατά την πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος προανήγγειλε, ότι ζήτησε να γίνει απογραφή στον δήμο και θα έρθουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να το κάνουν!

Η συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι και συνεχιζόταν για περισσότερες από έξι ώρες, με όλους να συμφωνούν ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία και το όργανο θα προσαρμοστεί καλύτερα στις επόμενες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων δύνανται να καταθέσουν δύο θέματα και κατατέθηκαν επτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν σοβαρά θέματα που απασχολούν τον δήμο και τους δημότες, ακόμη και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, και, αν μη τι άλλο, εκφράστηκε ένας προβληματισμός ενώ σε κάποια από αυτά έγιναν γνωστές και οι προθέσεις της δημοτικής αρχής να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Τα μέλη της δημοτικής αρχής πάντως, φάνηκαν να είναι προετοιμασμένα δίνοντας σχετικές απαντήσεις ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ενώ κάποιοι είχαν ετοιμάσει και σχετική εισήγηση.

Οικονομικά-πράξη δεύτερη
Συζήτηση για τα οικονομικά του δήμου-πράξη δεύτερη, ήταν αυτή που έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με αφορμή την εισήγηση που έκανε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, που ήταν και πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Γιατί δεν διεκδικεί η δημοτική αρχή τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους από την κυβέρνηση - Ενημέρωση για την οικονομική διαχείριση του δήμου».

Εισηγούμενος το θέμα ο ίδιος, ζήτησε, όπως και σε προηγούμενες συνεδριάσεις, αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας για τη λήψη δανείου από τον δήμο και τόνισε, ότι πρόκειται για επίσημη κρατική οδηγία και πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Όπως είπε, είναι γνωστή η αιτία της οικονομικής ασφυξίας των δήμων. «Αυτά που ζητάει, ο δήμος αυτή τη στιγμή του τα χρωστάει η κυβέρνηση διπλά και τριπλά», ανέφερε. Έκανε, ακόμη, λόγο για μία αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει τα βάρη στους πολίτες και σιγοντάρεται από τους δήμους.

Ο κ. Χαλκιάς
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς, είπε καταρχάς, ότι η απόφαση που ελήφθη πρόσφατα από τη Δημοτική Επιτροπή ήταν μόνο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση. Στη συνέχεια, στάλθηκε επιστολή στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στο Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών για να βολιδοσκοπήσουν αν ενδιαφέρονται και περιμένουν τις απαντήσεις τους.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις, ούτε για τους όρους ούτε για ποιο ενδιαφέρονται να δανειοδοτήσουν τον δήμο τα πιστωτικά ιδρύματα. Σχετικά με την πρόσθετη επιβάρυνση που θα υπάρξει, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το δάνειο έρχεται για να αποπληρώσει υφιστάμενες υποχρεώσεις του δήμου και όχι νέες.


Όσο για τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Πότσος, ανέφερε ο κ. Χαλκιάς: το 2023 τα εισπραχθέντα του δήμου ανήλθαν σε 88.734.435 ευρώ και τα πληρωθέντα σε 94.670.060 ευρώ.

Η ταμειακή διαφορά ανήλθε στα μείον 5.935.625 ευρώ. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις-άλλες έχουν δημιουργηθεί νόμιμα ενώ σε κάποιες δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.


Το συνολικό ποσό τους, μέχρι και την ημέρα λήψης της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής, ανερχόταν στα 18.682.000 εκατ. ευρώ και όπως είπε πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση.
Για το 2022: έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για το κλείσιμο των απολογισμών.


Όσο για τη διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος των παρακρατηθέντων πόρων, ο κ. Χαλκιάς έθεσε εις γνώση του Σώματος τις σχετικές αποφάσεις που έχει πάρει η ΚΕΔΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο δήμος Ρόδου, όπως και άλλοι δήμοι, δεν μπορούν να προβούν σε δικαστική αξίωση απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση-είπε-μόνο η ΚΕΔΕ μπορεί να το κάνει.

Η συζήτηση
Παίρνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, ο δήμαρχος είπε αναφορικά με τα δάνειο ότι δεν ήταν κάτι που ήθελαν. «Μακάρι να μην το κάναμε, δεν έχουμε άλλο τρόπο και αυτές τις υποχρεώσεις δεν τις δημιουργήσαμε εμείς», είπε και τόνισε, ότι το πρόβλημα με την οικονομική δυσχέρεια του δήμου γίνεται πιο έντονο ενόψει της νέας σεζόν που ξεκινάει σε λίγες μέρες και τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.


Τοποθετούμενος ο επικεφαλής της μείζονος, τέως δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, μεταξύ άλλων, θύμισε ότι ο Καλλικράτης βάζει τους όρους και λέει ότι η λήψη δανείου πρέπει να είναι για συγκεκριμένους λόγους και ότι απαιτείται η ενημέρωση όλων, με ξεκάθαρες ευθύνες.


Στην τοποθέτησή του το μέλος της μείζονος και τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Τάσος Σπανός, διέκρινε διγλωσσία στα λεγόμενα του δημάρχου, ότι θέλουν να αποφύγουν το δάνειο. «Όχι μόνο δεν θέλουν να το αποφύγουν αλλά το κάνουν και σημαία για να βλάψουν τη δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα.

Πρόκειται για μία πολιτική απόφαση γιατί υπάρχουν πολλές εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι μπορεί να το τεκμηριώσει. Σχετικά με το ότι «τις οφειλές δεν τις δημιουργήσαμε εμείς» που ανέφερε ο δήμαρχος, ο κ. Σπανός του πρόσαψε «επιλεκτική και κοντή μνήμη», αναφέροντας, ότι για όλες τις δαπάνες είχε συμφωνήσει και εκείνος αφού επί τριάμισι χρόνια ήταν μέλος της δημοτικής αρχής, λάμβανε αποφάσεις και ψήφιζε.


Σχετικά με το έλλειμμα των 8,5 εκατ. ευρώ, ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών είπε, ότι είναι λάθος και ότι δεν υπάρχει έλλειμμα. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, το 2023 τα έσοδα του δήμου ήταν αυξημένα κατά 1,5 εκατ. συν 300 χιλιάδες ευρώ αύξηση από τους ΚΑΠ κάθε μήνα.

Όπως είπε, πρόκειται για λογιστικό έλλειμμα το οποίο στο ταμείο δεν υπάρχει αφού αν υπήρχε «θα πήγαιναν φυλακή όλοι». Το μέλος της μείζονος, κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, ο οποίος είχε διατελέσει αντιδήμαρχος Οικονομικών κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προηγούμενης θητείας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η έλλειψη εσόδων δημιουργεί την ανάγκη για έσοδα.

«Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ αλλά εξηγώ ότι ήμουνα αρνητικός για τη λήψη δανείου διότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση, με συγκεκριμένα ποσά», ανέφερε σχετικά με την ψήφο του για το θέμα αυτό στη Δημοτική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δραματική μείωση των εσόδων του δήμου κατά την πανδημία που έφθασαν και τα 19 εκατ. ευρώ για μία χρονιά ενώ το 2022 και το 2023 έφθασε ο δήμος να πληρώνει 12 εκατ. ευρώ για ρεύμα.

Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και την απώλεια εσόδων από τις παραλίες, τις παρακρατήσεις για τον ΦοΔΣΑ, τα 160 χιλιάδες ευρώ που πρέπει να καταβάλλει ο δήμος κάθε μήνα για το τέλος ταφής και άλλα, όλα αυτά συνετέλεσαν στη σημερινή του οικονομική κατάσταση. Απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή, ο κ. Καμπούρης είπε «καλώς να συζητήσουμε οτιδήποτε για τα οικονομικά θέλετε, μην παραγνωρίζετε όμως ότι ζήσαμε έκτακτες καταστάσεις όπως και ότι και εμείς παραλάβαμε», και ζήτησε από την Οικονομική Υπηρεσία να δώσει στοιχεία για το τι είχαν παραλάβει εκείνοι.


Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Σωτήρης Βαγιανός, είπε, ότι ο δήμος έπρεπε να καταβάλλει 900 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για το ρεύμα της ΔΕΥΑΡ αλλά δεν αναφέρθηκε ότι ο δήμος οφείλει 10 εκατ. ευρώ στη ΔΕΥΑΡ. Έκανε γνωστό, μάλιστα, ότι, αυτή τη στιγμή, το άμεσα απαιτητό ποσό που έχει να πληρώσει η ΔΕΥΑΡ ανέρχεται στα 39 εκατομμύρια ενώ ο δήμος της οφείλει.

Ο κ. Χαλκιάς θέλησε να διευκρινίσει σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθούν, ότι πρώτα πρέπει να τεκμηριωθεί η ανάγκη για να πάρεις δάνειο και σε δεύτερο στάδιο θα έρθει στην Επιτροπή ακριβώς αυτό: οι συγκεκριμένες ανάγκες που έχει ο δήμος και πρέπει να χρηματοδοτηθούν και το ποσό που δίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Και αυτή την απόφαση πήραν, δεν προχώρησαν παραπέρα.


Είπε στη συνέχεια ότι, πράγματι, τα χρήματα που πήρε η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ το 2022 και το 2023 δεν έφθασαν ούτε στο 40% των ποσών που θα έπρεπε να έχει εισπράξει καθώς θα έπρεπε να ήταν τριπλάσιο το ποσό και τότε δεν θα είχε ανάγκη δανεισμού.


Είπε, ακόμη, ότι ο δήμος από τον Σεπτέμβριο δεν έχει πληρώσει πολλούς προμηθευτές και οφείλουν να εξοφλήσουν αυτούς τους ανθρώπους και δεν υπάρχει δυνατότητα να μετακυλήσουν αυτές τις υποχρεώσεις.


«Κι αν είχατε σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς τη λήψη δανείου γιατί δεν το εφαρμόσατε; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε στο σημείο να μην πληρώνουμε την καθαριότητα κ.λπ. από τον Σεπτέμβρη; Γιατί μου καταλογίζετε εμένα την ευθύνη ότι υπάρχει σχέδιο που θα έπρεπε να εφαρμοστεί και δεν το κάνατε εσείς;», είπε χαρακτηριστικά. Τοποθετούμενος ο κ. Καμπουράκης, κάλεσε τη δημοτική αρχή να μην ανοίγει το θέμα της ΔΕΥΑΡ. «Μιλάτε για εκατό τοις εκατό αύξηση του δανεισμού του δήμου», είπε.

Ο δήμαρχος
«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να αναγνωρίζουμε την κατάσταση και να λέμε ότι δεν θέλουμε να πάρουμε δάνειο. Δυσκολίες πέρασαν όλοι οι δήμοι της Ελλάδας αλλά μόνο εμείς φθάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση», είπε στη συνέχεια ο κ. Κολιάδης. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο αίτημα της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Οικονομικών, που ειπώθηκε και κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία για το 2023 έκανε λόγο για «έλλειψη ταμειακής ρευστότητας, η οποία επιδεινώνεται και οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες: υπέρμετρη αύξηση της τιμής του ρεύματος τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η αύξηση έγινε σε όλη την Ελλάδα, όπως και η πανδημία και δυσκολίες πέρασαν όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα αλλά μόνο εμείς είμαστε σε αυτή τη θέση. Μη είσπραξη και απώλεια αναμενόμενων εσόδων, όπως από τις παραλίες κ.λπ.». Στη συνέχεια, ο δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι υπήρχε αίτημα από την προϊσταμένη, που το εισηγήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, για έκτακτη χρηματοδότηση και τυχόν ενεργοποίηση εκ νέου παλαιότερων προγραμμάτων χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και δικαστικών αποφάσεων, που το υπέβαλε στο υπουργείο Εσωτερικών ο δήμος Ρόδου.

«Ο κ. Σπανός…που ζούσε; Ήταν εδώ;», ρώτησε με νόημα ο δήμαρχος, αναφέροντας ότι επί θητείας του έγινε αυτό και «λίγους μήνες μετά ακούμε ότι δεν υπάρχει λόγος δανείου. Και τονίζει η κα Καλογήρου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου είναι σε οριακά επίπεδα καθώς ο ταμίας πρέπει να διασφαλίζει μισθοδοσίες δύο μηνών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Και είπε στη συνέχεια: «Αυτή τη στιγμή σας λέμε ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά δεν πληρώθηκε άνθρωπος. Δεν πληρώθηκε προμηθευτής, είναι ληξιπρόθεσμα όλα, έχουν χτυπήσει κόκκινο, έχουμε ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές, είμαστε ο νούμερο ένα δήμος στην Ελλάδα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το αμφισβητεί κάποιος αυτό σ’ αυτή την αίθουσα;», είπε και ζήτησε κάποιον να τοποθετηθεί, με τον κ. Καμπουράκη να σηκώνει το χέρι του, εννοώντας προφανώς ότι το αμφισβητεί.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Κολιάδης προανήγγειλε ότι θα γίνει απογραφή από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. «Θέλαμε να το αποφύγουμε, δεν είμαστε υπέρ της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής αλλά μας οδηγείτε να το κάνουμε», είπε.
Κραδαίνοντας μία κατάσταση όλων των προμηθευτών, εργολάβων κ.λπ. που έρχονται καθημερινά και ζητάνε τα λεφτά τους, όπως είπε, συμπλήρωσε: «Τι κάνουμε όταν οφείλουμε και δεν έχουμε να πληρώσουμε;

Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα. Βεβαίως θα τα διεκδικήσουμε (σ.σ. τα παρακρατηθέντα) με όποιο τρόπο μπορούμε αλλά αντί να κάνουμε τώρα αυτό, είμαστε εκεί να παρακαλάμε να μας δώσουν δάνειο για να μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις, τις προηγούμενες. Πώς οι υπόλοιποι δήμοι φρόντισαν να ξοδεύουν από αυτά που είχαν και όχι να ξοδεύουν και να υπόσχονται από αυτά που ξέρουν ότι δεν υπήρχαν;

Αυτό κύριοι είναι “οικονομικό έγκλημα”... Και θα έρθουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το υπόσχομαι εγώ ο ίδιος, όσο κάθομαι σ’ αυτή την καρέκλα, να κάνουν τη δουλειά τους στον δήμο Ρόδου».
Επανέλαβε, ακόμη, ότι ο όσο ήταν ο ίδιος στην προηγούμενη δημοτική αρχή έγιναν έλεγχοι σε ό,τι διαχειρίστηκε, και από ιδιώτες, και το πόρισμα ήταν λευκό.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Καμπουράκης επισήμανε, ότι η Ρόδος δεν είναι σαν όλες τις περιοχές της χώρας. Είπε, ακόμη, προς τον δήμαρχο, ότι τη συμφωνία για την καθαριότητα μπορούν να τη σταματήσουν ενώ από τον ΟΤΕ και τα LED ο δήμος έχει να πάρει ανταποδοτικά.


Το τελευταίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:
«Ποια ανταποδοτικά από τον ΟΤΕ 4 εκατ.; Δεν φθάνει το 1 εκατ. και τους στέλνουμε επιστολές πότε θα έρθουν». »Υπάρχει χρέος αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Το αμφισβητείτε;», ρώτησε απευθυνόμενος στη μειοψηφία, με τον κ. Καμπουράκη να απαντάει καταφατικά, με τον κ. Κολιάδη να λέει ότι το 2022 και το 2023 ήταν οι καλύτερες χρονιές στον τουρισμό, αφού ξεπεράσαμε και τη χρονιά ορόσημο του 2019.

«Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία λοιπόν στο να μην παραλαμβάνουμε έσοδα τις δύο αυτές χρονιές. Ήταν μία πολιτική που χαράξατε. Αμφισβητείτε αυτό το χρέος;», ρώτησε πάλι με τον κ. Καμπουράκη να επιμένει στην καταφατική απάντησή του.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων