Έντονη ανησυχία για την έξαρση της παραβατικότητας

Έντονη ανησυχία για την έξαρση της παραβατικότητας

Έντονη ανησυχία για την έξαρση της παραβατικότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1098 ΦΟΡΕΣ

Δυσαρέσκεια του δημοτικού συμβουλίου για την τραγική υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών

Η τραγική υποστελέχωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ρόδου που είναι σε συνάρτηση με την αύξηση της παραβατικότητας και την αδυναμία ελέγχου της κυκλοφορίας στους δρόμους, αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή, πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, με αφορμή θέμα που τέθηκε για την έξαρση της παραβατικότητας, με τον δήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, να στηλιτεύει τον χαμό της νεαρής συμπολίτισσάς μας στην Κάλαθο και να κάνει γνωστό, ότι θα εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αποψίλωση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί, ενώ προανήγγειλε τη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα).

Η συζήτηση διεξήχθη με αφορμή το θέμα που εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Βαγγέλης Μανδρακός: «η έξαρση που παρατηρείται στην εγκληματικότητα, παρανομία, παραβατικότητα τα τελευταία χρόνια στο νησί της Ρόδου».


Όπως είπε κατά την τοποθέτησή του ο τελευταίος, ο οποίος υπενθυμίζεται έχει διατελέσει πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, αφορμή για να το θέσει στάθηκε η κλοπή στη Φιλέρημο αλλά και αυτή των έργων τέχνης του κ. Κώστα Νεοφύτου.

Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μανδρακός, ότι η έξαρση της εγκληματικότητας δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του νησιού και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς ήταν μεγάλο λάθος που καταργήθηκε. Τάχθηκε, επίσης, «απόλυτα υπέρ» της τοποθέτησης καμερών σε δημόσιους χώρους.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την παραβατικότητα τα τελευταία χρόνια, που ανέφερε στη συνέχεια, απαντώντας από πλευράς δημοτικής αρχής, ο καθ’ ύλήν αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ.Θωμάς Σωτρίλλης.
Όπως είπε, η εισήγηση τού κ. Μανδρακού έδωσε αφορμή στην Υπηρεσία να αντλήσει στοιχεία από την Αστυνομία και να κάνει σύγκριση με πόλεις που έχουν αντίστοιχο πληθυσμό με τη Ρόδο.

Ανέφερε λοιπόν: το 2020 είχαμε 207 κακουργήματα και 2.326 πλημμελήματα. Το 2021 ήταν 140 τα κακουργήματα και 2.393 τα πλημμελήματα ενώ το 2022 είχαμε 149 κακουργήματα με 2.500 πλημμελήματα.

Αναλύοντας τα στοιχεία αυτά, ο κ. Σωτρίλλης είπε, ότι τα τελευταία χρόνια μειώνονται τα κακουργήματα τα οποία είχαν αυξηθεί κυρίως λόγω του εγκλεισμού κατά την πανδημία που είχε δημιουργήσει εντάσεις και τώρα που ομαλοποιείται η κατάσταση, αυτά μειώνονται.
Σε σχέση με τα πλημμελήματα, η Ρόδος βρίσκεται στο κατώτατο όριο με 2,2% σε σχέση με άλλες πόλεις που έχουν ανάλογο πληθυσμό (σ.σ. Κυκλάδες, Ηράκλειο Κρήτης, Χαλκιδική), δηλαδή, η Ρόδος είναι ασφαλέστερη πόλη

. Όσον αφορά στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, από το 2020 μέχρι το 2022 έχουμε μία μικρή μείωση, από 849 που ήταν τα 2020, «έπεσαν» στα 722 το 2022, δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 25%. Αύξηση καταγράφηκε στα εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας που είναι περίπου κατά 50% σε σχέση με το 2020.


Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, κατά την περίοδο του covid-19 καταγράφηκε αύξηση κατά 63,5% περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά της σωματικής ακεραιότητας κατά 50%. Αυτά είναι λόγω του εγκλεισμού και αφορούν περισσότερο τις αστυνομικές Υπηρεσίες ενώ λίγα μόνο φθάνουν στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου. Έδωσε, ακόμη, και στοιχεία για τους δράστες που κατά ένα 80% είναι ημεδαποί και κατά ένα 20% αλλοδαποί

. Επίσης, κατά ένα 80% είναι άνδρες και οι γυναίκες αποτελούν το 20%. Όσο για τις ηλικίες της παραβατικότητας από 45 έως 59 ετών αποτελούν το 26%, και αυτό μειώνεται όσο πηγαίνουμε προς τις νεαρότερες ηλικίες. Ωστόσο, παρατηρείται ότι μεταξύ 13 και 17 ετών, η παραβατικότητα είναι γύρω στο 5,8%.


Ακόμη, στις δικαστικές υποθέσεις που φθάνουν από τους επιμελητές ανηλίκων, φαίνεται, ότι κατά την περίοδο 2020-2023, λόγω της πανδημίας είναι αρκετά αυξημένα τα περιστατικά αυτά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2020, οι δικαστικές υποθέσεις ανηλίκων ήταν 130 με αριθμό κατηγορουμένων ανηλίκων 180 άτομα, το 2023 είχαμε 173 υποθέσεις με 202 κατηγορούμενους ανήλικους. Η ολοκλήρωση όλων αυτών των καταδικαστικών υποθέσεων που αφορούν ανηλίκους είναι πάντα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς λειτουργούς και του φορείς του δήμου Ρόδου.

Από εκεί και μετά-επισήμανε ο κ. Σωτρίλλης-υπάρχει μία διαφορετική αντιμετώπιση των νεαρών παραβατικών και ουδείς γνωρίζει που πάνε διότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές εδώ. Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι το 2009 είχε συσταθεί ένα Όργανο Τοπικής Προστασίας για τους ανηλίκους που θα έπρεπε να συνοδεύεται και από παρουσία της Αστυνομίας ή της Δημοτική Αστυνομίας. Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας δεν έκαναν τίποτα περισσότερο, όπως είπε, γιατί οι όροι λειτουργίας τους ήταν ασαφείς.

Την ίδια στιγμή, σήμερα, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου που λειτουργούν για την προστασία των ανηλίκων φθάνουν μέχρι ένα σημείο ενώ από την ενηλικίωσή τους δεν μπορεί να υπάρχει παρακολούθηση. Η πρόταση που κατέθεσε, λοιπόν, είναι για τη Δημοτική Αστυνομία, που ξεκίνησε τη διαδικασία η προηγούμενη δημοτική αρχή, να ενεργοποιηθεί, να επανασυσταθούν και να λειτουργήσουν τα Τοπικά Συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας όπως και να απαιτήσουμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Κεντρική Διοίκηση τη στελέχωση της Αστυνομίας.

Ο δήμαρχος
Στη Νότια Ρόδο βρέθηκε ο δήμαρχος όπου διαπίστωσε την κατάσταση με τα ζώα που κυκλοφορούν στους δρόμους, χαρακτηρίζοντας το θέαμα «ανατριχιαστικό». Όπως είπε, τα γαϊδούρια εδώ και δύο μέρες κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Καλάθου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζουμε «που θα γίνει, πότε θα γίνει αλλά ξέρουμε ότι θα γίνει κάτι», για να συμπληρώσει ότι «όλα τα προβλήματα είναι δευτερεύοντα όταν κινούμαστε στο οδικό δίκτυο και έχουμε μία ανασφάλεια». Στη συνέχεια, χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα και τόνισε, ότι πρέπει να συζητήσουν με τους αρμοδίους της Κεντρικής Διοίκησης σχετικά με το πως θα διαφυλάξουν την ασφάλεια των πολιτών στο οδικό δίκτυο.

Μάλιστα, ανέφερε, ότι βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις με τον αστυνομικό διευθυντή της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου καθώς και με την Ένωση αστυνομικών Υπαλλήλων η οποία, ως γνωστόν, ζητά επιτακτικά τη στελέχωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών. «Η Ρόδος είναι πολύ καλή στο να εισπράττει αλλά είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία της ανταπόδοσης», σχολίασε σκωπτικά ο δήμαρχος και διαβεβαίωσε: «Οφείλουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να πιέσουμε όσο ποτέ πλέον για τη στελέχωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών».


Σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε προηγουμένως ο κ. Σωτρίλλης, είπε, ότι ακόμη και αν είναι χαμηλά τα νούμερα, ωστόσο αυξάνονται και περιοχές όπως η Κρεμαστή, η Παστίδα, οι Καλυθιές, αποτελούν εστίες ανηλίκων που επιδεικνύουν παραβατικότητα. Είπε, μάλιστα, ότι ένας λόγος είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν χώρους να συγκεντρώνονται, κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάσουν.


Έκανε, επίσης, γνωστό, ότι είχαν συνάντηση στην Εισαγγελία, όπου συζήτησαν, ότι η παραβατικότητα ανηλίκων έχει αυξηθεί πάρα πολύ και οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους λόγω της υποστελέχωσης.


Αναφέρθηκε και στην περιοχή που κινούνται οι Ρομά όπου διαφέρει ανάλογα με το πού βρίσκονται. Όπως εξήγησε ο κ. Κολιάδης, είναι αρκετά διαφορετική η δράση αυτών που βρίσκονται στο Καρακόνερο και των άλλων που βρίσκονται λίγο πιο κάτω. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, υπάρχουν εκατό υποθέσεις ανηλίκων.

Σχετικά με τους ΡΟΜΑ ο κ. Σωτρίλλης ανέφερε ότι στον δήμο υπάρχει κλιμάκιο οκτώ ατόμων, αποτελούμενο από διάφορες ειδικότητες, στο πλαίσιο του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, το οποίο δουλεύει καθημερινά και περνούν από εκεί πάρα πολλοί Ρομά κάθε μέρα ενώ ενισχύονται από τον δήμο και με τρόφιμα.

Το δημοτικό συμβούλιο
Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος, τέως δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, δεν συμφώνησε ότι υπάρχει έξαρση της παραβατικότητας. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι με την κατάρρευση τη ροδίτικης οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια, είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες τέτοιες δραστηριότητες.

Όσον αφορά στη θέση της παράταξής του, είπε: βεβαίως, πρέπει να πιέζουμε την Κεντρική Διοίκηση και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για στελέχωση των Υπηρεσιών της εδώ, ωστόσο για σημεία της πόλης, όπως το παλιό νοσοκομείο, που η κατάσταση είναι για κλάματα, καλό θα ήταν να βρει η δημοτική αρχή έναν χώρο που να μην στεγάζει δυστυχία…


Ειδικότερα την κατάσταση που συμβαίνει στο παλιό Δημαρχείο της Κρεμαστής, περιέγραψε το μέλος της μείζονος και πρώην δήμαρχος της περιοχής, κ. Μιχάλης Κορδίνας λέγοντας, ότι εκεί συγκεντρώνονται ανήλικα παιδιά στα σκοτάδια.

Στην τοποθέτησή του, ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, κ. Βάιος Καλοπήτας, είπε ότι το πρώτο που απαιτείται είναι η επαναλειτουργία της Δημοτικής αστυνομίας. Σύμφωνα με την Ένωση των Αστυνομικών Υπαλλήλων, στη Ρόδο χρειάζονται πάνω από εκατό αστυνομικοί. Ανέφερε ακόμη, ότι βρίσκονται στη διαδικασία για την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων όπου υπάρχουν κάμερες στη Μεσαιωνική πόλη και το ιστορικό κέντρο.
Στην ανάγκη αυστηροποίησης της νομοθεσίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Σωτήρης Βαγιανός, ο οποίος περιέγραψε, ότι οι κλοπές εξοπλισμού της ΔΕΥΑΡ είναι καθημερινό φαινόμενο.


Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος, προανήγγειλε την ενεργοποίηση του ΤοΣΠα, το οποίο θα αποτελείται από δικαστικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, ψυχολόγους, αστυνομικούς, γιατρούς κ.λπ, άμισθες θέσεις όλες, τιμής ένεκεν. Αυτό μπορεί να είναι από πενταμελές μέχρι ενδεκαμελές και η θητεία του είναι τριετής. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ενώ έχει συσταθεί δεν συνεδρίασε ποτέ. Η πρόταση τους έγκειται λοιπόν στο να ετοιμάσει σχετική εισήγηση για τη λειτουργία του ΤοΣΠα η Διεύθυνση Κοινωνικής πολιτικής ενώ στο προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν οι τριάντα πρώτες θέσεις για τη Δημοτική Αστυνομία.


Ακόμη, ως δημοτικό συμβούλιο, θα εκδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση της ΕΛ.ΑΣ. στη Ρόδο. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν φύγει από τη Ρόδο 30 αστυνομικοί και 9 περιπολικά για την Αθήνα, λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν! Ανέφερε και ως παράδειγμα ότι η Τουριστική Αστυνομία Ηρακλείου Κρήτης στελεχώνεται από 48 αστυνομικούς ενώ της Ρόδου από 3 χωρίς όχημα αφού διαθέτουν μόνο ποδήλατα.
«Η αστυνόμευση είναι αναγκαία, υποχρεωτική και αυτή τη στιγμή ελλιπής στο νησί», είπε και ανέφερε, ότι δεν μιλάμε καν για τη Νότια Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη